SRBIN PETI PUT NAJBOLJI

Đoković najbolji sportaš Balkana, Perković osma, Rakitić deveti

Foto: Adam Davy/Press Association/PIXSELL
Đoković Masters
Foto: Adam Davy/Press Association/PIXSELL
Đoković Masters
Foto: Reuters
Đoković - Federer
Foto: Press Association/Pixsell
Đoković, Wawrinka
Foto: Reuters/PIXSELL
Novak Đoković
14.01.2016.
u 16:29
Đoković je u izboru dobio 90 glasova, dok je drugoplasirani grčki gimnastičar Eleftherios Petrounias, svjetski i europski prvak na karikama, dobio 45 glasova. Trećeplasirani je srednjorugaš Amel Tuka iz Bosne i Hercegovine, osvajač zlatne medalje na Europskim igrama u Bakuu i brončani sa svjetskog atletskog prvenstva.
Pogledaj originalni članak

Najbolji tenisač svijeta Srbin Novak Đoković proglašen je najboljim sportašem Balkana u 43. godišnjem izboru Bugarske novinske agencije (BTA) u kojem je sudjelovalo deset regionalnih agencija, dok su hrvatska atletičarka Sandra Perković i hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Rakitić zauzeli osmo, odnosno deveto mjesto.  

Đoković je u izboru dobio 90 glasova, dok je drugoplasirani grčki gimnastičar Eleftherios Petrounias, svjetski i europski prvak na karikama, dobio 45 glasova. Trećeplasirani je srednjorugaš Amel Tuka iz Bosne i Hercegovine, osvajač zlatne medalje na Europskim igrama u Bakuu i brončani sa svjetskog atletskog prvenstva. Đoković je peti put izabran za najboljeg balkanskog sportaša i tako se izjednačio s  bugarskom skakačicom u vis Stefkom Kostadinovom koja je proglašavana najboljom 1985., 1987., 1995., 1996. i 1997. Hrvatska bacačica diska, osvajačica srebrne medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu, Sandra Perković je na osmom mjestu sa 24 bodova, dok je Ivan Rakitić, hrvatski reprezentativac i nogometaš Barcelone, deveti sa 20 bodova.  

U izboru kojeg organizira Bugarska novinska agencija sudjelovalo je 10 regionalnih novinskih agencija među kojima i HINA. Osim HINA-e i BTA-e, za najboljeg sportaša Balkana između 40 kandidata glasovali su još i novinari ANA-MPA-e (Grčka), AGERPRES-a (Rumunjska), AA-e (Turska), TANJUG-a (Srbija), MINA-e (Crna Gora), MIA-e (Makedonija),, FENA-e (Bosna i Hercegovina) i ALBPRESS-a (Albania).        

 Prvih 10 u 43. BTA-inom  izboru za "Najboljeg sportaša Balkana"  2015.:
 1. Novak Đoković (Srbija) - tenis - 90 bodova
 2. Eleftherios Petrouniasа (Grčka) - gimnastika - 45 .
 3. Amel Tuka (BiH) - atletika - 37 
 4. Simona Halep (Rumunjska) - tenis - 32 
 5. Taha Akgul (Turska) - hrvanje - 30 
 6. Staniliya Stamenova (Bugarska) - kanu i kajak - 28  
 7. Riza Kayaalp (Turska) - hrvanje grčko-rimskim stilom - 26 
 8. SANDRA PERKOVIĆ (HRVATSKA) - atletika - 24 
 9. IVAN RAKITIĆ (HRVATSKA) - nogomet - 20 
10. Daniel Asenov (Bugarska) - boks - 18 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

DU
Deleted user
20:29 16.01.2016.

Zna se da smo mi na Balkanu, ali ne kužim zakaj nema i slovenskih sportaša na ovom glasovanju?

DU
Deleted user
21:02 16.01.2016.

Za one koji ne znaju zemljopis, vrijeme je da napokon skuže da je i Hrvatska balkanska država. Evo nekoliko dokaza. Velika Kladuša (u BiH) je na Balkanu, a zapadnije je od Zagreba. Također Herceg Novi je na Balkanu, a zapadnije je od Prevlake. A od Tovarnika i Dubrovnika, koji po neukima nisu na Balkanu, V.Kladuša zapadnije 300 km.(!?) Zemljovid valja pogledat, pa onda nešto reći.

DU
Deleted user
20:51 14.01.2016.

Ubjedljivo prvo mjesto sa duplo vise glasova od drugoplasiranog. Cestitke Noletu! Hrvatska, pored Turske i Bugarske je takodjer uspjesno zastupljena sa 2 sportasa u prvih 10. Za svaku pohvalu!