IRSKA

Tonči Stipanović europski prvak u klasi Laser!

Foto: Reuters/Pixsell
Tonči Stipanović europski prvak u klasi Laser!
06.09.2013.
u 16:53
U vrlo tijesnoj regati splitski jedriličar u posljednjim je metrima posljednjeg plova uspio osvojiti zlato
Pogledaj originalni članak

Nevjerojatan dan u Irskoj danas. Bilo je uzbudljivo prošlih dana, ali ovakav razvoj situacije, ovakva dva šokantna plova, zadnja dva plova Europskog prvenstva za olimpijske samce, nismo baš često doživjeli.

Kao što smo već javljali u zadnji dan prvenstva četiri kormilara, među kojima i Tonči Stipanović, ušli su s izgledima da bilo koji od njih uzme zlato. Prvi plov nije riješio ništa, dapače bilo je još napetije. U drugom plovu dana stvari su se tako složile da je doslovno zadnjih 500 metara odlučilo o raspodijeli medalja. Tonči Stipanović u prvom jedrenju napravio je pravi pravi pothvat, izvukao se s 30. mjesta i stigao osmi u cilj. U zadnji plov prvenstva ušao je s jednim bodom prednosti ispred Šveđanina Jespera Stalhaima, šest ispred Nizozemca Rutgera van Schaardenburga, sedam ispred Britanca Nicka Thompsona. Sva četvorica dobro su jedrila zadnji plov prvenstva, svi su bili stalno u vrhu, nijedan ni u jednom trenutku nije napravio neku veću grešku. Tren je zlato imao Nizozemac, tren Šveđanin, tren Tonči.

Nakon 12 jedrenja tijekom šest dana sve se svelo na zadnjih 500 metara. Tonči se nije dao, čvrsto je odlučio zlato donijeti doma. I sa dva boda prednosti je to i napravio. Treće europsko zlato za Tončija Stipanovića u četiri godine. Lani nije nastupio, tako mu je učinak 100 %! Vrlo emotivno, s čvrsto stisnuto šakom i uzdignutom rukom, ušao je Tonči u cilj zadnjeg plova prvenstva.

- Nisam uopće puno razmišljao, samo sam visio, kad sam vidio da je Brazilac napravio malu grešku i pustio me desno odmah sam znao da ga stižem i uspio sam ući ispred njega tako da sam prvi. Strašan je to osjećaj, zadnja tri europska prvenstva tri zlata. Eto. – kazao je Tonči koji nije gledao samo europsko zlato već i ukupni broj jedan, i u otvorenom dijelu poretka. I to mu je uspijelo, jedan bod ispred legendarnog Brazilca Roberta Scheidta koji mu je prvi čestitao nakon prolaska ciljnom linijom.

I žalimo za jednim slabim danom koji je tijekom prvenstva imao Daniel Mihelić, jer je danas mogao i on stajati na postolju Europskog prvenstva. Pobijedio je oba plova dana, prvi iznimno uvjerljivo, odnosno kad dodamo i jučerašnju pobjedu Daniel je ušao prvi u cilj u tri zadnja plova EP-a. Nezapamćen niz. U konačnici mu je pripalo sedmo mjesto.

- Imao sam dan iz snova, dva prva, što je jako teško napraviti u finalu, od početka do kraja je sve bilo super. – zadovoljno, ali i pomalo sjetno rekao je Daniel.

Naši mladi kormilari u zlatnoj skupini Filip Jurišić i Nenad Bugarin su zauzeli jako dobro 21. i 26. mjesto.

Tina Mihelić u ženskoj konkurenciji također odlična šesta. I ovdje je mogla biti medalja da nije bilo loma jarbola u prvom plovu finala. Danas jedna pobjeda i za Tinu.

- Šesto mjesto u Europi dobar je rezultat, ali mogu ja i bolje,  bilo je i nekih još prilika koje nisam iskoristila ovoga tjedna, uz taj slomljeni jarbol koji sigurno nije pomogao jer jedan plov nisam jedrila. Nisam nezadovoljna, ali ni skroz zadovoljna. Mogu ja još – kazala je sa smiješkom Tina i otrčala čestitati Tončiju i bratu Danielu.

Europska prvakinja je Irkinja Annalise Murphy. U muškoj konkurenciji Laser Radiala, za koje je Irska bila SP vrlo dobar plasman Maria Zekana, 16. ukupno, deseti do 21 godine.

Bilo je ovo zaista prvenstvo za pamćenje. Još jedan pokazatelj koliko je Hrvatska jaka u olimpijskom samcu, s troje iznimnih seniora trenutačno i mladim snagama koje dolaze. Večeras veliko slavlje hrvatske jedriličarske reprezentacije u Irskoj!

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.