Tragičar utakmice

Zašto je Ćorluka napravio najmanje, a predviđalo se da će biti bolji od Modrića i Dudua?

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
28.03.2015., stadion Maksimir, Zagreb - Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2016., Hrvatska - Norveska. Vedran Corluka. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
28.03.2015., stadion Maksimir, Zagreb - Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2016., Hrvatska - Norveska. Mats Moller Daehli, Vedran Corluka. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
30.03.2015.
u 21:30
Protiv Norveške je dobio dva žuta kartona i postao tragičar utakmice
Pogledaj originalni članak

Kad je Dinamo, one sramotne, 2005. godine okončao u Ligi za ostanak, jedina svijetla točka bio je Eduardo da Silva, postigavši tada deset pogodaka u 22 odigrane utakmice. Luka Modrić je, pak, s posudbe u zaprešićkom Interu vraćen u zimskoj stanci, na proljeće je odigrao sedam utakmica i ozlijedio se...

Daleko ispod Luke i Dudua

Te je sezone Dinamova obrana bila užasna, na pozicijama srednjih braniča mijenjali su se Mijatović (21 utakmica), Lučić (18), Ješe (17), Milinović (14), Sedloski (12), Cesar (11) i Drpić (9), čak petorica trenera koji su se promijenili na plavoj klupi nisu mogli pronaći pravi tandem. I krajem proljeća napisao sam da – "Dinamov najbolji srednji branič igra u – zaprešićkom Interu..."

Te je sezone Vedran Ćorluka za Inter odigrao 27 utakmica i zabio je četiri gola! Njegov je potencijal bio nemjerljiv, dečko je mogao igrati na svim obrambenim mjestima, a nije mu bila strana ni pozicija zadnjeg veznog. U Dudua se sumnjalo zbog čestih ozljeda, oko Luke su se "lomila koplja" zbog tjelesne građe, ali stručnjaci su bili jedinstveni – mali iz Dervente (Ćorluka), postat će veliki igrač, Europa će ludovati za njim!

Deset godina poslije, Čarli je u karijeri napravio najmanje od spomenutog nadarenog trolista. Eduardo je bio jedan od najboljih europskih napadača, no ozljeda ga je sputala, iako nakon povratka i dalje zabija. Modrić je postao jedan od ključnih Realovih igrača, a Ćorluka egzistira u Moskvi, u Lokomotivu, kamo je prije tri godine otišao za Slavenom Bilićem i ostao je u Rusiji, u klubu koji tavori u sredini ljestvice. Bez previše ambicija...

Zašto je, dakle, Ćorluka napravio najmanje, iako su mnogi smatrali da će mu karijera biti uspješnija od Eduardove i Modrićeve? Odgovor je pokušao ponuditi ugledni trener Ilija Lončarević, koji je danas pomoćnik tehničkog direktora HNS-a, a u karijeri je radio s trojicom spomenutih nogometaša.

– Ne bih gradirao na način tko je napravio najmanje, a tko najviše u karijeri. I Čarli je bio osporavan u mladim danima, govorilo se da je spor, da čudno trči, ali on je dovoljno inteligentan i razvio se u dobrog obrambenog igrača. Gledajući kako Ćorluka zadnjih deset godina igra za reprezentaciju, ne može se reći da je malo napravio. Ali, čini se da je odlazak iz Engleske u Rusiju bio korak natrag za njega. Luka je dohvatio vrh karijere, Dudua je ozljeda omela u usponu do samog vrha, a isto se tako možemo zapitati kojom bi se putanjom nastavila Ćorlukina karijera da nije otišao iz Engleske. Možda je u ono vrijeme bio premlad za englesku ligu, možda nije bio dovoljno zreo za najveća iskušenja – drži Lončarević.

Za razliku od Eduarda i Modrića, Ćorluka nije bio "aktivan" samo na sportskom planu. "Playboyevski" je tip, reklamira odjeću, čest je gost i u "ženskim" časopisima, piše se o njegovim ljubavnim vezama... Koliko su te izvannogometne stvari utjecale na njegovu karijeru?

Odvlačenje koncentracije

– Na to će pitanje jednoga dana morati odgovoriti sam Ćorluka, je li zbog toga i toga možda propustio nešto u karijeri! Činjenica jest da je u nogometnom poslu, posebno u današnje vrijeme, potrebna svakodnevna apsolutna koncentracija te da stvari izvan nogometa remete tu koncentraciju i dovode do manjka uspješnosti. Ali, ponavljam, sam Ćorluka mora na kraju podvući crtu i zaključiti je li ga nešto možda omelo u razvoju – govori Lončarević.

>>Modrić i Ćorluka završili su za konobara, Olić je serviser televizora, Mandžo keramičar, a Tomečak frizer

>>Hrvatska bez Ćorluke je izrazito neuvjerljiva!

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr