USKORO SNJEŽNA KRALJICA

Shiffrin bi rekord Lindsey Vonn mogla dostići baš na Sljemenu

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Shiffrin bi rekord Lindsey Vonn mogla dostići baš na Sljemenu
31.12.2022.
u 14:09
Prva ženska utrka Svjetskog kupa na Sljemenu održana je 2005., a uz dvije odgođene utrke doživjela je dosad 16 izdanja
Pogledaj originalni članak

Premda je Snježna kraljica doživjela mnoge promjene, tradicija velike najavne presice u službenom hotelu Westin se nastavila. Nažalost, nazočile joj nisu naše najbolje skijašice Leona Popović i Zrinka Ljutić.

A nakon zapažena nastupa u Semmeringu (Zrinka šesta, Leona 12.), deveta i deseta slalomašica svijeta u poretku Svjetskog kupa ostale su trenirati u Austriji.

– Usredotočili smo se na pripremu natjecateljske staze pa zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta nismo mogli pripremiti stazu za trening. No, omogućit ćemo im da isprobaju sljemenski snijeg jer će trenirati 14-15 vrata na sanjke, dan prije prve utrke – objasnio je direktor Snježne kraljice Vedran Pavlek, koji je predstavio i novost u priči oko ždrijebanja startnih brojeva.

Ždrijebanje ispred HNK

Ove će se godine, nakon Trga bana Jelačića i Tomislavca, održati na posve novoj lokaciji. A i održat će se samo jedno jer zbog zgusnutog rasporeda (utrke su dan za danom) za javno izvlačenje brojeva za drugu utrku neće biti vremena.

– Uoči prve utrke izvlačenje će se održati ispred Hrvatskoga narodnog kazališta jer tako gostima želimo predstaviti znamenitosti grada. Za drugu utrku ždrijebanje brojeva održat će se tijekom tehničkog sastanka vođa skijaških timova.

S obzirom na to da se otvara mogućnost da Mikaela Shiffrin, ako pobijedi i 4. i 5. siječnja, izjednači rekord Lindsey Vonn u broju pobjeda u Svjetskom kupu upravo na Sljemenu, pripremaju li se zagrebački organizatori i za tu mogućnost?

– Nadam se da će je naše cure u tome spriječiti i da će Shiffrin svoju jubilarnu pobjedu slaviti na nekoj drugoj lokaciji – kazao je Pavlek napola u šali, a napola ozbiljno te dodao:

– Noćas sam se dopisivao s njezinim trenerom jer oni svake godine traže da im kod vidikovca osiguramo kućicu. Rekao sam mu da ću im to omogućiti ako Mikaela ne bude brza kao u Semmeringu, na što mi je rekao da to ne može obećati.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Slovakinja Petra Vlhova postala nova Snježna kraljica

Ne mogu ni zagrebački organizatori utrke čvrsto obećati da će napravljeni snijeg preživjeti najavljenu južinu, ali sve čine da se to dogodi.

– S obzirom na to da smo u prosincu maksimalno iskoristili hladnije dane, kada se moglo zasnježivati, crveni spust ima dovoljno snijega. Budući da kapacitet jezera nije dovoljan, Hrvatski skijaški savez reagirao je na vrijeme omogućivši dodatne količine vode – kazao je Marko Vdović, rukovoditelj Skijališta Sljeme.

– Nakon kiša i jugozapadnih vjetrova, situacija na Sljemenu je obećavajuća i iznad očekivanja. Svjesni smo da ćemo izgubiti još nešto snijega, ali siguran sam da rješenje imamo.

Nakon dva pandemijska izdanja cilj je bio vratiti publiku na Sljeme. A kibici će obje utrke moći gledati za 10 eura (a jednu za sedam), pri čemu je cijena za djecu do 15 godina upola niža od spomenute, a za klince do sedam godina bit će besplatno. Uz uključen grah s kobasicama, sendviče i sokove te zabavni program na Krumpirištu.

– Prema podacima agencije Nielsen Sports, Snježna kraljica je u 2021. godini bila najgledanija hrvatska sportska manifestacija s više od 31 milijun gledatelja. Nakon dvogodišnjeg praćenja na daljinu, vraćaju se strani novinari pa očekujemo više od 400 akreditiranih medija i produkcijskih timova – predočila je voditeljica medijske službe Kristina Laco.

Gledaniji od Kitzbühela!?

Bruno Kovačević, novinar HRT-a, kazao je da će TV slika izravno ići u 20 "skijaških" zemalja, koje su ujedno i naša emitivna tržišta, a puno će ih pustiti prijenos s odgodom.

– Sljemenska utrka bila je gledanija od Wengena i Kitzbühela, a to vam je kao da tenisku turnir u Umagu bude gledaniji od Wimbledona i Roland Garrosa.

Miho Glavić, dugi niz godina predsjednik Organizacijskog odbora, s ponosom je ustvrdio:

– Zagreb je još uvijek prvi, pa tako i jedini glavni grad u kojem se organiziraju utrke Svjetskog skijaškog kupa. Krenuli smo 2005., a ovo je 17. izdanje ženske utrke.

GUVERNERKA ZGROZILA AMERIKU

'Bio je gadan i zao. Smrdio je i ganjao djecu. Jarac je poskočio i ispalila sam hitac'

Priznanje je objavila u svojoj knjizi „Nema povratka“ koja je mješavina autobiografije, političkih analiza napada na demokrate, kako bi lustrirala odlučnost da provodi teške odluke. Svoga psa Cricketa odvezla je do šljunčare i jednostavno ga upucala. "To nije bio ugodan posao, ali morao se obaviti", napisala je. Kad ju je već uhvatio trenutak iskrenosti, političarka na koju Trump ozbiljno računa, priznala je i da je usmrtila jarca kojeg je držala njezina obitelj

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.