ATRAKTIVNIJE UTRKE

Velike promjene u formuli 1: Vraća se nadolijevanje goriva!

Foto: Reuters/PIXSELL
Velike promjene u formuli 1: Vraća se nadolijevanje goriva!
16.05.2015.
u 09:48
Formula 1 se nalazi u vrlo turbulentnom razdoblju gdje sve više jačaju kritike navijača i struke. Troškovi su postali nesnošljivi, a količina atraktivnosti na stazi je sve manja.
Pogledaj originalni članak

Na jučer održanom kriznom sastanku Strateške grupe formule 1 donesene su neke vrlo važne odluke koje bi trebale biti implementirane 2017. godine. U središtu pozornosti je zasigurno vraćanje nadolijevanja goriva koje je ukinuto krajem 2009. godine, ali i novi, agresivniji aerodinamički pristup, piše GP1.

Naime, formula 1 se nalazi u vrlo turbulentnom razdoblju gdje sve više jačaju kritike navijača i struke. Troškovi su postali nesnošljivi, a količina atraktivnosti na stazi je sve manja. Iz tog razloga je Strateška grupa predložila vraćanje nadolijevanja goriva, uvođenje širih guma, te kreiranje motora s više okretaja što bi trebalo pridonijeti glasnijem zvuku.

Iako će motori biti bučniji, neće se u potpunosti mijenjati, te ćemo i dalje gledati V6 turbo varijantu. Glavni razlog za to leži u činjenici kako aktualne pogonske jedinice privlače mnogo više proizvođača automobila, zbog čega će formula 1 u budućnosti biti puno konkurentnija.

Strateška grupa predlaže i razne aerodinamičke promjene, a cilj je da bolidi budu agresivniji i atraktivniji. Sve ove preinake bi trebale u konačnici ubrzati bolide za 5 do 6 sekundi po krugu. Raspravljalo se još o formatu trkaćih vikenda, te o opciji da momčadi od iduće godine samovoljno biraju dvije od ponuđene četiri komponente guma za svaku utrku.

Sada navedeni prijedlozi trebaju biti odobreni od strane F1 komisije, a potom potvrđeni od strane FIA-e na Svjetskom motorsportskom vijeću u srpnju.

>> Više pročitajte na GP1

>> Schumacherova žena mjesec dana nakon razvoda od vozača F1 skinula se za Playboy

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

MA
Makava
13:09 16.05.2015.

I bilo bi lijepo da bude opet prijenos na telki!

Avatar Hazl113
Hazl113
13:26 16.05.2015.

Radi svih tih promjena od kada je Schumaher počeo vladati F1 gledanost i uživanje pada. Što se tiče povratku nadolijevanja goriva se slažem, ali treba ukinuti kompletan pravilnik o gumama. Radi čega vozač mora koristiti obje varijante guma u jednoj trci. Radi čega ne bi koristio gume po svojem izboru, pa čak i mješati varijante. Prednje tvrde, zadnje meke i obrnuto. Obavezno maknuti oznaku na gumama da se ne zna o kojoj se mješavini radi. Pa ljudi, F1 bi trebala biti vrh oktanskog sporta, gdje se upotrebljava najmodernija tehnologija. Hajde, neka im je i turbo motor, mada sam protivnik toga. U F1 se ne bi trebalo šparati na ničemu. Onaj koji to ne može pratiti, neka se povuće iz natjecanja. Jednostavno u F1 ne smije biti ograničenja ničeg, osim težine i širine bolida te zapremine motora. Sve drugo treba dozvoliti. ako treba i 50 motora po sezoni.

HR
HrvojeST
14:09 16.05.2015.

vratite zujanje na formula, sad su kao fenovi