SLAVENOV PRVI TRENER

Petar Nadoveza: Bilić je još kao klinac točno znao što želi

Foto: Reuters/PIXSELL
Slaven Bilić
Foto: Reuters/PIXSELL
Slaven Bilić
Foto: Reuters/PIXSELL
Slaven Bilić
Foto: Reuters/PIXSELL
Slaven Bilić
Foto: Reuters/PIXSELL
Slaven Bilić
12.02.2016.
u 21:15
– Bilić je uvijek, još od mladih dana, bio igrač koji je puno razmišljao. A glava je u sportu najvažnija. Važno je da igrač, odnosno trener, povezuje stvari. Uostalom, završio je fakultet, intelektualac je – kaže Nadoveza.
Pogledaj originalni članak

Gušta ponosno legenda Hajduka Pero Nadoveza (73) gledajući kako Slaven Bilić (47) blista na Otoku i s West Hamom mrsi račune nogometnim velikanima. Smješka se, veseli, jer upravo je on tog Splićanina gurnuo u vatru! Bio mu je prvi (1988.), ali i posljednji trener u Hajduku (2000.).

 – Nećemo ga puno hvaliti, da se ne umisli – šali se Nadoveza.

Umjesto Jerkana i Tipurića

– Šalu na stranu, ali Slaven je nevjerojatan! Bio je takav i kao junior, jedva 18-godišnjak, ništa mu nije bilo teško – govori trener čiji je nadimak bio Pere, Splitski Pele. Nadimak ne iznenađuje kad se zna da je u karijeri za Hajduk postigao 296 golova, a kasnije u nekoliko navrata sjedio na klupi.

– Bilić je uvijek, još od mladih dana, bio igrač koji je puno razmišljao. A glava je u sportu najvažnija. Važno je da igrač, odnosno trener, povezuje stvari. Uostalom, završio je fakultet, intelektualac je.

Čega se sjećate iz njegovih najranijih igračkih dana?

– Posljednje godine juniorskog staža igrao je na posudbi za Primorac iz Stobreča, što mu nije bio problem. A mi smo ga zatim poslali u Šibenik, jer tamo je bio odličan trener Milan Ribar. Bilić je spremno i to prihvatio, bez riječi. U Hajduku je tada bila dobra stoperska linija, Nikola Jerkan i Jerko Tipurić, a kad bi netko od njih bio suspendiran zbog žutog kartona, ja bih ga nazvao u Šibenik i on bi spremno došao igrati za prvu momčad. Ako se sjećate, bila je tada dopuštena dvojna registracija, igrač je mogao u sezoni igrati za dva kluba. Odmah bi uskočio. Važnije, već u mladim danima je znao točno što želi – prisjeća se.

U tim susretima, kada je kao junior uskakao u prvu momčad Hajduka u Skoplju, Nišu i u Mostaru bio je i – najbolji igrač.

Bili ste mu u Hajduku prvi trener, koristi li on danas što iz vašeg trenerskog arsenala? Prepoznajete li kakav svoj detalj u taktici?

– Teško je to uspoređivati, dosta se stvari promijenilo. Ona vremena bila su drukčija. Uostalom, danas stoperi i bočni ulaze u igru, imaju zadatke kakve prije nisu imali. Jedino je ostalo isto da je nogomet – nogomet, a recimo, rukomet – rukomet. Pa pogledajte samo koliko danas trče, tko bi prije razmišljao tko će koliko trčati za vrijeme utakmice...

Na koju ‘bazu’ Bilić pobjeđuje Liverpool, Arsenal, Chelsea...?

– Forte je što ne igra zatvoreno! To je velika stvar, ima igrače koji se brzo transformiraju iz zadnje ili srednje linije u prvu.

Gdje mu je kraj? Za njega će se kao trenera, valja očekivati, početi trgati nogometni velikani?

I sreća je bitna, zar ne?

– Teško je to prognozirati, pogotovo u Engleskoj. Uz to što čovjek ima znanje i talent, u nogometu treba imati i sreće. To je važno! Pogledajte Josea Mourinha, jednog od najboljih svjetskih trenera. Njemu se znanje i talent ne mogu osporiti, ali čak ni on uvijek ne uspijeva.

Javlja li se Bilić prvom treneru?

Naravno! Srećemo se i na zajedničkim druženjima u Hajduku...

A Bilić, koji je trenutačno šesti u Engleskoj, a s Blackburnom igra za četvrtfinale FA kupa, kaže:

– Tip sam koji s obje noge stoji čvrsto na zemlji, ali nakon ove pobjede nad Liverpoolom prevladale su emocije. Ova će se pobjeda upisati u povijest kao jedna od najvećih West Hama. Protiv Liverpoola, u zadnjoj sezoni na stadionu Upton Park, s golom za 2:1 u zadnjoj minuti produžetka... Može li bolje? – pita se Bilić.

Vidjet ćemo, Slavene, ali čini se da može. Tek je krenulo...

>> Slaven Bilić u posljednjim sekundama produžetka izbacio Liverpool iz FA kupa!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar poglavito
poglavito
00:23 13.02.2016.

Bilić je kreativni genialac .

Avatar Abcda
Abcda
22:50 12.02.2016.

Nadoveza Pere strijelac nase ere, Vinko Cuzzi poznat po brzini , Ante Zaja po svojoj ostrini ... naprid bili. Kad je to bilo ..