Euro 2012.

Sutra kreće ples milijuna: Uefa će u tri tjedna okrenuti 1,3 mlrd. eura

Foto: ''
Sutra kreće ples milijuna: Uefa će u tri tjedna okrenuti 1,3 mlrd. eura
07.06.2012.
u 13:55
Pobjednika Europskog prvenstva čeka 18,5 milijuna eura nagrade, pod uvjetom da pobijedi i sve tri utakmice u skupini.
Pogledaj originalni članak

Uefa je ovih dana objavila vijest kako je povećala nagradni fond za sudionike Europskog nogometnog prvenstva sa 184 milijuna eura, koliko je bio prije četiri godine u Austriji i Švicarskoj, na 196 milijuna eura, koliko će biti sad u Poljskoj i Ukrajini. Pobjednik turnira, ostvari li pritom i sve tri pobjede u skupini, može osvojiti čak 18,5 milijuna eura!

No, bogata Uefa podizanje nagradnog fonda neće ni osjetiti. Naime, krovna europska nogometna kuća uprihodit će u tri tjedna EP-a najmanje 1,3 milijarde eura! Svaka utakmica, koju će prenositi 203 vlasnika tv-prava, privući će oko 150 milijuna gledatelja diljem svijeta, što je više nego kultni Superbowl, finale u američkom nogometu, a prosječan Uefin prihod po utakmici iznosit će oko 40 milijuna eura!

Ipak, unatoč tim silno velikim brojkama o prihodima, stvarna zarada bit će manja nego na EP-u prije četiri godine, tvrde iz Uefe.

- Da, točno, stvarni neto prihod bit će manji, ali će operacionalni prihodi biti otprilike na istoj razini - potvrđuje David Taylor, izvršni direktor Uefinih događaja.

Dijelom će neto zarada biti manja i zato što je Uefa potrošila više od predviđenog kako bi pomogla organizatorima, a svako putovanje reprezentacija između gradova na utakmice sponzorirat će s 40.000 eura. Također, Uefa je osigurala 100 milijuna eura kompenzacija klubovima koji su dali igrače za natjecanje, a 1 posto novca od prodanih ulaznica (kojih će biti 1,4 milijuna) ide u blagajnu Fife, što bi moglo biti oko 1,1 milijuna eura.

Hm, a kakve će se tek brojke zavrtjeti za četiri godine kad na Euru u Francuskoj budu 24 reprezentacije...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.