DINAMO U redovima modrih razočarani stavom Riječana i sumnjama u lažiranje oboljenja

Mamić: U Sigetu se igra, nema nove odgode

Foto: import
Mamić: U Sigetu se igra, nema nove odgode
27.10.2008.
u 16:15
Pogledaj originalni članak

Dinamov izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić također ima virozu, no bio je u ponedjeljak u klubu. Pitali smo ga razmišlja li se možda o odgodi kup-utakmice s Hrvatskim dragovoljcem, koja je na rasporedu u srijedu.

Stanje se poboljšava
- Ne, ta će se utakmica igrati. Igrači se oporavljaju, tko bude mogao, taj će igrati, uzet ćemo i neke juniore. Ne dogodi li se opet nešto dramatično, normalno idemo na utakmicu u Siget - kaže Mamić.

Svi su Dinamovi zaraženi igrači napustili bolnicu, posljednji su to učinili Sammir i Lončarić u nedjelju oko ponoći. Stanje im se poboljšava, no nijedan od desetorice koje je shrvala viroza nije u ponedjeljak trenirao.

Drpić nije zarazio suigrače


Je li Dino Drpić zarazio suigrače? Naime, Drpića nije bilo prošli tjedan zbog angine, je li se prerano vratio u svlačionicu?
- Ne, Drpić je ozdravio i tek potom počeo trenirati. A angina je bakterijska infekcija koja nema veze s virusom - kaže dr. Janković.

Ponovimo, u Rijeku nisu ni putovali Kelava, Drpić, Badelj, Mikić i Vrdoljak, a tijekom nedjeljnog popodneva virus je u Opatiji shrvao Lončarića, Sammira, Mandžukića, Lovrena i Tadića.

- Svi su na kućnoj njezi, moraju mirovati i, kako sad stvari stoje, neće više morati ići u bolnicu na infuziju. Taj napad virusa na organizam traje od jedan do tri dana pa ne bude li komplikacija, očekujemo da bi petorica igrača koji su prvi zahvaćeni virusom, oni koji nisu ni putovali u Rijeku, mogli trenirati u utorak - rekao je šef Dinamove liječničke službe dr. Saša Janković.

Razočarani Riječanima
Liječnički su nalazi u ponedjeljak proslijeđeni HNS-u, a rezultati pregleda u Klinici za infektivne bolesti znat će se za nekoliko dana. Dr. Janković naglašava:

- Razočarao me sumnjičavi stav Rijeke, ne znam zašto su Riječani tako reagirali, baš mi je žao zbog toga! Jer, zdravlje igrača ipak bi trebalo biti najvažnije.

Koliko vremena treba vrhunskom sportašu da mu se organizam vrati u stanje u kakvom je bio prije virusnog napada?

- Ljudi misle da vrhunski sportaši imaju jači i bolji imunitet od prosječnog čovjeka, ali nije tako, nego je baš suprotno! Vrhunski su sportaši, naime, izloženi velikim naporima, a posebno su osjetljivi nakon stresnih situacija, kao što je bila utakmica s NEC-om. Njihov je imunitet oslabljen pa se takve viroze lakše lijepe za njih. Ne bude li dodatnih komplikacija, za otprilike tjedan dana ta bi desetorica igrača mogla biti u normalnom stanju - kaže dr. Janković.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr