EMOTIVAN ODLAZAK

VIDEO Pojavila se snimka kako je kroz znoj i suze Ivica Osim dao ostavku Jugoslaviji ratne 1992.

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
02.05.2022.
u 19:03
- Na ostavku gledam isto, bila je to spontana gesta s moje strane, koja mi je tada izgledala ispravno, ali bih ga ponovio i danas. Ne daj Bože samo da se ponovi slično, valjda smo sada pametniji - izjavio je Osim u jednom intervjuu
Pogledaj originalni članak

U nedjelju je u Grazu u 81. godini preminuo legendarni bosanskohercegovački nogometaš i trener Ivica Osim. Tijekom igračke karijere Osim je bio poznat po nadimku "Strauss s Grbavice" zbog svoje iznimne tehnike kojom je dirigirao igraom sarajevskog Željezničara u kojemu je proveo najveći dio karijere. Za Željezničar je igrao od 1959. do 1970. godine te je 1967. godine proglašen za najboljeg igrača Jugoslavije. Potom je otišao u Francusku gdje je igrao za Strasbourg, Sedan i Valenciennes.

Trenerskim poslom počeo se baviti 1978. godine te je do 1986. godine bio na klupi svog matičnog Željezničara s kojim je 1985. stigao i do polufinala Kupa UEFA. Od 1986. do 1992. godine bio je izbornik Jugoslavije s kojom je na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine stigao do četvrtfinala. 

Jedne je prilike govorio i o jednom jako teškom trenutku za njega, a koji se dogodio 23. svibnja 1992. godine, kada je dao ostavku na mjesto izbornika Jugoslavije, zemlje u kojoj je odavno bijesnio rat.

- Na ostavku gledam isto, bila je to spontana gesta s moje strane, koja mi je tada izgledala ispravno, ali bih ga ponovio i danas. Ne daj Bože samo da se ponovi slično, valjda smo sada pametniji - izjavio je Osim u jednom intervjuu.

Sada je izašao video snike kada je dao ostavku:

- Ovo je moj privatni neki gest, vi ga možete protumačiti kako hoćete. To je neka moja osobna odluka, neću govoriti radi čega, vi vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, ovo je jedino što mogu učiniti za taj grad, pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate što se događa. Toliko - rekao je s knedlom u grlu.

Kasnije je još vodio Partizan, Panathinaikos, Sturm, JEF Uniteda, a posljednji tangažman imao je kao izbornik Japana.

>> Korteo navijača Dinama:

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

ME
medvedgrad
19:20 02.05.2022.

Dok su rusili i ubijali Hrvate pod jugo zastavama od Vukovara do Dubrovnika, taj isti je cvrsto stao pod nju kao i ostale Sarajlije.

DU
Deleted user
19:12 02.05.2022.

Sjetio se dati ostavku tek 1992.

BU
bum5bar
22:20 02.05.2022.

Jugoslavenčina na kvadrat sramio se što je Hrvat