Finale LP-a: Real - Atletico

Sretno! Luka, vrati nam se opet kao europski prvak!

Foto: Reuters/PIXSELL
Real Madrid's Luka Modric celebrates scoring against Real Mallorca during their Spanish first division soccer match at Santiago Bernabeu stadium in Madrid March 16, 2013. REUTERS/Susana Vera (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER) Picture Supplied by Action Images
Foto: Press Association/Pixsell
Luka Modrić i Mateo Kovačić
Foto: Reuters/PIXSELL
Luka Modrić
Foto: Press Association/Pixsell
Luka Modrić i Mateo Kovačić
Foto: Reuters/PIXSELL
Football - Atletico Madrid v Real Madrid - UEFA Champions League Final - Estadio da Luz, Lisbon, Portugal - 24/5/14 Atletico Madrid's Koke (R) in action with Real Madrid's Luka Modric Mandatory Credit: Action Images / Carl Recine Livepic EDITORIAL USE ONL
Foto: Press Association/Pixsell
Luka Modrić i Mateo Kovačić
28.05.2016.
u 08:55
Utakmica finala Lige prvaka u kojoj u svakom trenutku moraš biti spreman na suparnički lakat pod rebra, koljeno u bedro. Madridski dvoboj Reala i Atletica igra se u subotu u Milanu (20.45 sati)
Pogledaj originalni članak

Sve se uvijek kad je Luka Modrić (30) u pitanju, u bilo kojoj prigodi, vraća na početak. U Mostar prije trinaest godina. Čak je i ugledni Eurosport u najavi finala Lige prvaka evocirao simpatičnu Lukinu izjavu o neponovljivoj i neprocjenjivoj sezoni na bosanskim ‘ratištima’.

– Onaj tko tamo preživi može igrati bilo gdje!

Sugestivan podsjetnik na Modrićev bosanski ‘Survivor’, namjerno tempiran baš uoči sučeljavanja sa Simeonovim ‘britvama’. Utakmica ‘na nož’, kao svojedobno u Trebinju, Banjoj Luci, Modriči ili Ugljeviku. Sve to Luku Modrića čeka i danas u Milanu.

Tko preživi, pričat će

Utakmica u kojoj u svakom trenutku moraš biti spreman na suparnički lakat pod rebra, koljeno u bedro, ‘noževe isukane iz korica’. Tko preživi, pričat će!

Sve što se s Lukinom karijerom događalo poslije Mostara može se nesmetano podvesti pod svjetski blockbuster: meteorski uzlet uz basnoslovnu zaradu i zapanjujući globalni odjek.

Luka Modrić danas je, uz Cristiana Ronalda i Garetha Balea, Realov zaštitni znak, čovjek s čak 6,4 milijuna pratitelja na Facebooku, 5,8 milijuna na Instagramu.

Do savršenstva razvijeni i razrađeni mikroprocesor, dobri duh svlačionice, Zidaneova produžena ruka na travnjaku i mezimac razmažene, probirljive Realove publike.

Čovjek neiscrpne energije, naglasit će komentator Eurosporta, ali i zadivljujućega stila. Elegantni klizač na igralištu, besprijekorni čitač igre i poslovično pedantni, inteligentni organizator.

Uvijek u pravo vrijeme na pravo mjestu, neumoljivo pravodoban i precizan. I uvijek izvan domašaja suparničkih krampona. To je onaj ispit položen s desetkom na ‘sveučilištu’ u BiH...

Tottenham ga je, primjerice, odlučio kupiti nakon što ga je sportski direktor Comolli gledao protiv Škotske u Glasgowu, u prijateljskoj utakmici u ožujku 2008.

– Bilo je užasno hladno i nabrijani škotski igrači nastojali su ga zastrašiti – udaranjem. Međutim, imali su problem: ni uz najveće napore nisu se mogli naći u njegovoj blizini. Luka je bio voditelj showa. Za mene njegova ‘konfekcijska veličina’ nikada nije bila problem – komplimentira Comolli svome vizionarstvu.

Modrić je danas jedan od samo trojice vezista u španjolskoj Primeri s postotkom preciznosti u dodavanjima većim od 90 posto, ali uvjerljivo prvi po broju ključnih, odlučujućih, obećavajućih pasova. Modrić ne reciklira, on stvara. I zato će jedanaesta Realova europska kruna ponajviše ovisiti o Lukinu, dakako i Ronaldovu raspoloženju.

Nadahnuću sićušnoga dječaka u vještičjem kostimu (još jedna jezična akrobacija engleskih autora), nenadmašnoga kreatora i – lako moguće – novoga hrvatskoga rekordera.

Čuvaj gležnjeve i koljena

Naime, do sada su u dva finala Lige prvaka nastupila trojica hrvatskih nogometaša, Bokšić s Marseilleom (1993.) i Juventusom (1997.), Boban s Milanom (1994., 1995.) i Olić s Bayernom (2010., 2012.), no nijedan od njih nije u oba navrata podigao pokal (Olić, nažalost, nijednom). Luka će možda biti prvi s tim privilegijem.

Zamislite, Modrić dva puta europski prvak, a Buffon, Cannavaro, Matthäus, Baggio, Vieira, Ronaldo (brazilski), čak i Maradona – nijednom!

Luka, sretno u Milanu! Čuvaj gležnjeve i koljena i vrati se još jednom kao europski prvak. I sačuvaj nešto snage i za – Turke.

Naravno, sretno i Mateu Kovačiću.

>>Diego Godin: Slijedi najveća utakmica u našim životima

Pogledajte na vecernji.hr