MIRKO FILIPOVIĆ:

Da me UFC nije bez razloga prijavio za doping borio bih se u zagrebačkoj Areni

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Mirko Filipović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Mirko Filipović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Mirko Filipović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Mirko Filipović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Mirko Filipović
10.01.2016.
u 12:00
'Uz četiri tjedna mirovanja ja sam neke ozljede sanirao iako ću neke osjećati doživotno kao što su degenerativne promjene sjedne kosti te kronična upala u lijevom ramenu, što me muči godinama.'
Pogledaj originalni članak

U petak 8. siječnja navečer na elektroničku poštu Mirka Filipovića stigla je poruka koja mu je bitno popravila raspoloženje. A ono je tijekom studenog bilo znatno umrljano dvogodišnjom suspenzijom Američke antidoping agencije (USADA), a potom i salvom medijskih osuda koje su uslijedile.

No, u Cro Copovu slučaju došlo je do velikog obrata, i to nakon USADA-ina službenog nalaza urina i krvi, koji je potpisala odgovorna osoba, izvršni direktor Travis T. Tyvart:

- Dragi Mirko, kao dio našeg izvannatjecateljskog testiranja, vaš smo uzorak uzeli 4. studenog, a ovim vas informiramo da prikazani rezultati ne pokazuje prisutnost bilo kakve nedopuštene supstancije ili metode. Prema primjenjujućim pravilima, mi možemo napraviti još jednu analizu pa ćemo zadržati sve uzorke - piše u poruci koju je Cro Cop ekskluzivno pokazao Večernjem listu.

Foto: USADA

Mirko sumnja da ovo izvješće, koje ga je toliko kopkalo, ne bi niti dobio da na njemu nije inzistirao:

- Šutio sam cijelo vrijeme i s nestrpljenjem očekivao nalaz doping testa, za koji sam bio uvjeren da će biti negativan. Kada sam vidio da nalaz ne dolazi, a trebao je biti gotov prije mjesec dana, odlučio sam ga sam zatražiti uvjeren da sam čist. Imam osjećaj da mi ga, da ga nisam tražio, ne bi niti poslali i tako bih zdrav-prav ostao razapet. A znate koliko je to loš osjećaj. Uostalom, čak su se i neki borci time naslađivali, valjda opravdavajući tako svoju prosječnost i neuspješnost.

Mjerodavan je jedino test

USADA i UFC tada su donijeli odluku na osnovi Mirkova vlastita usmenog iskaza o tome da je, možda, uzeo minimalnu dozu hormona rasta u sastavu koktela s krvnom plazmom radi bržeg zacjeljivanja ramena. No, prema nalazima londonskog laboratorija, pokazalo se da toga nije bilo.

- Za mene je mjerodavan jedino nalaz doping testa, a to sam im dobronamjerno rekao jer sam primao koktele krvne plazme. Ovaj nalaz pak sada samo dokazuje moju tvrdnju od početka ove priče da nije riječ o uzimanju nedopuštenih sredstava u svrhu stjecanja prednosti nad protivnikom, već da je tu riječ bila isključivo o medicinskom tretmanu. Osim toga, u UFC-u sam prije toga pet puta bio testiran i uvijek sam bio čist, a tako je i ovom prilikom.

Što sada namjerava činiti s ovim negativnim nalazom u kontekstu ukaljane mu sportske časti?

- Tražit ću od USADA-e da povuče suspenziju, što nema veze ni s kakvom mojom željom za povratkom u borbu, već ima veze sa zadovoljštinom, odnosno ispravljanjem nepravde koja mi je nanesena. Osim toga, nadam se da će mediji sada barem trećinu onog prostora i vremena koje su posvetili mome blaćenju posvetiti objavi ovog rezultata iako sumnjam da će im to biti jednako zanimljivo. Čak je bilo i medija koji su mi tada pristupali dajući mi do znanja da će, ako njima dam ekskluzivni intervju, tekst biti intoniran na jedan način, a ako ne onda, na drugačiji.

Premda nam se tada činilo da je Mirko požurio u namjeri da svom poslodavcu sve prezentira, pa tako i tu terapiju krvnom plazmom i mogućom manjom količinom hormona rasta, on je tada napravio i jedan pametan potez.

