U 34. godini

Posljednja šansa Rogera Federera, najvećega svih vremena

Foto: REUTERS/Denis Balibouse
Posljednja šansa Rogera Federera, najvećega svih vremena
20.11.2014.
u 20:05
Osvojio je sedam puta Wimbledon, pet puta US Open, četiri puta Australian Open i jednom Roland Garros. Kao prvi igrač svijeta proveo je rekordna 302 tjedna ili 2114 dana, na drugom je mjestu Pete Sampras sa 286 tjedana kao svjetski broj jedan.
Pogledaj originalni članak

Izgube li Švicarci finale Davisova kupa protiv Francuza, slobodno se mogu obratiti Federerovoj supruzi, kreštavoj, drskoj Mirki Vavrinec. Koliko god dvojica suigrača iz reprezentacije Roger i Stan pokušavala zagladiti svađu nakon polufinala londonskog Mastersa, čini se da se njihovo prijateljstvo odjednom našlo na tankome ledu.

– Ono što se dogodilo između Rogera i mene, samo nas je zbližilo. Novinari su sve napumpali, a mi se koncentriramo na Davisov kup – neuvjerljivo je izjavio Wawrinka.

Liječnici čine sve

Federer je pak priznao da se tamo u Londonu 'nešto dogodilo'...

– Istina je, imali smo problem. Razgovarali smo u svlačionici, ali sada je u redu – kazao je Federer, koji se priključio reprezentaciji u Lilleu.

Njegov nastup protiv Francuza ipak je pod upitnikom.

– Leđa su malo bolje, ali i dalje ne mogu trenirati. Medicinski tim pokušava ublažiti bol i zasad im to uspijeva. Moramo još čekati i nadati se. Želim ostati pozitivan, ali ne znam kolika je šansa da zaigram – dodao je drugi igrač svijeta.

I, naravno, otvorio prostor nagađanjima: jesu li u pitanju leđa ili zaista više ne može biti u istoj sobi s Wawrinkom? Mora li veliki Roger, pred jednim od najvećih izazova karijere, birati između do jučer najboljega prijatelja i supruge?

Kako god bilo, ne izgleda dobro, ni za Federera ni za Švicarce. Bez njega, s Wawrinkom, Chiudinellijem (212. na svijetu) i Lammerom (508. na svijetu), nemaju nikakve šanse protiv Tsonge, Monfilsa i Gasqueta na zemlji velebne arene u Lilleu. To 'živo blato' od podloge, naravno, još je jedan veliki plus tricolora.

Sve, dakle, ovisi o Rogeru Federeru, genijalcu kojemu u monumentalnoj karijeri nedostaje samo jedan veliki trofej, upravo – Davisov kup. Nikada više, a sada je u 34. godini, veliki Švicarac neće imati ovakvu priliku.

No osvojio veliki Švicarac Davisov kup ili ne, teniski svijet pamtit će ga kao najvećega u povijesti ove igre. Sporta koji će se uskoro, kada Roger siđe sa scene, dijeliti na razdoblja 'prije i poslije Federera'. A ništa poslije njegova odlaska neće biti isto...

Teniski Michael Jordan

S kim će se tada epski mačevati Novak Đoković (budući da izranjavani Nadal također silazi sa scene), tko bi se uopće mogao i približiti nekim od Rogerovih senzacionalnih rezultatskih pothvata i rekordnoj popularnosti na svim svjetskim meridijanima?

Teniski Jordan ili Magic Johnson, Pele ili Messi, Da Vinci ili Einstein, kako hoćete. Posljednji teniski romantičar, ali i ubitačni, neumoljivi revolveraš. Igrač koji je ujedinio Edbergovu eleganciju, Beckerovu silinu, Lendlovu hladnokrvnost, Changovu hitrinu, a opet, nadareniji je, moćniji, uspješniji, omiljeniji od svih njih zajedno. Njegov tenis opojan je poput najfinijega opijata, tehnička izvedba i umjetnički dojam uvijek za čistu desetku. Čak i kada je posrtao, gubio, mučio se, Federer je uvijek izlazio na bis i dobivao ovacije. Čovjek zbog kojega jednostavno morate voljeti tenis.

I morate navijati da ostvari svoj san i osvoji toliko željeni kup. Ovisi li sve o leđima, vjerojatno će biti OK. Ali, što ako se Mirka još duri?

>> Federer predao finale, Đokoviću naslov bez borbe!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr