Dario Bašić

Svjetske prvake vodi 29-godišnji izbornik

07.03.2015., stadion Maksimir, Zagreb - MAXtv, 1. HNL, 24. kolo, GNK Dinamo - NK Zagreb. Borna Sosa. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
17.03.2015.
u 13:50
Sjajni kadeti: Reprezentaciju čine uglavnom igrači Dinama, osvajači klupskog SP-a
Pogledaj originalni članak

Hrvatska kadetska reprezentacija (mladići rođeni 1998.) danas u Bakuu od 13.30 sati protiv vršnjaka iz Azerbajdžana igra prvu utakmicu elitnog kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo. U našoj su skupini još Srbija i Portugal, a na EP će se plasirati prvoplasirana selekcija te još sedam najboljih drugoplasiranih iz ostalih skupina.

Veliki izazov za naše mladiće, ali još veći za njihova izbornika, tek 29-godišnjeg Darija Bašića, za sada nepoznatog stručnjaka na našoj trenerskoj sceni. Međutim, Dario Bašić, trener impresivnih dimenzija (195 cm, 95 kg), iako još u igračkim godinama (igrao je u drugoj ligi, u TŠK-u, pa prekinuo karijeru nakon serije ozljeda), ima već pet godina trenerskog iskustva.

– Počeo sam sa 24, na klupi Naftaša, čiji sam bio igrač-trener. Radio sam potom u Prečkom, Zagrebu, a najdulje sam bio u Lučkom, tri godine. Osvojio sam dva naslova pobjednika Kupa ZNS-a, među ostalim izbacio i Lokomotivu s Ivkovićem na klupi – predstavlja se mlađahni izbornik, viši nogometni trener (diplomirao 2010. na Kineziološkom fakultetu), s Uefinom A licencijom.

Jozakov izum

U posao je krenuo godinu stariji od portugalskog trenerskog poletarca Andrea Villas-Boasa, čiji je prvi posao sa 23 godine bila klupa Britanskih Djevičanskih Otoka. A Bašić, "izum" direktora svih reprezentacija Romea Jozaka, u ruke je već sa 29 dobio svjetske prvake.

Naime, većinu reprezentativaca u Bakuu čine igrači Dinama, osvajači Nike Premier kupa 2013. na Old Traffordu. Tu su gorostasni vratar Šemper, zatim brat Dejana Lovrena, streloviti Davor, pa Moro, Soldo, Borovec, Borna Sosa... Reprezentacija golema potencijala s pretenzijama na europski naslov. Ali, prvo treba proći Srbiju i Portugal...

Naslijedio Pavlovića

No, vratimo se Dariju Bašiću, ambicioznom stručnjaku koji priprema doktorsku disertaciju s temom "Analiza kvalitete igrača u Prvoj HNL".

– Dugo se bavim znanstvenim radom, objavljujem radove, predajem na Akademiji HNS-a, među polaznicima su mi bili Vranješ, Babić, Zahora, Bokšić...

Na klupi selekcije do 17 godina naslijedio je Luku Pavlovića i odmah se našao pod rezultatskim pritiskom. Jesu li kvalifikacije u Azerbajdžanu svojevrsni prijamni ispit za profesionalizaciju u HNS-u?

– Ne gledam na to tako, premda će, ovisno o rezultatu na ovome turniru, ljudi u Savezu lakše donijeti odluku – dodao je Bašić, koji će u velikoj azerbajdžanskoj avanturi imati potporu starijeg kolege.

Naime, Savez je za svaki slučaj ishodio dozvolu da na klupi kao korektiv i mentor sjedi iskusni lisac Ilija Lončarević, čak 41 godinu stariji od izbornika. Kada je Ilija 1987. prvi put vodio Zagreb, Bašić je tek bio prohodao. A danas su uigrani tandem na klupi...

Za Bašića je ovo i olakšavajući faktor. U slučaju, ne daj Bože, neuspjeha u Bakuu, odgovornost bi se dijelila ravnomjerno...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr