PSG- KLUB SVJETLOSTI

MAX Ibro, Silva i Pastore love stare prinčeve Leonarda, Pauletu, Raija

Foto: Arhiva VL
Pariz (1)
Foto: Arhiva VL
Pariz (1)
Foto: Arhiva VL
Pariz (1)
Foto: Arhiva VL
Pariz (1)
Foto: Arhiva VL
Pariz (1)
24.10.2012.
u 13:18
I hrvatski i bosanskohercegovački majstori ostavili su duboki trag u povijesti Dinamova suparnika
Pogledaj originalni članak

Novi broj sportskog tjednika Max! donosi priču o PSG-u. Igračke snage pojačane su s dvije velike zvijezde: Ezequielom Lavezzijem koji je stigao iz Napolija i jednim od najboljih igrača današnjice Zlatanom Ibrahimovićem. Mnogi smatraju da su današnje zvijezde najbolje što je PSG ikad imao. No, na Parku prinčeva igrali su brojni veliki nogometni prinčevi, teško ih je sve i pobrojati.

Ronaldinho najskuplje prodan

Gledajući u blisku prošlost kluba može se slobodno reći da je zvjezdani uspon upravo u PSG-u započeo jedan od najboljih igrača prošlog desetljeća - Brazilac Ronaldinho. Upravo se igrama i nogometnim čarolijama u dresu kluba iz francuske prijestolnice nametnuo čelnicima Barcelone, gdje je njegova nogometna magija procvjetala do kraja. Iako s PSG-om nije osvojio trofej, a igrao je od 2001. do 2003., najskuplje je prodani igrač u povijesti kluba. U Barcu je prešao za 32 milijuna eura.

Prema izboru France Footballa, ali i prema mišljenju velikog broja pariških navijača, najbolji strani igrač u klubu s Parka prinčeva aktualni je izbornik BiH Safet Sušić. U PSG-u je proveo punih devet godina, od 1982. do 1991. U sezoni 1982./1983. Pape je proglašen najboljim igračem francuske lige, a za PSG je u francuskoj ligi postigao 96 pogodaka u 343 nastupa. Bio je važan kotač u momčadi koja je osvojila prvi naslov prvaka Francuske 1985./1986.

Veliki trag u PSG-u ostavio je još jedan majstor iz BiH, Vahid Vaha Halilhodžić. Prvo kao igrač u sezoni 1986./1987., a onda gotovo dvadeset godina kasnije kao trener, kad je u sezoni 2003./2004. odveo klub do osvajanja francuskog kupa i ostvario drugo mjesto u prvenstvu, iza u to vrijeme nedostižnog Lyona.

Boje crveno-plavih iz Pariza branila su i dva hrvatska nogometaša. Zlatko Vujović je nakon igara za Hajduk ostatak svoje karijere proveo diljem Francuske, a najveće uspjehe ostvario je s Bordeauxom s kojim je osvojio francusko prvenstvo i kup. Boje Paris Saint Germaina branio je od 1989. do 1991. godine, odigrao je 62 utakmice i postigao 20 pogodaka. Još jedan hajdukovac, Ivica Šurjak, nakon desetljeća u Hajduku 1981. godine otišao je u Paris Saint Germain u kojem je odigrao jednu sezonu i postigao 11 pogodaka.

Fernandez, pa Vaha

Trenerski gledano prije Vahe, koji je imao uzlet s momčadi, daleko najtrofejniji trener Parižana bio je Luis Fernandez. Temperamentni Bask s PSG-om je osvojio pet velikih trofeja: kup, liga kup, francusko prvenstvo, Intertoto kup, te jedini “čisti” francuski međunarodni naslov - Kup pobjednika kupova.

I sadašnji sportski direktor kluba, Brazilac Leonardo u sezoni 1996./1997. branio je boje kluba kao igrač, a svojim je pogotkom izbacio Liverpool u polufinalu Kupa pobjednika kupova. U klubu s Parka prinčeva nastupali su i brojni francuski internacionalci među kojima su i otac i sin Djorkaeff. Jean Djorkaeff, francuski kapetan priključio se klubu 1970., a njegov sin, napadač kasnijih svjetskih prvaka iz 1998. godine, Youri igrao je za PSG u sezoni 1995./96.

U plavo-crvenom dresu nastupao je i Nicolas Anelka, i to u dva navrata. No, iako se radi o njegovu prvom seniorskom klubu, i klubu za čije je juniore igrao, Anelka nikad nije uspio ostvariti veći uspjeh s PSG-om. Ispalo je da, kad je mogao, nije iskoristio priliku, a nakon toga je bio nezadovoljan odnosom s trenerom Fernandezom.

Početkom devedesetih za PSG je nastupao i jedan od zločestih dečki francuskog nogometa David Ginola, koji je u tri sezone zabilježio više od 120 nastupa i postigao 38 pogodaka.

Rekorder Paris Saint Germaina po broju postignutih pogodaka u europskim natjecanjima još je jedna nogometna legenda koja je ostavila veliki trag u klubu; George Weah jedini je igrač kluba s Parka prinčeva koji je osvojio Zlatnu loptu i proglašen Fifinim igračem godine.

Roche i Le Guen najuspješniji

 Zanimljivo je da su dva najuspješnija PSG-ova igrača Alain Roche i Paul Le Guen s čak devet osvojenih trofeja, dok je na primjer Carlos Bianchi zvani “El Goleador” u samo dvije sezone i odigranih 80 utakmica postigao čak 71 pogodak i postao najbolji strijelac lige dvije sezone zaredom.

Još je veće iznenađenje izbor najboljeg igrača kluba svih vremena na službenoj klupskoj internetskoj stranici PSG.fr. Izbor je pao na Pauletu koji je za klub nastupao pet godina, od 2003. do 2008. godine, a postigao je čak 110 pogodaka i najbolji je klupski strijelac u povijesti.

Ako ostanu na okupu, u budućnosti bi se u tom društvu sigurno mogli naći Ibrahimović, Pastore, Lavezzi...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
PSG
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.