darko kralj:

Od alkoholičara sam postao pobjednik Olimpijskih igara

Foto: Michael Palijan/Vecernji List
Od alkoholičara sam postao pobjednik Olimpijskih igara
09.04.2015.
u 23:16
"Invalidni sportaši neke stvari mogu bolje izvesti nego ja."
Pogledaj originalni članak

Studenti KIF-a, budući učitelji tjelovježbe, treneri i kineziterapeuti, pogledali su dirljivi dokumentarac Dejana Aćimovića. Sedamdeset pet minuta filma "Kralj" na njih je ostavilo snažan dojam, baš kao i sudionici tribine o invalidskom sportu poput paraolimpijskog pobjednika Darka Kralja, trofejnog paraolimpijca Branimira Budetića i atletskog trenera Srećka Opašića.

No, u KIF-ovu amfiteatru jučer su se pojavili i oni koji s invalidskim sportom nemaju veze, a ugledne su osobe iz svijeta sporta kao što su vaterpolist Josip Pavić, nogometaš Mario Stanić i košarkaški trener Jasmin Repeša koji se odazvao Aćimovićevu pozivu na dan velikog gradskog derbija njegove Cedevite s Cibonom.

Na tribini je bilo govora o tome da se ni u invalidskom sportu više ne može uspjeti bez profesionalnog treninga pa osvajači medalja moraju trenirati možda i žešće od zdravih vrhunskih sportaša, a upravo u tom duhu zborio je Josip Pavić:

- Ja na Branimira i Darka gledam kao na kolege, a ne invalide, jer oni u treningu mogu neke stvari izvesti bolje nego ja.

Prvi hrvatski sportaš koji je o ravnopravnosti zdravih i invalidnih sportaša govorio i pisao bio je Mario Stanić:

- Ja nisam dostojan govoriti o tome kroz kakva psihofizička stanja prolaze sportaši invalidi jer to mogu samo oni i njihove obitelji. Vas, buduće kineziologe, pak, molim da ne budete pasivni u ova pasivna vremena u kojima svatko gleda svoja posla, već da pomognete svakom invalidu koji voli sport.

O stanjima kroz koja je on prolazio, govorio je glavni junak filma Darko Kralj:

- Kada u ratu ostanete bez noge kao ja, vrlo je lako postati alkoholičar, a ja sam toliko pio da se ni za tri-četiri dana nisam mogao napiti. Srećom, jedno jutro sam se probudio sav mamuran od alkohola i odlučio prestati, kao da me u snu nešto potaknulo. Najteže je bilo othrvati se društvu u kojem sam pio i to je sve skupa te 1994. bio moj najveći uspjeh.

Četrnaest godina kasnije, vođen trenerskim genijem pokojnog Ivana Ivančića, Darko je postao paraolimpijski pobjednik u bacanju kugle, i to uz pet svjetskih rekorda u nizu.

>> Darko Kralj nosit će zastavu na otvaranju Igara

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.