što se sve događalo

Zdravko Mamić: Bili smo za sve opcije, ali ovo je viša sila

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Zdravko Mamić: Bili smo za sve opcije, ali ovo je viša sila
25.02.2013.
u 10:01
Sudac Ivan Bebek nešto iza 19 sati još jednom je izašao na poljudski travnjak.
Pogledaj originalni članak

Zavrtio je glavom, dio vode se povukao, ali i dalje su dominirale velike lokve. Na njemu je bila najveća odgovornost, pritisak.

– Ne smijem davati izjave – kratko će Bebek.

No, popričao je sa zapovjednikom vatrogasne postrojbe Split Felicijom Parčinom.

– Nisam želio preuzeti odgovornost da se igra u sredini terena, pa da bude neka sporna situacija zbog vode – objašnjavao je Bebek prvom splitskom vatrogascu.

– Nije se ovo moglo igrati, trebalo je sedam centimetara visine vode da bismo počeli ispumpavati – rekao je Parčina.

Uvijek će ostati ona dvojba, što bi bilo da je Hajduk ranije poslao radnike na teren. Njih šest, kasnije ih je bilo i sedam, osam, bušilo je rupe, ali na travnjak, koji je u tom trenutku sličio na bazen, izašli su tek nešto prije 17 sati.

– Hoće li se igrati – provirivao je iz tunela Duje Čop, koji je nestrpljivo čekao da istrči na stadion na kojem je načinio prve nogometne korake.

Već tada je Bebek prvi put izašao na teren, sumnjičavo gledao prema vodenoj plohi. U pratnji delegati Jure Zečevića obišao je travnjak, prva sumnja se pojavila.

– Neće se igrati – dojavio je jedan od policajaca, koji su pratili sudačku šestorku.

Svaki od njih imao je svog "anđela u civilu".

Konačna odluka stigla je deset minuta prije početka. Bebek je u pratnji kapetana Oremuša i Šimunića prošetao travnjakom, uz zvižduke navijača bacao loptu, koja je ostajala u lokvama.

– Ne može se igrati, lokve su prevelike. Željeli smo, žalimo za ozračjem, divno je vidjeti ovoliko publike, ali stvarno se ne može – prenio nam je kapetan Hajduka.

Nad Poljudom kao da se vidio jedan veliki upitnik, navijači nisu znali što se događa, nikakvih službenih informacija nije bilo. Sa zvučnika se orilo "Dalmatinac sam", to je valjda bilo dovoljno. U hodu, dok je Bebek išao prema svlačionici, počeli su pritisci. HNS je želio da se igra, Mišo Krstičević je dobacio "mi smo spremni igrati", Kruno Jurčić vrtio je glavom. No, Bebek nije želio rizik, pokazao je čvrstinu. Negdje oko 18.15 sati procurilo je iz svlačionica "možda se igra, Bebek nije izdržao". Ali, u 18.33 oglasio se službeni spiker Vedran Očašić.

– Derbi je odgođen.

Tada su počele priče, kad se igra, zašto ne u ponedjeljak, zašto ne u utorak, zašto u srijedu... Hajdukovi igrači istrčali su na teren, pozdravili publiku, Dinamovi su, pak, odradili kraći trening u dvorani.

– Mi smo bili za to da se igra s par sati zakašnjenja, bili smo i za ponedjeljak, i za utorak i za srijedu. Viša sila je napravila svoje, šteta zbog publike. Nitko nije priželjkivao ovakvu situaciju – rekao je Zdravko Mamić.

Službeno, derbi je, sukladno propisima bio odgođen za 24 sata, da bi nešto iza 20 sati stigla informacija da se igra u srijedu u 19 sati. Svoj obol odgodi dale su i mjere sigurnosti. Na Poljudu je bilo 850 specijalaca, koji su stigli iz cijele Hrvatske i da su morali ostati još jedan dan u Splitu stvorili bi se dodatni troškovi za državni proračun.

– To bi stajalo negdje između dva i tri milijuna kuna – dobacio nam je jedan od šefova osiguranja.

Dok se sve to događalo nije bilo ugodno predsjedniku HNS–a Davoru Šukeru, koji je promatračima UEFE morao objašnjavati kako to samo pet–šest radnika vodi brigu o terenu. Baš su se čudili tako malom broju ljudi.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

TR
Trempetich
11:28 25.02.2013.

Koliko je lova uzela maha kad ćemo sada u barem još dva dana pročitati oko 20 članaka kako je pala kiša pred derbi pa moramo dešifrirati što se dogodilo. Pala je kiša, utakmica je odgođena. Danas je ponedjeljak, tekma se igra u srijedu i bok. Boli nas briga što je mislio Mamić 7 minuta prije utakmice ili što je neki lokalni hajdukovac bio napaljen 3 minute nakon odgode.... Pa nije kiša SF.

SE
sestrićna
11:48 25.02.2013.

e ako je mamić to rekao ja njemu vjerujem :))))))))))))))

OS
osby
16:19 25.02.2013.

Mamic je car za sve vas u Hrvatskom nogometu.Hajdukovac sam cijeli zivot ali sam realan.U HAJDUKU NEMA LOPOVA A VJECITI GUBITAK NA RACUNU,GDJE JE LOVA OD SVIH TRANSFERA?MAMIC LOPOV A DINAMO NIKADA U MINUSU,KAKO?Ovo sranje sa tekmom pokazuje kakvi konji rade u Hajduku.Zbog ovakvih stvari se ne odgada utakmica niti u Topolju.Sram vas bilo svi van iz Hajduka i ucite od Mamica kako se voli i radi u svom klubu.