LOŠE ZA DJECU SPORTAŠE

Novosel: Zabrana treninga djeci novi je udarac sportu

Novosel: Zabrana treninga djeci novi je udarac sportu
19.09.2020.
u 18:51
– S tom odlukom tisuće su djece bez treninga i to je još jedan udarac sportu. Žao mi je što to ide iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, u kojem sam ja šest godina bio na dužnosti doministra za sport.
Pogledaj originalni članak

U suradnji s dva nadležna ministarstva Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je uvjete pod kojima vanjski korisnici smiju koristiti školske sportske dvorane. A u uvjetima piše da će to biti moguće jedino kada učenici nisu u školi i s vremenskim odmakom koji će omogućiti da ne dolazi do susretanja vanjskih korisnika s učenicima i djelatnicima škole. Točnije, uz jedan sat pauze između nastave i treninga.

Fuchs vozi “pod ručnom”

Nažalost, ova odluka obradovala je seniore, ali ne i djecu sportaše, jer njima u školske sportske dvorane još nije dopušteno ulaziti osim ako, nekim čudom, nisu svi iz istog razreda. A ta je odluka izazvala snažne reakcije među sportskim djelatnicima, a reagirao je negdašnji doministar sporta Mirko Novosel:

– S tom odlukom tisuće su djece bez treninga i to je još jedan udarac sportu. Žao mi je što to ide iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, u kojem sam ja šest godina bio na dužnosti doministra za sport. Moj glavni zadatak bio je baš gradnja školskih sportskih dvorana pa smo za to vrijeme napravili 41 dvoranu, šest u Zagrebu i 35 u ostatku Hrvatske. Gradili smo ih da djeca mogu trenirati, a sada se malim sportašima ulazak u njih zabranjuje. Pa zar se ta ista školska djeca neće miješati na školskom igralištu pa, ako hoćete, i u glazbenim ili pak jezičnim školama? Meni je žao što se kod nas do mnogočega mora dolaziti uz pritisak javnosti, što odgovorni sami to ne vide.

I Siniša Krajač, pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za lokalni sport, u ovoj odluci vidi krut stav Ministarstva znanosti i obrazovanja:

– Mi koji radimo u sportu molimo Boga da nam što više djece uđe u svijet sporta, a ovako još postoji bojazan da će odustati od sporta i oni koji su ga trenirali.

U vrijeme kada u Europi raste broj zaraženih, ministar Fuchs vozi “pod ručnom”, u čemu ga pokušava razumjeti Tomislav Družak, državni tajnik za sport u Ministarstvu turizma i sporta:

– Razumijem ministra jer preporuka je i dalje da se djeca ne miješaju. Inzistiraš na tome da u školi djeca budu samo u učionici i nigdje više, a onda kažeš da se u istom objektu mogu družiti djeca iz cijelog grada. Na svoj način to bi bilo kontradiktorno i moglo bi se izvlačiti iz konteksta. Inače, i same sportske dvorane u različitom su režimu korištenja. Neke su, građevinski, dio škole pa se u njih ulazi kroz školske hodnike. Druge su objekt za sebe i imaju svoj ulaz, a treća su kategorija gradske dvorane koje škole koriste za nastavu tjelesnog odgoja. Osim toga, epidemiološka situacija drukčija po županijama, pa čak i od grada do grada u istoj županiji. Ne mogu se donositi linearne odluke, nego o tome, u suradnji, trebaju odlučivati lokalni stožeri civilne zaštite, gradski sportski savezi i ravnatelji škola. Uostalom, idemo vidjeti kako će to funkcionirati s odraslim sportašima, kakva će biti epidemiološka situacija pa ćemo onda u sljedećem koraku vidjeti kako uklopiti djecu.

Kad je riječ o vanjskim korisnicima, prije i poslije korištenja dvorane morat će biti zadovoljene sve propisane higijenske mjere. Prostor će trebati očistiti i dezinficirati, a dezinficiraju se češće dodirivane površine i predmeti koji se zajednički koriste. Troškove čišćenja i dezinfekcije prostora nakon korištenja dvorane snosit će vanjski korisnik, ako se drukčije ne dogovori s iznajmljivačem.

Moraju podijeliti troškove

– Tu bi trebalo pronaći kompromisno rješenje, da taj trošak podijele onaj tko iznajmljuje dvoranu i onaj tko je koristi – predlaže Krajač.

Da bi neki klub u nekom gradu mogao koristiti dvoranu koju je i prije koristio, s time se mora složiti lokalni stožer civilne zaštite i osnivač (a to su obično lokalne zajednice i županije) kako bi se osiguralo provođenje protuepidemijskih mjera i korištenje dvorana prema prioritetima. Jer u slučaju nedovoljnog kapaciteta školskih sportskih dvorana za sve zainteresirane prednost će imati prvoligaški klubovi, odnosno oni iz najvišeg ranga natjecanja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.