Senzacija u Parizu

Samo pet tenisačica dva je puta uspjelo pobijediti Serenu

Foto: Reuters/PIXSELL
Tennis - French Open Women's Singles Final match - Roland Garros - Serena Williams of the U.S. vs Garbine Muguruza of Spain - Paris, France - 04/06/16. Garbine Muguruza returns the ball. REUTERS/Benoit Tessier Picture Supplied by Action Images
Foto: Reuters
Muguruza - Šarafova
Foto: Reuters
Serena Williams - Muguruza
Foto: Reuters
Muguruza - Šarafova
Foto: Reuters
Muguruza - Šarafova
06.06.2016.
u 12:36
Garbine nije tipična Španjolka već i zbog svoje visine, visoka je 182 centimetra (teška 73 kilograma), po igri podsjeća na Mariju Šarapovu
Pogledaj originalni članak

Osvojiti Roland Garros za svakog je tenisača ili tenisačicu ostvarenje sna iz mladosti. Kad još k tome u finalu pobijedite svoj idol kao što je Garbine Muguruza u subotu pobijedila Serenu Williams, onda je to san svih snova.

Pouka za mlade generacije

Tenisačica koja danas nastupa sa španjolskom putovnicom rođena je prije 22 godine u Caracasu, a tenisom se počela baviti već s tri godine. Otac joj je Španjolac, Baskijac, a majka Venezuelanka. Ima dvojicu starije braće koji su u mladosti također trenirali tenis.

– Venezuela je u mom srcu iako igram pod španjolskom zastavom. Ne igram samo za Španjolsku, igram za obje države. Nadam se da će ovaj moj uspjeh ohrabriti ljude, posebno u Venezueli – napomenula je.

Garbine nije tipična Španjolka već i zbog svoje visine, visoka je 182 centimetra (teška 73 kilograma). Po igri podsjeća na Mariju Šarapovu, ali po odlučnosti i predanosti tenisu još više na Steffi Graf. Za razliku od pobjednica prethodnih Grand Slam turnira – Penette (US Open) i Kerber (Australian Open) – u Muguruzinu primjeru nitko ne sumnja da će se ona okititi barem još pokojom Grand Slam krunom. U svakom slučaju vidi se da nije tenisačica koja će plesati samo jedno ljeto.

No, ambicije su jedno, i spremnost, ali potrebna je i realizacija. Prethodne dvije godine na pariškom su joj se putu, i to oba puta u četvrtfinalu, ispriječile Šafarova i Šarapova. Na upit je li vjerovala da ove godine može osvojiti Roland Garros, i to preko Serene, odgovorila je.

Uvijek sam vjerovala

– Vjerovala sam da je to moguće. Napredovala sam iz meča u meč. Bilo mi je samo bitno da se emotivno ne potrošim i u tome sam uspjela.

Prisjetila se njihova finalnog dvoboja u Wimbledonu prošle godine kada je ishod bio obrnut.

– U svim susretima s njom protratila sam neke prilike, ne samo u finalu Wimbledona. Tada sam posebno bila nervozna, nisam se mogla kontrolirati, nisam mogla normalno razmišljati – kazala je Muguruza kojoj je to druga pobjeda nad mlađom od sestara Williams (uz tri poraza) te je tako postala jedna od samo pet tenisačica (uz Stosur, Henan, V. Williams i Capriati) kojima je pošlo za rukom dva ili više puta pobijediti Serenu.

Preko Twittera joj je na pobjedi čestitao i Rafael Nadal.

– Baš sam razmišljala o tome kako će biti teško ovo ponoviti u Parizu. A onda se javio Rafa kojemu je to pošlo za rukom čak devet puta. Znači, moguće je. No, sjajno je to što mi se Rafa javio, za Španjolce je ovo glavni turnir – uz osmijeh je dodala Muguruza koja ima prijavljeno prebivalište u Ženevi, ali francuski, priznaje, ne zna. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

FI
Fisherman
15:24 06.06.2016.

Ma toj Sereni je davno trebalo zabraniti da igra tenis...To ima u sebi vise muskih hormona nego onaj osvajac olimpijske medalje u dizanju utega.