RUKOMET Hrvatske rukometašice očekuje najteži ispit na Europskom prvenstvu

Zovko: Rusija je stroj koji melje

10.12.2008.
u 08:47
Pogledaj originalni članak

Hrvatske rukometašice u srijedu (16.15 sati) igraju drugu utakmicu u drugom krugu Europskog prvenstva. Suparnice su im Ruskinje, svjetske prvakinje i druge s Olimpijskih igara u Pekingu. No, nema mjesta za paniku. Trefilov je došao bez sedam igračica koje su igrale u Pekingu.

Razbile Makedoniju
- I prije drugog kruga rekao sam da bi me zadovoljilo osvajanje svih šest bodova. Dva smo osvojili i sad idemo dalje. Bit će nam teško protiv jedne od najboljih svjetskih reprezentacija. Teško je zaustaviti taj stroj koji melje, a kako to izgleda dobro smo vidjeli na utakmici protiv Makedonije koju su Ruskinje pobijedile s 19 pogodaka prednosti - rekao je izbornik Zdravko Zovko.

Rusija je u igri protiv Makedonije pokazala sasvim drugo lice nego u utakmicama prvoga kruga kada se mučila protiv Bjelorusije i zamalo izgubila od Švedske.

- Teško je reći kako Hrvatska može iznenaditi Rusiju i ostati u igri za polufinale. Obrane li hrvatske vratarke više od 20 udaraca, a ruske upola manje, onda će biti šanse - ističe Ljupče Savevski, bivši izbornik Makedonije.

S Rusijom je Hrvatska dosad igrala triput na europskim prvenstvima. Pobijedila je samo jednom, 1994. godine (27:26), dok je dvaput pobijeđena - 22:26 i 22:27. S Rusijom su naše rukometašice igrale dvaput na posljednja dva svjetska prvenstva. U Sankt Peterburgu su ih zamalo iznenadile (28:29).

Bile smo blizu 2005.
- Sjećam se dobro utakmice iz 2005. godine. Rusija je dugo vodila, imala je veliku prednost, a na kraju smo imali napad za izjednačenje - rekla je Dijana Golubić.

Ruskinje su te godine osvojile svjetski naslov, a naša se sadašnja generacija igračica prvi put pojavila na velikoj sceni. Pobjeda protiv Bjelorusije donijela im je osim dva boda i status nositeljica ždrijeba kvalifikacija za odlazak na SP koji će se 2009. godine održati u Kini. Moguće suparnice su im, između ostalih, Crna Gora, Francuska i Srbija, a to ne bi bilo dobro.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr