GEORGE CHUVALO

Najbolji boksač koji nije postao svjetski prvak

Foto: 'Zoran Grizelj/Vecernji list'
Najbolji boksač koji nije postao svjetski prvak
24.11.2009.
u 18:17
Kako ćemo vas zvati – Jure Čuvalo ili George Chuvalo? – pitali smo boksačku legendu kada smo se s njom susreli.
Pogledaj originalni članak

Već je pomalo legendarna priča da je Jure Čuvalo jedini boksač kojega Ali nije srušio, kojem suci u ringu nikada nisu izbrojili do deset. Borbe s Alijem 1966. i ‘72. su antologijske, a za Čuvala je Ali rekao da nitko nije mogao primati udarce kao on.

– Nakon naše borbe Ali je mokrio krv, jer sam ga udarao po jetrima. I danas osjeća bol od toga meča, a ja sam sa suprugom otišao na ples.

Čudno je kako tada nije postao svjetski prvak. Ali i prije četrdeset godina u sportu je bilo stvari kakve se događaju i danas. Kladionice, sumnjivi menadžeri, mafija... Nije to pošast samo današnjeg sporta.

– Mogao sam biti prvi. On je imao mafijaša za menadžera, koji ga doduše nije mogao službeno predstavljati, ali svi su znali kakvi mafijaši stoje iza njega. Zaprijetili su mome menadžeru i sucima da će ih ubiti ako ja pobijedim! Nakon meča su svi novinari, fotoreporteri i navijači bili u mome kutu. Mislili su da sam ja novi svjetski prvak, ali on je pobijedio. Moj otac, brat i rođaci bili su u ratu u Vijetnamu, Ali se nije htio ondje boriti, radi čega je bio društveno izoliran, pa su njegove mečeve iz SAD-a prebacivali u Kanadu.

Juri je ostala utjeha da ga najveći nije uspio nokautirati. Kao ni životne tragedije, koje su ga uništavale u godinama dok je u Hrvatskoj bjesnio rat. Prisjetio se kako mu je najprije u motociklističkoj nesreći poginuo sin Jesse (21).

– Supruga i ja teško smo to proživljavali. Nismo mogli razgovarati. Ako je netko od nas počeo govoriti, odmah se rasplakao. “Izgubimo li još jednoga sina, bit ću gotova, ubit ću se”, često mi je znala govoriti supruga – kazao je Čuvalo a suze su mu krenule niz lice.

Od predoziranja umro je i njegov drugi sin, Georgie Lee (31).

– Umro je u nedjelju. Nismo mogli doći k sebi. Tri dana supruga je spavala u Jessejevoj sobi. U srijedu navečer s njegovim tabletama koje je našla oduzela si je život – prisjetio se Čuvalo te 1993. godine.

Njegova prva supruga nikada nije bila u rodnom kraju njegovih roditelja, što mu je i danas žao, ali došao je sa svojom drugom suprugom Joanne.

– Joanne je radila s mojom prvom suprugom u bolnici. Imali smo slične sudbine. Ona je također izgubila dijete, pa je dolazila k nama. Otišli smo nekoliko puta na kavu i dogodila se ljubav. Joanne mi je bila kao dar s neba, poslana od samoga Boga, da me spasi i vrati u život.

Zbog predoziranja umro je i Čuvalov treći sin Steven Louis (44). Četvrti sin Mitch danas je učitelj.

– Što može biti gore od toga da izgubite dijete! Takva tragedija ne može se ni sa čime usporediti, niti postoje riječi kojima bih to opisao - zaključio je Čuvalo.

Nakon tragedija počeo je držati predavanja diljem Kanade o štetnosti droga. Za humanitarni rad dobio je najviše državno priznanje, Red Kanade. Član je kanadske Kuće slavnih, a na Šetalištu slavnih ima i svoju zvijezdu. Predavanje o štetnosti droga držao je jučer ljubuškim srednjoškolcima koji su ga nekoliko puta prekidali pljeskom i divili se čovjeku kojega je život udarao više nego on svoje protivnike. Ipak, uvijek je ostao uspravan.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

IS
Isabelle
18:32 24.11.2009.

Divan clanak. Zaista Cuvalo je covjek koji inspirira i svima daje nadu.

DS
Dario.S.
02:13 25.11.2009.

I have the privilege to live in Canada and people like George Chuvalo make this country such a unique place. George is true fighter. I wish you all the best and hope that your dedication will make difference in young peoples lives around the world. God bless you George.