udar na gospodara dinama i hrvatskog nogometa

Zdravko Mamić: Od prodavača stiropornih sjedalica do faraona hrvatskog nogometa!

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
07.08.2010., Hvar - Zdravko Mamic sa suprugom, djecom i prijateljima nakon rucka suncao se na svojoj jahti u uvali Zdrilca, a rucao je u restoranu Antonio Patak. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
18.05.2015., Zagreb - U Narodnom sveucilistu odrzana je svecana skupstina u povodu obiljezavanja 70. obljetnice nogometnog kluba NK Sesvete. Miroslav Ciro Blazevic i Zdravko Mamic. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
05.08.2010., Hvar - Zdravko Mamic sa suprugom Marinom, kcerima Ivom i Lucijom te prijateljima dosao na jahti Maluciva, u vlasnistvu svoga sina, koja je nedavno bila zaplijenjena, u uvalu Zdrilca u restoran Antonio Patak. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: orna Filic/PIXSELL
Pretraga - Mamić
Foto: orna Filic/PIXSELL
Pretraga - Mamić
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pretraga - Mamić
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pretraga - Mamić
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pretraga - Maksimir
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pretraga - Maksimir
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pretraga - Maksimir
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pretraga - Maksimir
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pretraga - Maksimir
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pretraga - Mamić
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pretraga - Mamić
Foto: orna Filic/PIXSELL
Pretraga - Mamić
Foto: orna Filic/PIXSELL
Pretraga - Mamić
Foto: orna Filic/PIXSELL
Pretraga - Mamić
03.07.2015.
u 09:45
Dinamu je vraćeno ime 14. veljače 2000., a Mamić je ušao u klub na mala vrata
Pogledaj originalni članak

Izvršni predsjednik Dinama i dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Zdravko Mamić rođen je 16. srpnja 1959. godine u Bjelovaru. Njegovi roditelji, pokojni otac Josip i majka Lucija, podrijetlom su iz Zidina, sela pokraj akumulacije Buško jezero u zapadnom dijelu tomislavgradske općine u BiH.

Sva trojica braće Mamić, najstariji Stojan (r. 1957.), srednji Zdravko i najmlađi Zoran (r. 1971.), posvetili su se nogometu. Stojan i Zdravko počeli su igrati u NK Mladost iz Ždralova kraj Bjelovara, a Zoran je počeo i završio karijeru u Dinamu. I Zdravko je pokušao postati nogometaš u Dinamu, no zaustavio ga je u 15. godini tadašnji trener u pomlatku Zdenko Kobeščak proglasivši ga – neperspektivnim.

Bio je trgovački putnik

Mlađahni Zdravko Mamić tada se, još kao srednjoškolac, okrenuo poduzetništvu. Njegov prvi biznis bila je prodaja stiropornih sjedalica na stadionu u Maksimiru. Poslije završetka srednje škole, preko političkoga moćnika Jakova Blaževića (čiju je sestru poznavao), Zdravko Mamić dobio je posao trgovačkog putnika u Kožarsko-tekstilnom kombinatu Zaječar. U njemu je radio šest godina, a potom prešao u slovensku tvrtku Lesnu iz Slovenj Gradeca.

Funkcionarski uspon u Dinamu počeo je 1992. godine, kao glavni direktor. Iz toga dvogodišnjega burnoga mandata pamti ga se kao partnera Ćire Blaževića u pokušaju prve privatizacije Dinama. Mamić je u to vrijeme bio vlasnik dijela bjelovarske tvrtke Česma, koja je Ćiri posudila 1,5 milijuna DEM za kupnju Dinama.

Mamić je Dinamo napustio 1994. godine nakon incidenta u Auxerreu i od Maksimira apstinirao šest godina. U međuvremenu je bio direktor Osijeka, potom i Segeste, te vlasnik Croatije iz Sesveta, Dinamove filijale u kojoj su tada uglavnom igrali štićenici njegove menadžerske agencije MSA (Cesar, Leko, Zahora...).

