Foto: Gtres/Pixsell Hrvatska - Srbija, vaterpolo
Foto: Gtres/Pixsell Hrvatska - Srbija, vaterpolo
Foto: Gtres/Pixsell Hrvatska - Srbija, vaterpolo

Zašto vaterpoliste zovemo barakude? Nekima su dupini bili previše hrvatski

30. 07. 2018. u 18:06 21
Svi znaju kako izgleda dupin, može ga nacrtati svako dijete, dok će barakudu biti teško nacrtati a da se razlikuje od girice

Gledam prije neki dan u televizijskoj reportaži dupine u Jadranskom moru, kako elegantno plivaju, igraju se i iskaču iz vode, i ne mogu se čudom načuditi zbog čega se hrvatskim vaterpolistima sve agresivnije nameće nadimak barakude, umjesto da ostanu ono što su oduvijek bili - dupini. Tako smo zvali vaterpoliste iz reprezentacija bivše Jugoslavije u kojima su preovladavali Hrvati, najčešće s mora, i logično je da se sportaše koji se nadmeću u vodi uspoređivalo s tim lijepim i pametnim životinjama.

ZASLUŽILI SU Ovako slave Hrvati! Pjevali 'Moja domovina' i sve ostavili u čudu

I kad su Hrvati samostalno počeli osvajati svjetske bazene, oni su još neko vrijeme bili dupini. Ali nekima se to nije svidjelo. Nije bio problem u životinji, tom prelijepom morskom sisavcu, nego u imenu. Nekima je dupin zvučao previše hrvatski jer se ranije, prije hrvatskoga osamostaljenja, češće upotrebljavao naziv – delfin. Zbog toga mi još uvijek imamo puno klubova, tvrtki i drugih organizacija koje se zovu Delfin, Delfinček i kako već. Pa, se taj dupin, jer zvuči previše hrvatski, na jednoj strani sve više izbjegavao, a na drugoj strani koristio se i dalje izraz delfin. Pa, tako na Hrvatskoj televiziji nikad niste mogli čuti za plivanje dupinovim načinom. A kad više nije bilo najuputnije upotrebljavati delfinovim načinom, otišlo se na neutralno – leptirovim načinom, iako kao što znamo leptiri ne plivaju.

HRVATSKI IZBORNIK Tucak: Opet ćemo svladati Srbiju, tu nema dileme

I tako smo mi bježeći od hrvatske riječi dupin stigli do Karipskog mora i izmislili neke barakude. Za koje ni ne znamo kako izgledaju, osim da su ribe. I navodno zastrašujuće, ali gle čuda – dupini jedu barakude.

Nakon bronce Velik je ovo rezultat, Srbe ćemo dobiti negdje drugdje

Svi znaju kako izgleda dupin, može ga nacrtati svako dijete, dok će barakudu biti teško nacrtati a da se razlikuje od girice. Osim toga dupini žive u Jadranu, tu pred našim očima. I zato bi HVS, s čije se internetske stranice sve agresivnije forsira novi nadimak (barakude ovo, barakude ono...), trebao poduzeti energičnu i korisnu akciju: proglasiti dupina službenom maskotom hrvatskih vaterpolista. Stilizirani dupini potom bi mogli biti zgodni suveniri koji bi se dobro prodavali.

>>Pogledajte kako vaterpolisti pjevaju "Moja domovina"

PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki
pogledajte na vecernji.hr
  • 19:41 30. srpnja 2018.

    Zato što nepismeni novinari garniraju svoje tekstove tim glupostima "dupini", "barakude", 'vatreni", "gospari", "modri", "krojači", "majstori s mora"...kako bi sakrili svoje neznanje i prikazali svoje uratke zanimljivijima nego jesu.

  • 19:23 30. srpnja 2018.

    glede naziva barakuda..za hrvatske vaterpoliste,držim kako je to loš odabir..od sveg hrvatskog nazivlja,od svih jadranskih 400 riba ...odabrano je nejadransko ime....

  • 11:24 31. srpnja 2018.

    Kaj se mene tiče može ju bit i šarani.

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".