Tko je bolji?

'Luka i Ivane, morate još puno pure pojesti da biste dosegnuli Zvonu i Žutog!'

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
'Luka i Ivane, morate još puno pure pojesti da biste dosegnuli Zvonu i Žutog!'
29.09.2014.
u 15:42
Prvi hrvatski dvojac: Modrić i Rakitić sučelit će se u Clasicu Real – Barca 25. listopada
Pogledaj originalni članak

Je li nakon Modrićeve spektakularne sezone u Realu i opojnih, zavodljivih "plesova" kojima je Rakitić ekspresno osvojio publiku na Nou Campu legitimno postaviti pitanje – jesu li današnji lideri španjolskih giganata na tragu najboljih vezista koje smo ikada imali, Prosinečkog i Bobana?

Ili ih je, dopustite nam malo krivovjerja, razigrani, raspjevani španjolski dvojac Luka i Raketa možda već nadmašio? Po raskoši svoga repertoara, važnosti za momčad, pa, ako hoćete, i po suhim brojkama.

Boban je bio lider

Zanemarimo načas sentimente i nostalgiju prema starim majstorima i pogledajmo primjer Luke Modrića, koji je za šest sezona u dvjema najjačim europskim ligama odigrao više utakmica nego Zvone Boban u devet milanskih godina. Pobrojite i usporedite nastupe u ligama petice Rakitića i Prosinečkog i uvjerit ćete se da je Raketina prednost više nego opipljiva.

Kako mu je krenulo u Barci, vrlo će se brzo na Nou Campu izboriti za kultni status, što Žutome tamo nije uspjelo.

No je li sve u brojkama, ima li nešto u karizmi, karakternoj crti, utjecaju na momčad? I oblikuju li stav o nečijoj genijalnosti dosezi u klupskom ili reprezentativnom dresu? Jer, ako je po ovome drugome, onda Zvone i Robi mogu sasvim mirno i spokojno spavati.

Iako je nezahvalno uspoređivati dvije nogometne epohe, pitali smo Ćiru Blaževića bi li dva briljantna dvojca stavio na vagu. Nije puno dvojio.

– Luka i Raketa kvalitetom nisu ništa slabiji u odnosu na Zvonu i Robija, ali poručujem im: morat ćete još puno pure pojesti da biste dosegnuli njihov nivo! – kaže Ćiro, možda i iz sentimentalnih razloga, iako sa Žutim nikada nije bio u pretjeranoj ljubavi.

Blažević ističe jednu Bobanovu crtu koja kod Luke i Rakete još nije detektirana.

– Boban je uvijek bio dimenzija više, pravi, istinski lider reprezentacije. Kako je samo protiv Srba 1999. na Marakani odmah suparniku beskompromisno uklizao demonstrirajući neustrašivost i odlučnost, kako je Nijemce u završnici utakmice u Lyonu nizao kao vlak u punoj brzini bandere i isporučio Šukeru loptu za treći pogodak! – ushićeno kaže Ćiro i poentira:

– Zagledao sam se sinoć u svoju i Zvoninu zajedničku fotografiju, na kojoj on plače. I rasplakao sam se kao dijete, suza suzu goni. I zato, Luka i Ivane, budite treći na svijetu pa se onda uspoređujte s mojim vitezovima!

Čeka ih Clasico

Slavni trener ipak žali što se današnji majstori nisu barem približili njegovim herojima iz 1998. koji su u Francuskoj bili brončani na SP-u.

– Ma nisu oni krivi za to, nego su bili pogrešno vođeni! A mogli su biti u finalu SP-a u Brazilu! Šuker je uzeo odgovornost i tu atomsku bombu od reprezentacije povjerio stručnjaku koji nikoga prije nije vodio. Zato, predsjedniče Davore, bude li Niko Kovač uskoro morao otići, ako si imalo moralan, otići ćeš i ti s njim – zaključio je Ćiro.

Luki i Raketi za utjehu: medalju sa SP-a vjerojatno su zauvijek prokockali, ali preostaje im još jedna šansa za veliki rezultat s vatrenima – EP u Francuskoj. Usto, oni će ući u povijest kao prvi hrvatski dvojac koji će se sučeliti u Clasicu Real – Barca (25. listopada), dok je Bobanu i Prosinečkom najveći međusobni derbi bio Dinamo – Zvezda.

>>Xavi izgubio mjesto, ali je nahvalio Rakitića! Evo što je rekao!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr