Opet u mirovinu

Stipe Pletikosa nakon dvoboja s Cristianom Ronaldom završava karijeru

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Stipe Pletikosa
Foto: Reuters/PIXSELL
Stipe Pletikosa
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Stipe Pletikosa
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Stipe Pletikosa
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
stipe pletikosa
15.05.2016.
u 09:40
S Hajdukom je 2001. godine osvojio prvenstvo Hrvatske. Odlične igre osigurale su mu poziv u hrvatsku nogometnu reprezentaciju, u kojoj je postao nezamjenjiv vratar kod svih izbornika koji su ju vodili.
Pogledaj originalni članak

Primiti dva gola od jednog od najubojitijih strijelaca u povijesti nogomet nije loš način za završetak dugogodišnje karijere. Stipe Pletikosa oprostio se upravo na taj način od profesionalnog nogometa u posljednjem kolu ovogodišnjeg izdanja španjolske Primere. Njegov Deportivo nije imao šanse protiv Real Madrida na Ronaldov pogon.

O takvom odlasku Stipe je mogao samo sanjati dok je kao 18-godišnjak upisivao prve nastupe za splitski Hajduk. Njegov potencijal prvi je uočio Ivan Katalinić, koji ga je gurnuo među vratnice s nepunih 19 godina, gdje je dobio nezavidnu zadaću 'popuniti cipele' legende kluba Tončija Gabrića. 

S Hajdukom je 2001. godine osvojio prvenstvo Hrvatske. Odlične igre osigurale su mu poziv u hrvatsku nogometnu reprezentaciju, u kojoj je postao nezamjenjiv vratar kod svih izbornika koji su ju vodili.

Klupska karijera nakon odlaska iz Hajduka nije bila blistava. 2003. godine zajedno je s Darijom Srnom otišao u Šahtar Donjeck, a njihovi putevi nisu mogli biti različitiji. Srna je postao kapetan i legenda kluba, dok je Stipe minutažu dobivao na kapaljku. U to su vrijeme frcale razne ponude, pa i ona zagrebačkog Dinama, u koji Pletikosa nije ni pomišljao otići.

Nakon propale posudbe u Fulham i ozljede, Stipe je svoju sreću pronašao u Spartak Moskvi, u kojeg je prešao 2007. godine. U glavnom gradu Rusije napokon je dobio minute, ali i zaslužio titulu najboljeg golmana u ligi. Moskovljani su ga posudili Tottenhamu, ali tamo mu je također bila suđena klupa. 2011. prešao je u Rostov gdje se prvi put umirovio. Nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu Plete se oprostio i od reprezentacije, nakon što je uvršten u najgoru jedanaestorku natjecanja.

Ipak, Deportivo La Coruna mu je ove zime poslao ponudu jer im je hitno trebao drugi vratar, a on je prihvatio izazov i vratio se nogometu. Potpisao je do kraja sezone, a sada, s navršenih 37 godina, splitska hobotnica konačno će objesiti kopačke (i rukavice) o klin. Iako nije imao veliku klupsku karijeru, Pletikosa ostaje u dobrom sjećanju kao dugogodišnja "jedinica" naše reprezentacije, za koju je branio čak 114 puta.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

IP
ispeci.pa.reci
12:11 15.05.2016.

tesko je biti golman ak ostatk ekipe nevalja. bio si dobar stipe

BL
Blender
13:27 15.05.2016.

Bravo Stipe, bilo je dana kad si me raztuzio ali i onih kad si me razveselio! Sadi salatu i odmaraj, posveti svoj zivot sada svojoj obitelji :)