ANTE ZUANIĆ Navijač koji je u Berlinu utrčao u teren kaže da to ne bi ponovio

Upad na stadion osigurao mi je posao!

Foto: import
Upad na stadion osigurao mi je posao!
15.06.2006.
u 19:43
Pogledaj originalni članak

Splićanin Ante Zuanić cijeli će život pamtiti svoje prvo gostovanje s reprezentacijom Hrvatske izvan granica Lijepe naše. Utrčavši na teren pretkraj utakmice Hrvatska – Brazil, pobijedio je osiguranje na Olimpijskom stadionu u Berlinu za koje su govorili da je neprobojno. U zagrebačkom naselju Trnskom našli smo sinoć Antu kod prijatelja. Simpatičan i pristupačan mladić nije odavao sliku huligana kako su ga “počastili” ovih dana.

Do Prše u transu
– Nisam planirao uletjeti u teren, ali me ponijela pjesma hrvatskih navijača. Da se ponovno nađem u toj situaciji, mislim da ne bih to učinio – iskreno će Ante dodajući kako ga je osim pjesme ponijela i fešta prije utakmice u hrvatskom restoranu “Neretva” u Berlinu: – Bila je ludnica. Jelo se, pilo, pjevalo...

Prije skoka preko jarka u teren Ante je skočio i s gornje etaže stadiona na donju!
– Razbio sam se cijeli! – kaže Ante i nastavlja o svom trku pokraj brazilskih čarobnjaka i vatrenih: – To je bio trans! Trčao sam besciljno sve dok nisam ugledao Dadu Pršu. Odmah sam krenuo zagrliti ga jer je car! – opisuje susret sa svojim idolom.
O njemačkoj policiji kaže:

– Dobro su me tretirali. Ne govorim baš jezike pa mi je bilo teško. No, postupak suđenja trajao je deset minuta. Dobio sam kaznu od 140 eura i pustili su me. Priznao sam i napad na redara iako ga nije bilo.  Nikada nisam bio izgrednik niti sam evidentiran u policiji.
Nije zaboravio zahvaliti Torcidi Brda.

– Sreo sam ih kad sam poslije izlaska iz zatvora lutao gradom, a oni su mi dali kartu za Hrvatsku.

Doček u kvartu
Kako je reagirala majka?
– “Probila” je, bila je u šoku. Ante se danas autobusom vraća u Split. Tamo mu pripremaju doček u kvartu u Varošu. –Čak su ljudi, kad su čuli za onih 10 tisuća eura kazne, ponudili da će skupit’ novac za mene.

I za kraj nam je otkrio malu tajnu. – Na račun ovoga dobio sam posao – radosno je zborio Ante, ugostitelj po struci, no ipak nam nije otkrio tko je misteriozni poslodavac.

Ante Zuanić za ljubljenje Pršine kopačke barem zasad neće platiti kaznu, potvrdio nam je Stipica Kuna, šef hrvatskih policajaca na prvenstvu. No, u Hrvatskom nogometnom savezu navodno razmišljaju o pokretanju postupka. A u napucima njemačke policije navedeno je da će navijači koji uđu na teren platiti najmanje 1000 eura.


Hajdukov trener tražio je od mene mito

Ante Zuanić bio je talentirani pionir Hajduka, no njegova je nogometna karijera završila na ružan način. – Igrao sam nekoliko godina u pionirima Hajduka. U jednom trenutku tadašnji je trener od mene za nastavak treniranja u klubu tražio svotu od 5 tisuća tadašnjih maraka. Naravno da sam s gnušanjem odbio! Taj je 20-godišnji Splićanin bio i na selekciji u Legiji stranaca. Na to ga je navela emisija “Latinice” o toj temi. – Nisam tamo prošao iako sam bio jedan od najspremnijih. Znate, sada tamo traže završen fakultet, a ja ga nisam imao – zaključio je Ante. (mš)


Hrvatima oduzete 823 baklje

Njemačka policija nije zatražila našu pomoć pri identifikaciji hrvatskih navijača koji su na stadionu, kako se vidjelo na televiziji, zapalili tri baklje kaže Stipica Kuna iz MUP-a. Dodaje kako nema službenih informacija o zapljeni 823 baklje koje su, kažu u njemačkoj policiji, zaštitari zaplijenili od navijača vatrenih prije početka utakmice. Navijače naše reprezentacije pozvao je da na idućim utakmicama nogometaše bodre dostojanstveno. Navijači su pak ljuti na HNS što im nije omogućio unošenje velike hrvatske zastave. (M.B.)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr