Velika dominacija naše diskašice

Sandra Perković – pet velikih natjecanja, pet zlatnih medalja

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Sandra Perković – pet velikih natjecanja, pet zlatnih medalja
18.08.2014.
u 10:35
Heike Drechsler: Njemica je sa 17 medalja trenutačno najbolja europska atletičarka svih vremena
Pogledaj originalni članak

Sandra Perković uz novozelandsku kuglačicu Valeri Adamas najuvjerljivija je svjetska atletičarke ove sezone. Valeri do sada ima deset, a Sandra sedam pobjeda od osam. Izgubila je samo u Glasgowu, na mitingu Dijamantne lige. Po sedam pobjeda ove sezone imaju još samo Jamajčanka Kaliese Spencer te Kolumbijka Caterine Ibarguen. No, ono po čemu je Sandra vodeća u svijetu atletike jest broj najboljih rezultata ove sezone u jednoj disciplini. Sandra drži pet najboljih rezultata u disku. Po četiri imaju Valerie Adams i američka daljašica Tiana Bartoletta. Zanimljivo je da ni jedan atletičar nema više od tri najbolja rezultata ove sezone.

Stigla Blanku po medaljama

S tri osvojena europska naslova zaredom Sandra je postala prva diskašica u povijesti kojoj je to uspjelo. S tri trijumfa na europskim prvenstvima dostigla je Istočne Njemice Marlies Gohr, Maritu Koch i Karin Balzer, a ako za dvije godine na europskom prvenstvu u Amsterdamu osvoji četvrto zlato, onda će dostići Heike Drechsler i Ruskinju Nadeždu Čižovu koja je bacala kuglu.

Na seniorsku scenu Sandra je kročila 2009. godine, sa samo 19 godina. Bila je deveta na svjetskom prvenstvu u Berlinu. Od 2010. godine nastupila je na pet velikih natjecanja i osvojila pet zlatnih medalja. Bila je triput prva na EP-u (2010., 2012 i 2014), te jednom na Olimpijskim igrama (2012) i Svjetskom prvenstvu (2013). Bila bi jedna medalja više da nije 2011. suspendnrana zbog dopinga. S pet zlatnih medalja nije još uvijek najbolja diskašica svih vremena. Da bi dostigla Franku Dietzch, mora osvojiti još dva svjetska zlata, a po broju osvojenih medalja još su od Sandre bolje Elina Zvereva i Ilka Wyludda koje imaju po šest medalja. No, taj "problem" Sandra će riješiti sljedeće godine kada će nastupiti na svjetskom prvenstvu u Pekingu.

Mnogi se pitaju bi li Sandra u budućnosti mogla postati najuspješnija europska sportašica svih vremena. Odgovor je pozitivan jer ima tek 24 godine i pred njom je još sigurno jako mnogo natjecanja. Po broju medalja na otvorenom dostigla je Blanku Vlašić koja ima dva svjetska zlata i srebro, olimpijsko srebro i europsko zlato.

Neka ide u Neubrandenburg

Za sada je bez premca najbolja europska atletičarka Heike Drechsler koja je prvo nastupala za Istočnu Njemačku, a potom za ujedinjenu Njemačku. Od 1983. do 2000. godine osvojila je ukupno 17 medalja, od čega devet zlatnih. No, treba istaknuti da se Heike natjecala u čak tri discipline – trčala je 100 i 200 metara te je skakala u dalj. Njoj su uz bok po broju medalja Tatjana Lebedjeva, ruska troskokašica sa 11 medalja, njemačka sprinterica Marlies Gohr s deset i ruska motkašica Jelena Isinbajeva s devet medalja. Atletičarke koje su izvan Europe i koje imaju velik broj osvojenih medalja jesu Jamajčanska sprinterica Shelly Ann Fraiser i Amerikanka Jeckie Joyner Kersee koje imaju po 11 osvojenih medalja na velikim natjecanjima.

Ono što najviše kopka Sandru jest kako nadmašiti svjetski rekord Gabriele Reinsch koja je 1988. godine u njemačkom Neubrandenburgu bacila disk do nestvarnih 76,80 metara. To je trenutačno gotovo šest metara duže od Sandrinog hica iz Zuricha (71,08).

– Možda da pokuša bacati u Neubrandenburgu. Tamo uvijek puše vjetar. I upravo taj vjetar ponese disk još koji metar dalje. Uostalom, nije slučajno da su muški i ženski svjetski rekord u bacanju diska ostvareni na tom bacalištu u razmaku od samo dvije godine – rekla je njemačka diskašica Franka Dietzch.

Ako nastavi ovim ritmom, Sandra bi sljedeće godine mogla bacati disk još dva, tri metra duže. To je golemi napredak kada je riječ o ovoj disciplini. Sa 71,08 metra trenutačno je 18. na listi svih vremena. Da bi ušla u top deset, morala bi baciti 72,93 metra.

>> Sandra Perković srušila osobni rekord i osvojila treće europsko zlato!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KA
kajinx
03:42 19.08.2014.

Istočna Njemačka te SSSR i doping. Sa steroidima su postigle rekorde. Treba podjeliti rekorde u vrijeme prije doping kontrole i poslije doping kontrole.