Afričke kvalifikacije

Nigerija preko Kenije izborila SP (video)

Foto: AFP
Nigerija preko Kenije izborila SP (video)
14.11.2009.
u 18:04
Nogometna reprezentacija Nigerija ispunila je čudo, te se četvrti put u svojoj povijesti plasirala na Svjetsko prvenstvo, kojem će sljedeće godine domaćin biti Južnoafrička Republika.
Pogledaj originalni članak

Nigerija je pobijedila Keniju u gostima 3-2, dok je njihov konkurent za prvo mjesto i plasman na SP, Tunis, poražen kod Mozambika 1-0. U 83. minuti obje utakmice u velikoj prednosti su bili Tunižani.

 

Ionako je Tunis posljednje kolo dočekao s dva boda prednosti, te su cijelu situaciju držali pod svojom kontrolom. Nisu smjeli izgubiti kod Mozambika, koji se, pak, borio za treće mjesto i plasman na Afrički kup nacija.

No, u spomenutoj 83. minuti je Mozambik (Dario) postigao prvi i jedini pogodak na utakmici za poraz Tunižana, dok je u istoj minuti Obafemi Martins zabio svoj drugi, a treći pogodak Nigerije za pobjedu kod Kenije 3-2.

Iz dramatične završnice kvalifikacija za SP u skupini B tako su kao pobjednici izašli nigerijski nogometaši.

Ranije su se već iz afričkih kvalifikacija na SP plasirali Gana i Obala Bjelokosti, a dvije dvojbe su još: Kamerun ili Gabon, te Alžir ili Egipat.

Kamerun također na SP
Nakon Gane, Obale Bjelokosti, Nigerije, te domaćina Južnoafričke Republike, na Svjetsko prvenstvo naredne godine su se plasirali i nogometaši Kameruna.

Samuel Eto'o i društvo nisu dopustili iznenađenje u posljednjem šestom kolu skupine A, te su pobijedili na gostovanju Maroko 2-0. Time su zadržali Gabon na distanci, no prevelike dramaturgije nije niti bilo jer je Gabon ionako upisao poraz kod Toga 1-0.

Strijelci za Kamerunce su bili Webo i, dakako, Samuel Eto'o, čime je Kamerun završio natjecanja sa 13 bodova, odnosno četiri više od drugoplasiranog Gabona.

Egipat i Alžir igraju majstoricu

Nogometaši Egipta na spektakularan način su zadržali nadu za plasman na Svjetsko prvenstvo naredne godine, kojem je domaćin Južnoafrička Republika...

U posljednjem ogledu je Egiptu trebala pobjeda na domaćem terenu protiv Alžira od dva pogotka razlike. Razlog je taj, što je u prvom ogledu te dvije momčadi Alžir pobijedio 3-1. Tako će se naredne srijede igrati "majstorica" ove dvije momčadi, a domaćin će biti sudanski glavni grad Kartum.

 

Egipat je ove subote slavio s 2-0, a junak je postao Emad Meteab koji je pogodio u 95. minuti za konačnih 2-0. Inače, do prvog pogotka su došli već u 2. minuti kada je strijelac bio Zaki.

Sve do pete minute nadoknade trajali su naleti Egipćana, ali i propuštene šanse. I Alžir je imao svoje prilike, no ipak se dogodio scenarij u kojem je stadion u Kairu proključao u 95. minuti.

Tako će se još pričekati na posljednjeg afričkog sudionika Svjetskog prvenstva. Zasad su to osigurali Južnoafrička Republika,  Kamerun, Nigerija, Gana i Obala Bjelokosti. Posljednji upitnik je Egipat ili Alžir.

Afričke kvalifikacije za SP, 6. kolo:

Skupina A:

Maroko - Kamerun 0-2 (Webo 18, Eto'o 52)

Togo - Gabon 1-0 (Ayite 70)

Redoslijed: 1. Kamerun 13 bodova, 2. Gabon 9, 3. Togo 8, 4. Maroko 3.

Skupina B:

Kenija - Nigerija 2-3 (Oliech 16, Wetende 78 / Martins 62, 83, Yakubu 65)

Mozambik - Tunis 1-0 (Dario 83)

Redoslijed: 1. Nigerija 12 bodova, 2. Tunis 11, 3. Mozambik 7, 4. Kenija 3.

Skupina C:

Egipat - Alžir 2-0 (Zaki 2, Meteab 90+5)

Ruanda - Zambija 0-0

Redoslijed: 1. Egipat 13 bodova, 2. Alžir 13, 3. Zambija 5, 4. Ruanda 2.

Skupina D:

Sudan - Benin 1-2

Gana - Mali (nedjelja)

Redoslijed: 1. Gana 12 bodova (-1), 2. Benin 10, 3. Mali 8 (-1), 4. Sudan 1.

Skupina E:

Burkina Faso - Malavi 1-0 (Dagano 47)

Obala Bjelokosti - Gvineja 3-0 (Gervinho 16, 31, Tiene 69)

Redoslijed: 1. Obala Bjelokosti 16 bodova, 2. Burkina Faso 12, 3. Malavi 4, 4. Gvineja 3.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.