ZVIJEZDE Kapetan Austrije Andreas Ivanschitz, gradišćanski Hrvat, autor je ovdašnjeg transfera svih vremena

Užitak je nadigrati Hrvatsku

Foto: import
Užitak je nadigrati Hrvatsku
22.05.2006.
u 17:33
Pogledaj originalni članak

Kada je profesor glazbe Ewald Ivanschitz, gradišćanski Hrvat, prije 18 godina svog četverogodišnjeg sina Andreasa posjeo za klavir sasvim sigurno nije ni sanjao da će njegovo dijete postati nogometna zvijezda. A danas je Andreas Ivanschitz prava zvijeda, momak koji je autor austrijskog transfera svih vremena.

Nogomet uz glazbu
Iz Rapida je zimus prešao u Red Bull Salzburg za rekordna četiri milijuna eura. No, nije to njegov jedini rekord. Sa 16 je debitirao u prvoj momčadi Rapida, sa 17 zabio prvi gol...

- Deset godina išao sam u glazbenu školu. Kao dječak usporedo sam se bavio nogometom i klavirom. A onda su me u 14. godini vidjeli ljudi iz Rapida i procijenili da sam nadaren. Nisam razmišljao, ostavio sam se sviranja i prihvatio ponudu - priča simpatični 22-godišnji Ivanschitz. Kao dijete je svako ljeto provodio u Hrvatskoj. No, posljednjih godina baš i nema vremena, nogometne obveze su mu u prvom planu. Sjeća se boravka u Splitu prije nekoliko godina kada je Rapid gostovao kod Hajduka.

- Obožavam hrvatsko more, nema ljepšeg. A Split mi je ostao u predivnom sjećanju - kaže Ivanschitz. Danas će na stadionu Ernsta Happela kao kapetan predvoditi Austriju u susretu protiv Hrvatske.

- Bit će užitak igrati tu utakmicu. Rezultat, posebno za Austriju, nije baš bitan. Mi tek stvaramo momčad, mladi smo. A Hrvatska je odlična. Uostalom, nije uzalud otišla bez poraza na Svjetsko prvenstvo - rekao je Ivanschitz.

Adut - lijeva noga
Jedan od najdražih igrača mu je Andy Herzog, uzor Zinedine Zidane, adut mu je kreacija i lijeva noga...

- Kao i Davoru Šukeru. A udarac desnom nogom moram poboljšati, radim na tome - između dijeljenja autograma kaže austrijska zvijezda hrvatskih korijena. Ispričao nam je detalj vezan uz Joeya Didulicu i njegove probleme u Austriji.

- Kada se zbio taj cijeli događaj između Didulice i Belgijca Lawareea, htio sam ih pomiriti. Odmah sam organizirao da sjednu i u četiri oka riješe problem. No, Lawaree nije htio. A sada je sve otišlo predaleko - rekao je Ivanschitz.

Pogledajte na vecernji.hr