koncentracija izborničkih talenata

U ovome gradu žive čak četiri hrvatska izbornika

Foto: Reuters/Pixsell
Željko Krajan
Foto: Reuters/Pixsell
Željko Krajan
Foto: Reuters/Pixsell
Željko Krajan
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Željko Krajan
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
Željko Krajan
Foto: Reuters/Pixsell
Borna Ćorić i Željko Krajan
28.11.2018.
u 17:27
Nakon ljetošnjeg veličanstvenog uspjeha i srebra izbornika Dalića, ovaj put reflektori su upereni u njegova 39-godišnjega kolegu Krajana.
Pogledaj originalni članak

Kakva je to koncentracija izborničkih talenata! U krugu od samo nekoliko kilometara u Varaždinu, gradu s 46.000 stanovnika, žive izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, izbornik teniske reprezentacije Željko Krajan, izbornik hrvačke reprezentacije Alen Runac i izbornik karataške reprezentacije Esad Garibović. Tu je negdje i izbornica u stolnom tenisu Tian Yuan, Kineskinja s varaždinskom adresom... Nakon ljetošnjeg veličanstvenog uspjeha i srebra izbornika Dalića, ovaj put reflektori su upereni u njegova 39-godišnjega kolegu Krajana. I on je, kažu, samozatajan i ponizan.

– U Varaždinu nećete čuti ni jednu ružnu riječ protiv Željka. Dečko nije hvalisav i nije pun sebe, makar ima razloga za to – kaže Krajanov poznanik koji ga je znao viđati u kafiću. No, takvih prilika nema puno jer je Željko često na putu, bilo s reprezentacijom ili sa životnom partnericom, slovenskom tenisačicom Polonom Hercog. Alen Runac, koji je ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Varaždin, kaže da se jako ponosi svojim kolegama i prijateljima koji postižu sjajne rezultate.

Krajan je uvijek bio skroman

– Kao bivši sportaš, veselim se svakom uspjehu u bilo kojem sportu. Sjećam se Željka kao klinca s Varteksovih teniskih terena. Skroman i samozatajan dečko. I pravi sportaš. Poznajem i njegovu obitelj, mama i tata su također vrijedni ljudi koji su ulagali u njega – kaže Runac, kojeg pitamo i u čemu ja tajna varaždinskog izborničkog čuda. Nema u tome neke velike filozofije, treba samo ulagati u sport.

– Grad iz godine u godinu povećava iznose noca za sportaše i osigurava im uvjete da se bave sportom. Većina sportskih udruga ima osigurane termine u dvoranama, izdvaja se novac za rad trenera s mlađim kategorijama, tako da se Grad i Zajednica sportskih udruga trude stvoriti što bolje uvjete za bavljenje sportom – napominje.

Krajanovih teniskih početaka prisjeća se i njegov prvi trener Marijan Dugandžić.

– O Željku mogu reći sve najbolje. Počeo je kod nas u klubu kao šestogodišnji dečkić i ja sam ga trenirao od šeste do 14. ili 15. godine. Postizao je kao klinac odlične rezultate i bio je u kategoriji s Ljubičićem i Karlovićem. Oni su se “klali” u to doba i bili su otprilike podjednaki. Nažalost, ozljeda ga je spriječila da postigne bolji rezultat, a na sreću otišao je u trenerske, a ne u neke druge vode. Vrlo je brzo pokazao talent i postigao dobar rezultat – ističe Dugandžić koji se s Krajanom družio i nakon što je otišao u profesionalce. Posljednjih godina rjeđe se viđaju jer i kad je u Varaždinu, a to je sve rjeđe, Željko baš i ne izlazi.

– Kao čovjek, volio je pomoći, bio je samozatajan. Takav je i danas, vidi se i na klupi da djeluje smirujuće, što je možda i trebalo našoj reprezentaciji, jedan takav trener koji zna povezati sve konce na miran i inteligentan način – dodaje Krajanov prvi trener. Za razliku od Dalića, koji se u Varaždin doselio 1992. godine kao pojačanje NK Varteksa, Krajan je izvorni Varaždinac. No, Dalić je više puta istaknuo da su ga u tom gradu odlično prihvatili, što se i potvrdilo na veličanstvenom dočeku iz Rusije, kad su mu susjedi otpjevali “Ja sam Varaždinec, Varaždinec, domovine sin...” Krajan je potkraj srpnja na Instagramu objavio fotografiju na kojoj su njih dvojica na Malom Lošinju, s komentarom da izbornici pune baterije za nove pobjede.

– Čestitam Željku na osvajanju Davisova kupa, svjetski su prvaci i svaka im čast na tome. On je također imao dosta tešku karijeru, nakon prestanka igranja trenirao je nekoliko igrača i igračica, i s Hrvatskom je napravio jako puno. Posložio je dečke, sjajno je vodio momčad, pogotovo u Zadru protiv Amerikanaca, i pokazao trenerske osobine, osobine čovjeka i psihologa. Vratio je Matu Pavića u reprezentaciju, obojica su prešla preko onoga što je bilo, i rezultat je tu – kaže za Večernjak izbornik Dalić i dodaje:

– Pokazalo se da iz maloga grada mogu doći vrhunski sportaši i treneri kojima se treba ponositi, ali i ulagati više u sport.

On i Željko su, kaže, nekoliko puta popili kavu.

S Dalićem na kavi

– Ne družimo se, rijetko se srećemo, iako smo donedavno bili susjedi, na nekoliko stotina metara. Živjeli smo u istom kvartu koji Varaždinci zovu Beverly Hills, sve dok se on nije odselio u drugi dio grada. Poslovi su nam takvi kakvi jesu, par puta popili smo kavu i to je bilo sve – zaključio je priču Dalić.

Dalić se voli opuštati u svojoj vikendici uz rijeku Dravu, a za Željka nije lako pronaći neki detalj o privatnom životu. Uredio je u Varaždinu predivan novi stan od 150 kvadrata. Uživa u vezi s djevojkom Polonom koja, kao i on, voli tetovaže. Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok podsjeća da su Varaždinci nove svjetske prvake gledali u svom gradu u travnju ove godine, kad je Varaždin bio domaćin četvrtfinala s Kazahstanom.

>> Pogledajte kako je predsjednica odlikovala tenisače

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.