JEDRENJE

Kljaković Gašpić zaključio godinu kao prvi

Foto: Tino Jurić
Kljaković Gašpić zaključio godinu kao prvi
19.12.2009.
u 08:36
Svjetski jedriličarski savez objavio je zadnje svjetske ljestvice olimpijskih klasa u ovoj godini. Nije bilo velikih promjena u odnosu na rujansko izdanje.
Pogledaj originalni članak

Velika Britanija, Nizozemska, Italija, Hrvatska, SAD, Francuska, Španjolska i Švicarska jedine su reprezentacije koje se mogu pohvaliti da na kraju 2009. godine imaju broj jedan na svijetu.

Zahvaljujući Ivanu Kljakoviću Gašpiću u Finnu pišemo još jednu stavku u hrvatskoj godini rekorda - prvi put će jedan hrvatski jedriličar godinu završiti kao prvi na nekoj od svjetskih ljestvica olimpijskih klasa. Šime Fantela i Igor Marenić drugi su u klasi 470. Jedno prvo i jedno drugo mjesto - to nikad hrvatsko jedrenje nije imalo. 

Osim prvog “broja jedan” u povijesti na kraju kalendarske godine, završetak 2009. nosi još neke rekorde - po prvi put godinu završavamo s predstavnicima u prvih deset u čak pet klasa. Krajem 2008. hrvatski su jedriličari bili u deset najboljih u dvije klase, krajem 2007. također dvije, a 2006. u tri. 

Sedma posada svijeta u 49eru su Pavle Kostov i Petar Cupać. U Laser Radialu Tina Mihelić je osma. U Laseru na devetom mjestu se nalazi Tonči Stipanović, na desetom Milan Vujasinović, 15. je Daniel Mihelić, 30. Luka Radelić, a 31. Ivan Taritaš. 

Marin Lovrović i Siniša Mikuličić završili su godinu na 13. mjestu klase Zvijezda, izgubili su nekoliko mjesta u odnosu na rujan. Dan Lovrović i Antonio Arapović su 26., a Mate Arapov i Ante Šitić 68.   Marin Mišura u Finnu zauzima 32. mjesto, dok su u ženskom 470 na 35. mjestu Enia Ninčević i Romana Župan, što je za ovaj hrvatski dvojac napredak od dva mjesta.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.