VEČERNJI TV

Goran Vlaović: Boban mi je otkrio da se radi na novom stadionu, Dinamo je osvjetlao obraz HR nogometa

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Goran Vlaović: Boban mi je otkrio da se radi na novom stadionu, Dinamo je osvjetlao obraz HR nogometa
23.09.2022.
u 13:05
U karijeri je odigrao 51 utakmicu za nacionalnu vrstu te zabio 14 pogodaka, zauvijek ćemo pamtiti onaj protiv Njemačke na Gerlandu '98. godine
Pogledaj originalni članak

U studio Večernjeg lista došao nam je važan član nezaboravne generacije iz 1998. godine u Francuskoj, Goran Vlaović.

U emisiji kod voditelja Hrvoja Delača, bivši napadač Osijeka, Dinama, Valencije, Padove i Panathinaikosa govorio je o sinoćnoj utakmici i pobjedi Hrvatske u Ligi nacija, ali i o drugim stvarima. 

Vlaović je u 73. minuti na Euru 1996. godine u Engleskoj, zabio odlučujući pogodak za pobjedu vatrenih u prvom kolu turnira. Izjavio je kako mu je to najdraži gol u karijeri. Inače, zamijenio je Alena Bokšića i preko cijelog terena pobjegao obrani Turske te svladao Rustua. 

Odmah na početku, kako vam je sinoć izgledala Hrvatska?

– Igrali smo protiv protivnika koji je vrlo kvalitetan, nije bilo jednostavno, prvo poluvrijeme je bilo teško i mučno u smislu da smo morali pobijediti. Drugo poluvrijeme je bilo puno bolje i zanimljivija utakmica, prvi dio je izgledao kao prijateljska utakmica. U nastavku je slijedio nogometni uragan, a to sam očekivao od početka. 

Jeste li se bojali u 77. minuti da nećemo uspjeti zabiti novi pogodak?

– Pa da, tako je izgledalo, protivnik iskoristi euforiju i zabije ti drugi gol, pitaš se kako će to sve izgledali do kraja utakmice. Međutim, reagirali smo odlično. 

Kako vam se činio stoperski par Gvardiol – Šutalo?

– To je nešto najpozitivnije s jučerašnje utakmice, pokazuju onaj nogometni bezobrazluk, što je fantastično. Posebno kada se pogledaju njihove godine, to je veliki dobitak za našu reprezentaciju. Jučerašnja utakmica mogla bi biti ogledan primjerak za budućnost, imamo fenomenalni vezni red, što svi znaju i pokušavaju nam blokirati Modrića i Kovačića, stoga nam igru često moraju voditi stoperi. Ali mi imamo momke koji se ne boje iznijeti loptu i priključiti se napadu, to je fantastično. 

Je li Dalić poslao poruku da će forsirati mladost na Svjetskom prvenstvu?

– Ha, možemo to tako gledati, ali ne znači da su oni sigurni u prvoj postavi. Tzv. senatori poput Lovrena i Vide u tom slučaju davat će podršku s klupe, no najbitnije je da se nitko ne buni. Trener je taj koji donosi odluke na klupi, nikako to nije nijedan igrač. 

– Dolazimo li do problema u napadu?

– Nogomet se promijenio u odnosu na moje vrijeme, stalno se mijenja. Činjenica je da imamo ponajbolji vezni red na svijetu i trebamo napadača koji će koristiti tu kvalitetu. Žao mi je kad vidim naše napadače da su okrenuti leđima prema golu, nijedan od njih nije brzanac, nedostajao je igrač koji će biti prijetnja i tražiti dubinu kako bi odvukao protivničkog stopera. Nažalost, svi naši ofenzivci traže igru i previše su izvan šesnaesterca. Budimir je jedan ''sidrun'' koji traži skok, ali nije opasan izvan 16 metara. Livaja i Kramarić bi puno bolje igrali u onoj staroj formaciji 4-4-2.

Forma Brune Petkovića oscilira od fenomenalne do izrazito loše?

– Neosporno je govoriti od njegovoj kvaliteti, vjerujemo da će otići na Svjetsko prvenstvo. Smatram da s tim dečkima treba raditi na tome da ih se usmjeri da je naš napadač u 16 metara. Ali, nemaju dovoljno strpljenja da budu bez lopte i da se ''muvaju'' oko šesnaesterca. 

Izbornik Dalić je rekao da je sam sebi dosadan, stadionu u Maksimiru svi se smiju...

– Možda je nama stadion prednost – našalio se Vlaović pa nastavio u ozbiljnom tonu: – Naravno da nam  nije drago, posebno zato što reprezentacija ima velike rezultate. Znamo da su sve države iz regije došle do kvalitetnih stadiona. Bez podcjenjivanja, ali Makedonija i Albanija imaju stadione, to je veliki problem i mi možemo upozoravati, no ne znamo tko je taj koji odlučuje. Slučajno sam sreo bivšeg kapetana Zvonimira Bobana koji je u to više upućen jer sjedi u UEFA-e, te im je rekao kako se radi na rješavanju problema oko stadiona, i to ozbiljno radi. 

Očekivanja od SP-a? 

– Bio bih zadovoljan da prođemo grupu, a poslije je sve moguće. Ako ne dobijemo jakog protivnika odmah na početku nokaut-faze, možemo svašta napraviti. Trebamo uživati u tome da je Hrvatska na Svjetskom prvenstvu i navijati za naše. Oko gledanja utakmice u kafićima neće biti problem, snaći će se naši navijači, kao što su se snašli u finalu u Rusiji – našli su karte, mi smo svjetski fenomen po tome. 

Moramo se dotaknuti i rezultata naših klubova u Europi?

– Puno više sam očekivao od Osijeka, vjerovao sam da će se plasirati u Konferencijsku ligu. Nažalost, ispali su u jednoj užasnoj utakmici. Rijeka je promijenila kompletnu momčad, što je veliki minus za naš domaći nogomet. Hajduk je nakon dužeg vremena imao dobar nastup ali i peh, jer su dobili najtežeg protivnika. S druge strane, Dinamo je osvjetlao obraz HR nogometu, to je na ponos svim navijačima. 

Standings provided by SofaScore

>> Novinar Večernjeg lista, Tomislav Dasović komentira Dinamovu pobjedu "Dinamo je, u svakom smislu, briljirao"

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

MA
MaraM
15:25 23.09.2022.

Gvardiol i Šutalo su dobili sinoć utakmicu.. forme Danaca je presing od kojeg su veći dio utakmice odustali jer stoperi znaju igrati.. puno više pluseva od jedne izgubljene lopte koja je slučajem završila u golu... Petkovica se stalno kritizira jer igra leđima golu, a tako smo zabili pobjednički gol.. tako je otvorio Orsicu protiv Chealsea i 100 drugih akcija... komentatori neznalice!

BL
Blatina19
15:50 23.09.2022.

Redtree ostavi se razmisljanja, a kamoli komentiranja i analiza.

SK
strogo kontrolirani vlakovi
21:46 23.09.2022.

Osvjetlati? Živio sam u raznim krajevima Hrvatske i nitko tako ne govori.