HELENA KARASKOVA

Svi oko mene se bave skijanjem, ja sam odlučila malo plivati...

02.12.2019.
u 16:20
Oko 900 profesionalnih triatlonaca, žena i muškaraca, upravo će se na Jadranskoj obali pokušati kvalificirati na Xterra Svjetsko prvenstvo na havajskom otoku Mauiju
Pogledaj originalni članak

Uvala Čikat na otoku Mali Lošinj bit će od 16. do 18. travnja domaćin vodeće svjetske off-road triatlon utrke Xterra Croatia.

Oko 900 profesionalnih triatlonaca, žena i muškaraca, upravo će se na Jadranskoj obali pokušati kvalificirati na Xterra Svjetsko prvenstvo na havajskom otoku Mauiju.

Ovo je ujedno i prvi put u povijesti da jedna ovako zahtjevna adrenalinska utrka dolazi u Hrvatsku, a na Lošinju će biti njezino premijerno izdanje za srednju i istočnu Europu.

Pred natjecateljima je 41,5 kilometara off-road staze na kojoj u što kraćem vremenu i slijedeći pravila moraju preplivati 1,5 kilometar mora, odvoziti 30 km off-road biciklističke staze te istrčati 10 kilometara.

Oduševljena je Lošinjem

Glavna zvijezda utrke bit će Helena Karaskova Erbenova, peterostruka europska Xterra prvakinja i četverostruka pobjednica Xterra World toura 2019. te ambasadorica Xterra Croatia utrke na Lošinju.

U Hrvatsku je stigla dan nakon što je primljena u Xterra Kuću slavnih, a u dva dana uspjela je obići lokacije i rute utrke na Malom Lošinju.

– Lošinj je predivno mjesto, jednostavno prelijepo. Oduševljena sam prirodom, gostoljubivošću ljudi te odnosom prema povijesti, osobito Muzejom Apoksiomena. Za onaj dio natjecateljskih staza i ruta koje sam vidjela i testirala mogu reći da su vrlo izazovni i prelijepi u isto vrijeme i sigurna sam da će natjecatelji uživati. Radujem se proljeću i Xterra utrci – rekla je Helena.

Rođena je u češkom gradu Jablonec nad Nisou. Prvi sport kojim se bavila bio je skijaško trčanje. U toj disciplini sudjelovala je na Zimskim olimpijskim igrama 2006.

– Na tim Igrama upoznala sam Janicu Kostelić koja je za mene najbolja skijašica svih vremena – rekla je Helena koja se triatlonom počela baviti 2010., a dvije godine kasnije već je bila svjetska prvakinja u Xterra triatlonu.

– Obitelj je mislila da ću ostati u skijanju. Roditelji su mi skijaši, kao i dvije sestre, a na kraju krajeva suprug Lukaš je također skijaš.

U devet godina, koliko se bavi ovim sportom, Helena je ostvarila 34 pobjede u različitim natjecanjima, nadmećući se u 13 zemalja. Prvu pobjedu ostvarila je 2012. u Francuskoj.

– Već sam 22 godine u profesionalnom sportu, sudjelovala sam na ZOI 2002. i 2006. godine u skijaškom trčanju. Moj životni moto je – kretanje je radost, radost je kretanje – rekla je Helena koja u 40. godini izgleda sjajno.

– Sve je u zdravom načinu života. Svaki dan treniram, pazim kako se hranim i to je to. Puno se krećem.

Što se tiče utrke Xterra, sve je počelo 1996. godine, kada su se gorski biciklizam i triatlon sastali u dvoboju najjačih na havajskom otoku Mauiju. Utrka se sastojala od grubog plivanja oceanskim vodama, utrke brdskim biciklom i trčanjem.

Predstavljala je novi trkački format koji je privlačio i triatlonce i brdske bicikliste. Brdski biciklisti donijeli su svoj ležeran stil i jako samopouzdanje. Triatlonci su donijeli svoje naporne treninge i strastvenu predanost.

Utrka kao istinski način života

Ubrzo su otkrili zajednički duh i stav koji ih je spajao. Ma koliko bili različiti, nisu se mogli oduprijeti izazovima i uzbuđenjima koje nudi ovaj novi multidisciplinarni sport.

Od jednodnevne utrke koja se održavala na najudaljenijem otočnom lancu na svijetu – na Havajima, Xterra je evoluirala u izdržljiv sportski životni stil koji je atraktivan diljem svijeta. U proteklih 20 i više godina Xterra je prerasla svoj status samo “utrke” i postala istinski način života za tisuće neustrašivih triatlonaca i trkača.

U sklopu lošinjske utrke održat će se i utrka brdskog biciklizma – Xterra Croatia MTB Race. Dužina off road mountbike staze bit će 40 kilometara uz ukupnu visinsku razliku od 900 HM, sa startnom i ciljnom pozicijom u Malom Lošinju.

– Izuzetno sam ponosan i sretan što smo moj tim i ja nakon gotovo godinu dana rada s organizatorima Xterrae uspjeli dogovoriti da se upravo ova svjetski poznata triatlonska utrka održi u Republici Hrvatskoj, i to na jednom od naših najljepših otoka, na Malom Lošinju. Najbolji natjecatelji svijeta u ovome sportu na Lošinju će se boriti za 51 “ulaznicu” za nastup na Svjetskom prvenstvu – istaknuo je Luka Mišović, direktor utrke Xterra Croatia. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.