- Ljudi iz USADA-e od mene su cijelo vrijeme tražili i nekako pismeno priznanje obećavajući mi da će oni tada u priopćenju i pristupu biti blaži. No, ja na to nisam pristao jer nisam uzimao nikakav doping, već sam se jedino liječio, što su i nalazi testa pokazali.

Njegov dojučerašnji poslodavac, UFC, još mu se nije javio.

- Očekujem i reakciju UFC-a jer, da me oni nisu prijavili USADA-u, možda bih i nastupio na njihovoj priredbi u zagrebačkoj Areni, u travnju ove godine. Možda i, unatoč odluci o završetku karijere, ne bih odolio zovu nastupa pred svojom publikom pa bih, unatoč ozljedi, nastupio u svom gradu.

Otvara li ovo ipak sada i mogućnost Mirkova nastupa u Areni? To bi nekako bilo logično i s ljudske i poslovne strane.

- Ne mislim na to jer sam donio odluku o povlačenju. Doduše, uz četiri tjedna mirovanja ja sam neke ozljede sanirao iako ću neke osjećati doživotno kao što su degenerativne promjene sjedne kosti te kronična upala u lijevom ramenu, što me muči godinama.

Sinovi se ne daju iz dvorane

Iz UFC-a mu se ne javljaju vjerojatno i zato što im je Cro Copov slučaj došao kao naručen. Naime, s obzirom na to da su prošlog ljeta potpisali ugovor s USADA-om obvezavši se da će provoditi kontrole strože no dosad, zacijelo su trebali neko veliko ime kako bi to bila opomena za sve druge.

Pitanje je sada i hoće li USADA promijeniti svoju odluku? Hoće li joj taština dopinškog policajca dopustiti da preinači tu odluku o dvogodišnjoj zabrani. No, ako to ne učine oni, mogao bi se za to izboriti Cro Copov odvjetnički tim jer o doping-prekršaju ovdje nema materijalnih dokaza. Nema ni potpisa ni negativnog nalaza.

U međuvremenu, Mirko će se najviše baviti svojom djecom. Preko njegova Facebooka može se primijetiti da se, nakon povlačenja, Mirko više posvetio svojim sinovima Ivanu i Filipu, pogotovo 12-godišnjem Ivanu.

- Netko bi mogao pomisliti da tjeram djecu da treniraju, a djeca zapravo mene gnjave i stalno traže da vježbamo zajedno. Pogotovo 12-godišnji Ivan, kojeg moram upozoravati da ne pretjeruje s vježbanjem, a iz dvorane se nerijetko ne da ni petogodišnji Filip. Štoviše, kada mu kažem da ide van, on se rasplače. S obzirom na to da u podrumu kuće imaju dvoranu od 250 kvadrata, vrlo dobro opremljenu, djeca to doživljavaju kao zabavu.

Bilo je na društvenim mrežama i komentara da Mirko želi odgojiti nasljednike.

- To su gluposti. Zbog čega tisuće roditelja vode svoju djecu na treninge borilačkih sportova? Ne da bi bili borci, već da razvijaju motoriku, samopouzdanje, da steknu radnu disciplinu, da sklope sportska prijateljstva. Da ne bude zabune, ekstremni dio borilačkih sportova, ovakav kakav sam prakticirao ja, nije zdrav, no rekreativni je trening vrhunska stvar jer nema ozljeda niti udaraca u glavu.

>> Cro Cop o suspenziji: Sam se sebi smijem da sam bio tako naivan

>> Mirko Filipović zbog dopinga suspendiran na dvije godine!

>> Cro Cop priznaje: Uzimao sam zabranjeni hormon rasta da bih se brže oporavio

>> Nisam pogriješio što sam uzeo hormon rasta, već što sam glumio poštenjačinu!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
12:50 10.01.2016.

korupcija se dokazala u FIFI pasu onda Fifine odluke o SIMUNICU ---NEVAZECE..ehhehehehe

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
12:42 10.01.2016.

UFC+FIFA+UN=Mafija,korupcija ,ucjene itd..

DU
Deleted user
12:36 10.01.2016.

Mirko, ti si legenda. Svako dobro.