Francuska liga

Montpellier – prvak Francuske triput je jeftiniji od PSG-a

Foto: 'JEFF PACHOUD'
'Montpellier\'s French forward Olivier Giroud celebrates with teammates as Montpellier team won the French L1 football championship, after the French L1 football match Auxerre vs Montpellier, on May 2
Foto: 'PASCAL GUYOT'
'Montpellier\'s fans celebrate after their team won the French L1 football match against Auxerre on May 20, 2012 at the place de la comedie in Montpellier southern France. Montpellier won the first Fr
Foto: 'JEFF PACHOUD'
'Montpellier\'s French president Louis Nicollin (C) celebrates after his team won the French L1 football match against Auxerre and the French L1 football championship, on May 20, 2012 at the Abbe-Desc
21.05.2012.
u 19:52
U nogometu je novac ključan, no francuski prvak pokazao je da je i bez bogatih milijardera moguće postići veliki rezultat
Pogledaj originalni članak

Louis Nicollin nije posebno poznat, pogotovu ne u vrhunskom europskom nogometnom svijetu, još manje u društvu najbogatijih. No, on je od nedjelje jednako sretan kao i oni najbogatiji, koji su potrošili milijarde da bi ojačali klub, koji su si kupili igračku i u nju ulagali dok nije došla do željenog trofeja.

I Borussia je pokazatelj

Louis je Nicollin poduzetnik, od 1974. vlasnik Montpelliera, francuskog kluba koji se u dramatičnoj završnici okitio naslovom francuskog prvaka. Iz liga petice, to je daleko najsiromašniji klub, ali pokazuje da nije sve u novcu. Ili nije baš sve. Iako pogled na osvajače trofeja ipak nudi i saznanje da se novcem može mnogo toga.

Uostalom, Roman Abramovič potrošio je, od svog dolaska u Chelsea 2003. godine, oko 2,1 milijardu eura na kupnju i plaće igrača. Brzo se okitio naslovom engleskog prvaka, ali devet godina mu je trebalo do ostvarenja sna i naslova europskog prvaka. Pa je svake godine trošio i dovodio pojačanja, samo u posljednje dvije sezone na transfere igrača potrošio je 228 milijuna eura. Za usporedbu, to je više od deset Dinamovih godišnjih proračuna.

Još je više u posljednje vrijeme trošio Manchester City da bi se na kraju domogao naslova prvaka, trošio je i Real da bi osvojio španjolski naslov, ali ne i Ligu prvaka.

Mnogo manje trošili su Barcelona (prodala za 50 milijuna u dvije godine, a kupila za 132), pa Manchester United (prodao za 33,5, kupio za 86,6). Barca nije kupovala skupog trenera, dala je šansu svome bivšem igraču, za razliku od Reala koji je doveo Mourinha, a zna se kako je dugovječan Sir Alex Ferguson na klupi Uniteda.

U Njemačkoj je Borussijina momčad gotovo dvostruko jeftinija od Bayernove, a na kraju je osvojila dvostruku krunu, no ni jedan od ta dva kluba ne razbacuje se novcem, oni nemaju bogate šeike ili Ruse, Borussia je prodala igrača u dvije godine za 16,5 milijuna, a kupila za 17,5, dok je Bayern bio rastrošniji, prodao je za 14,5, a kupio za 61 milijun.

Samo jedan reprezentativac

Veliki gubitnik svakako je PSG, klub koji ima bogate gazde i koji se pojavljuje na tržištu bahato kao dosad Chelsea i Manchester City. Dok je prošle sezone bio skroman na tržištu s minusom u poslovanju od dva milijuna eura, za ovu je samo na dovođenje igrača potrošio 106 milijuna. Mnogo za drugo mjesto, iza Montpelliera, koji u sastavu ima samo jednog francuskog reprezentativca – Girouda, ujedno i najvrednijeg igrača kluba.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.