košarkaš u politici

Mali Obama: Petrović je bio posebna osoba i otvorio je vrata Europljanima

Mali Obama: Petrović je bio posebna osoba i otvorio je vrata Europljanima
02.03.2015.
u 19:34
Gradonačelnik sam glavnog grada Kalifornije i mogu reći da u politici ima više laktova nego u košarci, kaže Kevin Johnson
Pogledaj originalni članak

Znate li koga u SAD-u zovu "Baby Barack" odnosno "Little Obama"? Kevina Johnsona, prvog crnog gradonačelnika Sacramenta, 48-godišnjeg demokrata koji već drugi mandat uspješno obnaša dužnost prvog čovjeka glavnog grada Kalifornije. Nešto stariji poklonici NBA košarke na slici će u njemu prepoznati nekad vrsnog NBA košarkaša, dugogodišnjeg braniča Phoenix Sunsa. S obzirom na to da je bio jedan od finalista u izboru novih počasnika košarkaške Kuće slavnih, imali smo prilike s njim razgovarati za vrijeme nedavnog NBA All-Star Weekenda u New Yorku.

Dražen je probio led

Čim smo rekli da smo iz Hrvatske, odmah se prisjetio dvojice najpoznatijih Hrvata koji su igrali u NBA ligi.

– Igrao sam protiv Dražena Petrovića još dok je igrao u Portlandu i svjedočio njegovim sjajnim igrama u Netsima. On je u NBA ligi ostavio trag u kratkom vremenu i svi ovi današnji Europljani, pa i ostali internacionalci, njemu mogu biti zahvalni za probijanje leda. On je bio neka vrsta eksperimenta s Europljanima, nitko nije znao hoće li uspjeti. U Portlandu nije, a u New Jerseyju jest. Tužno je da je njegov život tako kratko potrajao jer je bio posebna osoba. Vrlo dobro se sjećam i Tonija Kukoča koji je davao izniman doprinos onim trofejnim i velikim Bullsima. I to je bio poseban igrač.

Kakav je pak Kevin Johnson bio igrač, predočit ćemo vam nekim statističkim pokazateljima. Bio je samo jedan od tri igrača u NBA povijesti, a ta dvojica su Magic Johnson i Isiah Thomas, koji je u jednoj sezoni imao prosjek od najmanje 20 koševa i 12 asistencija. Ili, ako hoćete, ovako: nakon Oscara Robertsona (9) i Magica Johnsona (8), igrač je s najvećim brojem sezona (7) s prosjekom od najmanje 18 koševa i 9 asistencija.

– Najprije sam bio razigravač, jak u prodoru, a potom sam bio i dobar šuter. Mogao sam zabiti i razigrati, danas su takvi igrači Chris Paul i Stephen Curry.

Oprostio se sa 34, evo i koji je razlog:

– Bilo je kao jučer, igrali smo domaću utakmicu protiv Sixersa, a Allen Iverson prošao je pored mene kao pored nekog nepokretnog stupa. Nakon što mi je svojim driblingom "zavezao" koljena, položio u koš i potapšao me po stražnjici, shvatio sam da je došlo vrijeme za povlačenje.

Košarkaš svakih pet godina

A taj nekad sjajni košarkaš danas košarku ne igra ni rekreativno.

– Otkako sam se 2000. godine umirovio, košarkašku loptu sam uzeo dvaput. Na moj 40. rođendan, a potom i na moj 45. rođendan. S obzirom na to da mi se približava 50. rođendan, nadam se da ću nastaviti tu tradiciju igranja košarke svakih pet godina.

Kako je studirao na Berkeleyu i diplomirao političke znanosti, ne čudi što se nakon karijere posvetio politici.

– Kada ste razigravač, imate 11 suigrača koje morate predvoditi i s kojima morate surađivati. Kada vas izaberu za gradonačelnika, opet ste taj koji mora organizirati i surađivati. I jedno i drugo je privilegij, no i košarka i politika kontaktni su sportovi. Kao košarkaš, zaradio sam puno laktova u tijelo, no čini mi se da su politički laktovi oštriji – rekao je i zaključio:

– Volim biti gradonačelnik rodnog grada, ne zanimaju mi ni Senat, ni Kongres, više volim biti okružen sugrađanima.

>>Miller pred punom dvoranom Curryju: Najbolji šuter svih vremena jest Petrović

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.