PROGNOZA

Na ovim Igrama pada rekord Janice Kostelić

Foto: DPA/Pixsell
Janica Kostelić
07.02.2018.
u 07:42
– Ovo je utoliko čudan sport jer favoriti obično ne uspijevaju ostvariti očekivano. Da se plivač Michael Phelps vrati s Igara bez medalje, to bi bilo šokantno, no u skijanju to nije slučaj.
Pogledaj originalni članak

Već je postalo tradicijom da se uoči Olimpijskih igara neki svjetski mediji zabavljaju medaljaškim prognozama pa je to slučaj i sa ZOI u Pyeongchangu koje u subotu počinju u gradiću 130 kilometara udaljenom od Seula.

Bivša Infostrada, a sada Gracenote Sports predviđa da će izostanak mnogih kažnjenih ruskih sportaša najbolje iskoristiti Njemačka (14-12-14) i Norveška (14-11-12), a potom i Kanada (7-12-14), SAD (10-10-9) te Francuska (9-9-6)... Slično razmišljaju i prognozeri iz sportske rubrike CNN-a s time da oni na treće mjesto stavljaju SAD (10-10-9), a Francusku (9-9-6) ispred Kanade (7-12-14). No i jedni i drugi predviđaju da će ove Igre za Norvežane i Francuze biti najbolje dosad.

Vonn će slaviti u spustu

U tom gatanju najdalje uvijek ide američki sportski tjednik Sports Illustrated. Njihov novinar Brian Cazenevue uoči svakih ljetnih i zimskih Olimpijskih igara iz svoje “kristalne kugle” iščitava i imena medaljaša poimence. Nažalost, on od hrvatskih sportaša nije imao koga uvrstiti na postolje, jer mi realno i nemamo konkurenata za odličja, no zato je predvidio dostizanje Janičina rekorda od tri zlata na jednim Olimpijskim igrama. Štoviše, taj novinar najavljuje da će takvo što poći za rukom i Amerikanki Mikaeli Shiffrin i Austrijancu Marcelu Hirscheru, neprijeporno najvećim skijašima današnjice, i to u slalomu, veleslalomu i kombinaciji. Cazenevue još predviđa da će u ženskom spustu slaviti Lindsey Vonn (djevojka koja ima rekordnu 81 pobjedu u Svjetskom kupu) i da će Austrijanci osvojiti šest muških i nijednu žensku skijašku medalju. Prognozeri Associated Pressa, a tu je riječ o zbiru procjena više novinara, nešto su umjereniji i oprezniji pa Hirscheru i Shiffrin predviđaju po dva zlata, 28-godišnjem Austrijancu u veleslalomu i slalomu, a 22-godišnjoj Amerikanki u kombinaciji i slalomu. Podsjetit ćemo vas da je Cazenevue prognozirao medaljaše još 2002. uoči ZOI u Salt Lake Cityju, a tada mu je njegovo šesto čulo kazalo da će Janica osvojiti samo jedno srebro (u kombinaciji iza Goetshcl), a da će Ivica biti srebrni u slalomu iza Bodea Millera. Ni jedno ni drugo nije se ostvarilo. Ivica nije osvojio ništa, jer je pogriješio nadohvat bronce, a Janica je osvojila tri zlata i srebro. I dok Cazenevue hrabro “dodjeljuje” medalje već i prije Igara, na stranicama istog časopisa legendarni Bode Miller, u Pyeongchangu stručni komentator NBC-ja, upozorava:

Bjorndalen kao trener

– Ovo je utoliko čudan sport jer favoriti obično ne uspijevaju ostvariti očekivano. Da se plivač Michael Phelps vrati s Igara bez medalje, to bi bilo šokantno, no u skijanju to nije slučaj. Uostalom, uoči Igara u Sočiju Aksel Lund Svindal bio je veliki favorit, a vratio se kući bez odličja. U plivanju nemate varijabli jer ti skočiš u bazen i činiš svoje pa, i ako si malo zakasnio na startu, kao vrhunski plivač možeš to nadoknaditi. No u skijanju imaš jako puno varijabli – poput padalina, vjetra, magle, kvalitete staze – koje su izvan kontrole sportaša. Jedan drugi novinar Sports Illustrateda (Connor Grossman) pogađao je tko će na postolje među posadama boba i njegova je vrlo hrabra prognoza da će sve tri medalje u četverosjedu osvojiti Nijemci. A Njemačka je zemlja partner hrvatskoj posadi, od njih naši unajmljuju bob pa se nadamo da će ta pobjednička energija nešto donijeti i našim dečkima.

U skijaškim skokovima prognozeri Sports Illustrateda ne vide nijednog Slovenca, ali predviđaju pobjedu Poljaka Kamila Stocha na maloj i Nijemca Richarda Freitaga na velikoj skakaonici. Ni “vidovnjak” koji se bavio biatlonom ne vidi slovensku medalju iz puške dvostrukog svjetskog prvaka Jakova Faka, ali vidi tri zlatne medalje za Norvežanina Johannesa Boea ispred legendarnog Francuza Martina Fourcadea kojem pak predviđa zlato samo u dohvatnoj utrci. AP je i ovdje umjereniji i predviđa ravnomjernu podjelu zlatnog plijena između Boea (2) i Fourcadea (2). Premda su mu 44, za ove Igre pokušao se kvalificirati i najtrofejniji biatlonac svih vremena Ole Einar Bjorndalen (13 medalja, 8 zlata), ali nije uspio, no zato je dobio posebnu dozvolu da bude trener reprezentacije Bjelorusije. Pod novom zastavom bit će osobni trener svojoj bjeloruskoj supruzi Dariji Domračevoj, inače trostrukoj olimpijskoj pobjednici iz Sočija.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Ivo Hrvatina
Ivo Hrvatina
07:51 07.02.2018.

Bilo kako bilo jasno je da če hrvatski olimpijci rasturati na Olimpijadi jer če sa svojim silovitim domoljubnim nastupima obilato nasmijavati europske i balkanske susjede.