Iz povijesti

Zagrebačkom ZKD-u nisu pomogli ni magla ni gol postignut rukom

Foto: 'Photoshop'
Zagrebačkom ZKD-u nisu pomogli ni magla ni gol postignut rukom
14.05.2010.
u 09:55
Ovosezonski uspjesi hokejaša Medveščaka ponovo su podigli zanimanje javnosti za taj atraktivni sport. Česti posjetitelji zagrebačkih utakmica bili su i mnogobrojni Varaždinci.
Pogledaj originalni članak

Nije im bio problem potegnuti do metropole, kada se već u Varaždinu godinama ne može uživati u hokeju.

Gol u zadnjoj minuti

No, nije tako oduvijek bilo. Varaždinsko športsko društvo daleke 1941. godine okitilo se naslovom prvaka Banovine Hrvatske!

Iznenađujući pohod prema tituli prvaka Varaždinci su počeli polufinalnom pobjedom na domaćem klizalištu protiv zagrebačkog HAŠK-a sa 1:0. Iako su tijekom cijele utakmice imali puno više prilika, varaždinski hokejaši pogodak su postigli u samoj završnici susreta, te tako do posljednje sekunde držali svoje navijače u velikoj neizvjesnosti. O tome svjedoči i izvještaj s utakmice napisan u novinama Hrvatsko jedinstvo iz 18. siječnja 1941. godine.

"Brojni kibici bili su jako nervozni jer nijesu mogli razumjeti da taj nesretni 'Puck' nikako ne može da uleti u Haškovu mrežu. Samo jedna minuta je trebala da to sve popravi, a to je bilo još veselije, što je to baš bila zadnja minuta, jer je tada uspjelo VŠD zabiti gol i time odnijeti pobjedu."

Finale se odigrao u Zagrebu, a protivnik VŠD-u bio je domaći ZKD. Varaždinski hokejaši sredinom druge trećine imali su veliku prednost od 3:0, što je očito dovelo do opuštanja u igri, pa domaćini s dva uzastopna pogotka dolaze na samo gol zaostatka. Tada se na klizalište spustila gusta magla, a ZKD je prijevarom pokušao doći do izjednačenja.

U finalu Kraljevine

"U toj magli pokušao je Stipetić, igrač ZKD, da na vrlo originalan način dođe do pobjede. On je jednostavno uzeo Puck u ruke, predriblao nekoliko igrača i došao pred gol VŠD i jednostavno rukom ubacio Puck u mrežu."

Gol je bio priznat, a Varaždinci su napustili teren. No, odlučeno je da se sljedeći dan odigra sedam minuta susreta, koliko je preostalo nakon spuštanja magle, a VŠD je sačuvao prednost od 3:2.

Na završnici Kraljevine Jugoslavije VŠD je u polufinalu sa 7:0 svladao Palić iz Subotice, dok su u finalu poraženi od Ilirije sa 10:0.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.