Prvi veliki Mamićev menadžerski posao bila je prodaja Boška Balabana u Aston Villu, u ljeto 2001. godine za 7,8 milijuna eura, od čega je čak 80 posto pripalo Mamiću i igraču, a samo 20 posto Dinamu.

Paradoksalno je da je Mamić taj transfer dogovorio kao član Dinamova Izvršnog odbora, u koji ga je 14. veljače 2000. godine imenovao predsjednik Mirko Barišić.

Osim što je toga dana Dinamu vraćeno ime, Valentinovo 2000. može se nazvati i “Zdravkovo”. Naime, od toga dana počinje Mamićev streloviti funkcionarski i poslovni uspon i u sljedećih 15 godina, zahvaljujući svojoj prodornosti, financijskoj moći i političkom zaleđu, on postaje apsolutni vladar hrvatskog nogometa te najuspješniji Dinamov predsjednik u povijesti, sa čak 11 naslova prvaka (2003., te 2006.-2015.).

Zdravko Mamić-biznismen zaradio je 2006. godine ogroman novac prodavši zemljište i projekt nebodera u Vukovarskoj ulici Erste banci. Pričalo se da je posao bio težak devet milijuna eura. Ali, Zdravko Mamić-menadžer golemu je zaradu imao i od prodaje Dinamovih nogometaša (Leko, Cesar, Eduardo, Modrić, Ćorluka, Vukojević, Čale, Lovren...), s kojima je imao privatne ugovore i koji su mu plaćali postotke od svojih ugovora. Eduardo da Silva zbog toga se pobunio i pokrenuo sudski spor protiv Mamića.

U međuvremenu je Zdravko Mamić agenciju za prodaju nogometaša prenio na sina Marija, a uskoro je ona bila i formalno ugašena, premda se Mario Mamić i danas neformalno spominje kao zastupnik nekih igrača, poput Dejana Lovrena, Matea Kovačića ili Tina Jedvaja.

Politička zaštita

Sve vrijeme vladavine Dinamom, točnije sve do otvaranja fronte prema SDP-u, Mamić je uživao zaštitu političkih moćnika. Milan Bandić bio je godinama najizdašniji Dinamov sponzor, dok je 2007. godine Zdravko Mamić u svoje ime i uime igrača Dinama dao potporu Ivi Sanaderu i HDZ-u uoči parlamentarnih izbora. I danas je Mamić pristaša najjače oporbene stranke te bliski prijatelj predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Mamić je s godinama postao i najutjecajniji dužnosnik Hrvatskog nogometnog saveza. Njegova moć narasla je u doba mandata pokojnog predsjednika Vlatka Markovića, kojemu je 2010. godine, na dramatičnoj sjednici Skupštine HNS-a, osigurao pobjedu na izborima, kada mu je suparnik bio Igor Štimac. S razgranatom mrežom lojalnih delegata u svim županijskim nogometnim savezima, Mamić bi vladajućoj garnituri, na čelu s prijateljem Šukerom, u HNS-u mogao osigurati doživotne mandate.

Istodobno, posljednjih godina oko Dinama i HNS-a dramatično je rasla i vojska Mamićevih neistomišljenika. Dinamovi navijači okrenuli su leđa klubu koji sada ruši negativne rekorde gledanosti, dok reprezentaciji kontinuirano šteti skupina huligana kojoj je cilj srušiti vodstvo HNS-a odnosno Mamića i Šukera.

>> Mamić: Lažove, sudit će ti hrvatski narod! Ostojić: Ne želim slušati ovakve baljezgarije

>> Mamić: Ostojić je lažov i manipulator! Policiji sam omogućio da uđe u nekretnine

>> Počet ću se baviti politikom, mogao bih biti predsjednik ili premijer

>> Dinamo pregazio Vardar, policija otjerala navijače koji su vrijeđali Mamića

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr