Revolucija za SP 2022.

Umjetni oblaci rashlađivat će navijače i igrače u Kataru

Foto: 24 sata
Umjetni oblaci rashlađivat će navijače i igrače u Kataru
25.03.2011.
u 17:10
Oblak je izumljen na Katarskom sveučilištu, u potpunosti je sastavljen od karbonskih struktura, a cijena jednoga je 500.000 dolara.
Pogledaj originalni članak

Kada za nekih 10 godina hrvatski navijači krenu pakirati kofere za Svjetsko prvenstvo u Katru 2022., osim kupaćih gaćica, kreme za sunčanje faktor 50 i sunčanih naočala, u garderobi će obavezno morati naći mjesto i za komplet dresova dugih rukava za utakmice.

Dobro, možda pretjerujemo, ali vruće im neće biti sigurno zahvaljujući izumu koji je izašao s Katarskog sveučilišta - nad stadionima će za vrijeme utakmica lebdjeti - oblak!

Umjetni, doduše, ali svejedno oblak koji će tijekom utakmica stvarati sjenu i tako omogućiti igračima i navijačima da izdrže paklene vrućine u Katru gdje se temperatura u živinom termometru ljeti često penje i iznad 50 stupnjeva. Cijena? Prava sitnica. Za Katarce... 500.000 dolara po oblaku!

- Oblaci su u potpunosti građeni od ultralakih karbonskih struktura, a punjeni su plinom helijem - s ponosom je svoje životno djelo predstavio vođa istraživačkog tima s Katarskog sveučilišta Saud Abdul Gani.

Nakon što je Katar dobio domaćinstvo SP-a, mnogi igrači tražili su od Fife da natjecanje prebaci u zimsko razdoblje. Predsjednik krovne svjetske nogometne federacije Sepp Blatter tu je mogućnost odbacio, a zaživi li ideja s umjetnim oblacima, uvjeti za igru bit će kao i u zemljama s umjerenom klimom.

- Umjetne oblake pokreću četiri motora koja gorivo dobivaju od sunčeve energije, a njima će se upravljati daljinskim upravljačem. Letjet će vrlo visoko kako bi stvorili što veću sjenu - dodao je Gani.

Revolucionarni će izum donijeti i nekoliko dodatnih bodova predsjedniku Azijskog nogometnog saveza Mohammedu bin Hammamu, inače Katarcu, u lipanjskoj borbi za Fifinu fotelju.

- Moja je zemlja dokazala da je dobro opremljena za borbu s ekstremnim vrućinama - slavodobitno je izjavio Bin Hammam.

Kako je do svjetske nogometne smotre više od 11 godina, tko zna, možda će na kraju navijačima trebati i kišobrani. Ili šalovi i rukavice...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

MA
Mamlaz
17:24 25.03.2011.

Kako je do svjetske nogometne smotre više od 11 godina, tko zna, možda će na kraju navijačima trebati i kišobrani. Ili šalovi i rukavice... _____________________________________ Epic win :)

EU
EuroAzija
17:57 25.03.2011.

A ne bi im bilo lakše da na stadion instaliraju pomične krovove.

DA
dario2612
20:06 25.03.2011.

i to če im teško pomoći da privuku velik dio navijača koji idu iz zabave a ne zbog utakmica, zbog raznih zabrana tipičnih za islamske zemlje, poput alkohola i razgolićenih, prvenstveno brazilskih, navijačica