POVIJEST ILI...? Navijačima oduziman šal sa spornim natpisom

Poklik “U boj...” nije zabranjen

21.01.2009.
u 09:43
Pogledaj originalni članak

Šal s riječima “U boj, u boj” koje je hrvatski velikan Nikola Šubić Zrinjski izgovorio prije nego što je iz tvrđave Siget u 16. stoljeću navalio na Turke, bio je nepoželjan u splitskoj areni Spaladium u utakmici Hrvatska - Kuba.

Šibenčanin Ivan Papak ipak je ušao u dvoranu, ali tek nakon što je šal ostavio vani. Ni njemu nije bilo jasno zbog čega sve to, pa nemaju Zrinjski i bitka s Turcima nikakve veze s ustašama. Razlika je barem u 400 godina.

Ali pomogli su mu reporteri Večernjeg lista i šal prokrijumčarili u dvoranu i vratili ga sretnom Ivanu.

Na snazi su oštre mjere protiv ustaškog znakovlja pa je poneki neuki redar očito bio previše revan. A izvršni odbor grada Splita izdao je nalog što je zabranjeno unositi u dvoranu.

- Zabranjeno je unošenje većih transparenata, osim transparenata koje navijačke skupine organizirano mogu unijeti prije početka utakmice.

- Zabranjeno je unošenje kišobrana i pića u bocama, a u cijeloj areni Spaladium zabranjeno je i pušenje.

- Navijačima je dopušteno unošenje isključivo osobnih navijačkih rekvizita, poput šalova, kapa i slično, te zastava maksimalnih dimenzija 1,5x0,8 metara.

No, navijači iz Hercegovine bunili su se da im je policija oduzimala zastave.

- Policija nema nikakve veze s tim, za to je mjerodavan organizacijski odbor - tvrdi glasnogovornica splitske PU Marina Kraljević-Gudelj.

S druge strane, organizatori tvrde da je za unošenje rekvizita mjerodavna policija. I jedni i drugi igraju “ping-pong”, a stradaju ljudi poput spomenutog Šibenčanina.

Svi se kriju iza borbe protiv ustaškog znakovlja. To je jedino bitno i takva obilježja ne smiju u dvoranu u bilo kojem obliku. Takav naputak, bez obzira na to što tvrdili i organizatori i policija, imaju i jedni i drugi.

Uostalom, šef za sigurnost splitskog dijela Svjetskoga rukometnog prvenstva Petar Škorić priznao nam je da je na internetu proučavao kako izgleda ustaški grb.

- Zastave na kojima grb ima prvo bijelo polje zabranjeno je unositi u dvoranu - kazao je Škorić, koji se ponosi dosadašnjim tijekom SP-a u Splitu na kojem nije zabilježen nijedan izgred.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr