kosovo u fifi

Vokrri za MAX!: Na otvaranju želimo Hrvatsku!

Foto: ''
'spo Fadil Vokrri snimio Hassan Haidar Diab Vecernji list 15.10.2008.'
Foto: Max
max
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
'17.11.2010., stadion Maksimir, Zagreb - Kvalifikacijska utakmica za Euro 2012. Hrvatska - Malta. Kujtim Shala Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: ''
'pristina_nnn_spo_181212'
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
'08.08.2012., Zagreb - Uzvratni susret 3. pretkola Lige prvaka u Maksimiru, GNK Dinamo - FC Sheriff. Fatos Beqiraj Photo:Marko Lukunic/PIXSELL '
Foto: 'Jurica Galoic/PIXSELL'
'17.11.2012., stadion u Maksimiru, Zagreb - MAXtv 1. HNL, 16. kolo, Dinamo Zagreb - NK Zadar. Arijan Ademi. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
Foto: ''
'hassan06_nnn_rad_130412'
23.12.2012.
u 23:26
Pročitajte intervju predsjednika Nogometnog saveza Kosova Fadila Vokrrija za MAX! koji je podigao prašinu u Srbiji zbog izjava da su mu čestitali i čelnici Partizana.
Pogledaj originalni članak

Nakon što je na posljednjem sastanku Izvršnog odbora Fife u Tokiju Joseph Sepp Blatter odlučio dopustiti Nogometnom savezu Kosova da organizira prijateljske utakmice sa zemljama i klubovima članicama Fife, Kosovari su uvjereni da je to korak prema punopravnom članstvu te organizacije.

Kosovo će kao najmlađa država na svijetu konačno postati dio svjetskog nogometa. Iako su neki skeptični glede te odluke. Primjerice izbornik nogometne reprezentacije Kosova, bivši hrvatski reprezentativac te igrač Partizana i Dinama Kujtim Shala (48), koji strahuje da će prije umrijeti nego doživjeti da Kosovo postane punopravna članica Fife. Shala je Kosovo usporedio s Palestinom i naglasio kako sanja da će Kosovo jednog dana biti poput Hrvatske, da će svi znati za Kosovare i njihov nogomet.

Platini je pomogao Srbima

Predsjednik Nogometnog saveza Kosova Fadil Vokrri (52) puno je optimističniji i smatra da je Fifina odluka korak prema punopravnom članstvu. U ekskluzivnom razgovoru za Max!, Fadil Vokrri otkrio je kako je njegova životna želja da kosovska reprezentacija prvu prijateljsku utakmicu igra s Hrvatskom te je pozvao sve hrvatske klubove, a posebno Dinamo, da igraju prijateljske utakmice s kosovskim klubovima te izrazio želju da vidi Ćiru Blaževića sa Zagrebom u Prištini. Priznao je i da će pokušati nagovoriti igrače Dinama, Fatosa Beqiraja i Arijana Ademija, da igraju za kosovsku reprezentaciju.

Što za vas znači odluka Fife koja vam dopušta da igrate prijateljske utakmice sa zemljama i klubovima članicama Fife. Je li to korak prema punopravnom članstvu nogometnog saveza Kosova u Fifi i Uefi?

– Apsolutno! To je posljednji korak prema integraciji naše reprezentacije u svjetskom nogometu. Iskreno, očekivao sam i više, da će nas i Fifa i Uefa priznati kao članicu da se možemo natjecati na svjetskim i europskim prvenstvima. Ali zadovoljni smo što je donesena i takva odluka s obzirom na to koliko je Nogometni savez Srbije pritiskao te organizacije. Da vas podsjetim, Fifa je ljetos već dopustila kosovskoj reprezentaciji dogovaranje prijateljskih utakmica. No, nakon brze akcije iz Srbije i njezinih saveznika Španjolske i Rusije te uz pomoć Michela Platinija i Uefe, prisilili su Fifu na suspenziju odluke. Također, zagrebački je Dinamo već dogovorio utakmicu na Kosovu, ali je morao otkazati nakon protesta srpske strane. Sada su prijateljski susreti omogućeni i mlađim selekcijama, ženskoj reprezentaciji i svim klubovima. No, prije uključivanja u punopravno članstvo predstoji nam žestoka borba na političkom planu kako bismo ostvarili naše ciljeve.

Koliko je lobiranje Hrvatskog nogometnog saveza, prije Vlatka Markovića a sada Davora Šukera, pomoglo Nogometnom savezu Kosova?

– HNS nam je puno pomogao. Zaista je koristio utjecaj i prijateljstvo s članicama Uefe i Fife da budemo primljeni u tu svjetsku organizaciju, na čemu smo mu iznimno zahvalni. Ni jedan trenutak nisam posumnjao u to da Hrvatska ne bi lobirala za nas s obzirom na to da nas vežu dobri odnosi, a povrh svega i prijateljstvo. Koliko su kosovski igrači, poput sadašnjeg izbornika Kujtima Shale ili Ardiana Koznikua, pridonijeli hrvatskom nogometu! Također, mnogi igrači s Kosova igraju u hrvatskoj ligi. Nisu došli zbog novca ili afirmacije, jer su zbog svoje kvalitete mogli igrati u bilo kojem europskom klubu. Došli su u HNL zbog ljubavi i poštovanja prema Hrvatskoj.

S kim biste voljeli igrati prvu službenu prijateljsku utakmicu?

– Naravno, ne samo ja nego i svi Kosovari, voljeli bismo da prvu utakmicu reprezentacija Kosova igra s reprezentacijom prijateljske zemlje Hrvatske. Iako još nismo kontaktirali s Davorom Šukerom, učinit ćemo to ubrzo, čim dobijemo službeni dopis Fife u kojem nam dopušta da igramo prijateljske utakmice. Nije važno gdje će se ta utakmica igrati, da li na Kosovu ili u Hrvatskoj, uvjeren sam da će stadion biti pun i da će se utakmica igrati u veličanstvenom ozračju. Evo, koristim priliku da pozovem hrvatske klubove, pogotovu Dinamo koji na Kosovu ima brojne navijače, da dogovore termin otkazane utakmice s Trepčom jer više nema nikakve prepreke da se ona ne održi. Volio bih vidjeti i Ćiru Blaževića sa Zagrebom u Prištini jer je na Kosovu on popularan kao i u Hrvatskoj. Uvjeren sam da bi ljubitelji nogometa na Kosovu željeli vidjeti hrvatsku nogometnu ikonu. Mnogo me hrvatskih nogometnih i sportskih djelatnika zvalo i čestitalo nam te su nam poželjeli puno sreće. O imenima za sada neću govoriti. Ima ih mnogo, a bit će vremena i za to.

Jeste li dobili čestitke i iz Beograda, s obzirom na to da ste ostali u dobrom odnosu s čelnicima beogradskog nogometnog kluba Partizana?

– Naravno da jesam! Mnogo mojih bivših suigrača, čelnici Partizana, kao i mnogo nogometnih legenda iz Srbije čestitalo mi je, ali, zamolili su me da to ostane u tajnosti kako se na njih ne bi podigla hajka u Srbiji.

Poručili ste Fatosu Beqiraju i Arijanu Ademiju da igraju za Crnu Goru i Hrvatsku zbog afirmacije. Hoćete li ih pozvati u reprezentaciju Kosova?

– Imamo mnogo kvalitetnih igrača koji su podrijetlom s Kosova i danas igraju u Švedskoj, Albaniji, Hrvatskoj i mnogim europskim zemljama. Svakako ću razgovarati s Beqirajem i Ademijem kad postanemo punopravna članica Fife i Uefe, ali poštovat ću njihove odluke. Ako žele igrati za našu reprezentaciju, bit će nam drago. Ali ako ne žele, nitko im neće zamjeriti. Dapače, mi ćemo se njima ponositi gdje god igrali jer su oni naši kosovski nogometni biseri.

Prvo prijatelj Hrvatska, pa Srbija

Kako su Srbi reagirali na odluku Blattera i vjerujete li da bi mogli opet pritisnuti nogometne organizacije da suspendiraju tu odluku?

– Ne vjerujem da će Srbi uspjeti napraviti pritisak da opet dođe do suspenzije. Naime, sada je drukčija politička klima nego što je bila prije nekoliko mjeseci kada je Blatter prvi put presudio u korist Kosova, i kada se oglasilo i niz drugih pokrajina koje su vidjele priliku da iziđu na svjetsku nogometnu scenu. Iz Republike Srpske su tada poručili: ako može Kosovo, zašto ne bismo i mi! Tako je reagirao i predsjednik Nogometnog saveza Abhazije, kavkaske pokrajine koja se odcijepila od Gruzije, a koju kao samostalnu zemlju priznaje samo pet država. Kosovo je samostalna država i nadam se da će uskoro biti i članica UN-a. Također, sami pregovori između Srba i Kosovara o rješenju kosovskog pitanja dokaz su da je Srbija indirektno priznala Kosovo.

Vjerujete li da će za vrijeme vašeg mandata ili života kosovska reprezentacija odigrati prijateljsku utakmicu sa Srbijom?

– Naravno, zašto ne, još i za vrijeme mog mandata. Sport je sport, a politika je politika. Vjerujte mi da bi Nogometni savez Srbije sutra pristao na to da igra utakmicu. Nadam se da će pregovori između kosovske i srpske vlade uskoro završiti za dobrobit obje zemlje i utakmica je tu. Ali, prije svega volio bih da igramo s našim prijateljima, s hrvatskom reprezentacijom.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

SE
serđo
10:19 24.12.2012.

čestitke suverenoj državi kosovo

DU
Duncan
11:00 24.12.2012.

Ma, divota. Svako bira prijatelje prema sebi, zar ne?

OV
ovoono
14:11 24.12.2012.

Imamo zajedničke ""prijatelje"" ,Ako sačekaju još zera mogu prvu prijateljsku igrat protiv Republike Vojvodine,bilo bi još simboličnije