JELENA TOMIĆ U MAXU!

Više se ne čude: Gle, muškima sudi žena!

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Jelena Tomić
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Jelena Tomić
23.03.2016.
u 17:00
- Uživam u svakoj utakmici, ne pravim razliku. Ponekad mi je lakše odsuditi mušku utakmicu - kaže Jelena Tomić za Max!.
Pogledaj originalni članak

Jelenu Tomić, košarkašku sutkinju, uhvatli smo s kuhačom u ruci kako sprema popodnevni objed i uvjerili se kako je doista točno da voli kuhati, da gušta i uživa u tome. O njoj piše sportski tjednik Max!

– Volim jesti i kuhati jednostavna jela koja je kuhala moja baka, danas ih kuha mama, pa i ja.

Najlakše mi je suditi Euroligu

Međutim, kod nje nema “kuhanja” na parketima diljem Hrvatske, Europe i svijeta, gdje je god sudila. Znali su joj svojedobno oni grlatiji, kod kojih je “sva pravda ovog svijeta”, viknuti iz publike kako sudac “nema pišu”, ali je ona svojim suđenjem i te kako pokazala da ima “petlju” fućkati. Pravično i pravedno pa na koncu tko pobijedi. Zato je svi vole. Ne oštetiti nikoga, njezin je glavni sudački moto. Na naše pitanje postoji li sudačka kozmička pravda ili su i suci grešni, odgovorila je:

– Ooooo, grešni i te kako. Ja to uvijek priznajem, nemam problem s tim i tko me god zna i kome god sam sudila, to isto zna. Jasno nam je da bi mu odmah pokazala “dvojku”, ali je li itko ikada utjecao na tebe da sudiš pristrano?

– Nikad!!! Kod mene “kredit” imaju oni koji su korektni i “surađuju na terenu”. Nekad znaju reći, “ti u Zagrebu sudiš zagrebačkim ekipama pa im pomažeš”. Za mene u svakoj utakmici koju sudim igraju ekipa A i ekipa B!

A ima li pritisaka na suce?

– Mislim da je teško izvršiti pritisak na suca koji sudi deset-petnaest godina. Naravno, ima tu uvijek nekih “vrućih terena”, ali suci tada obično dobiju dodatni adrenalin.

Vi sudite i muškarcima?

– Da, sudim Prvu hrvatsku ligu!

Kako oni gledaju na vas kao sutkinju?

– Super, već je to toliko normalno, da više nitko ne obraća pažnju na mene kao žensku. Ne mogu me izbjeći... hahahha... tako da što se prije naviknu, bit će im lakše hahahaha... Malo se zezam, ali ne mogu reći baš ništa loše.

Jeste li imali ikad neki “fight” na parketu?

– Pa ne, hvala Bogu do tog nismo došli. Tehnička ili u najgorem slučaju isključenje je najstrašniji fajt koji se zbio. A, bome, svi treneri koje sam isključila se tog i dan-danas sjećaju...

Kome vam je najlakše suditi, a kome najteže?

– U principu najlakše mi je suditi Euroligu jer su to ekipe koje imaju selekciju najboljih igračica, gdje se igra brza i kvalitetna košarka! Uživam u svakoj utakmici, ne pravim razliku. Ponekad mi je lakše odsuditi mušku utakmicu.

Osjećate li razliku u poštovanju vašeg sudačkog “lika i djela” na našim i ino parketima?

Sad je čeka Zaragoza

– Poslije Eurobasketa većina igračica igra Euroligu, i treneri su po tim istim klubovima i kad smo se sreli tijekom sezone, sasvim je drukčije suditi jer vam ti igrači i treneri vjeruju, a za mene kao suca najvažnije je da mi igrači i treneri vjeruju tako da i kad pogriješim nema problema. Ja znam da nikad nikom ništa u životu nisam uzela, a niti dala, i mislim kad ekipa dobro igra i koncentrira se na igru, a ne na suđenje, nema pogreške, ne može ti nikakva sudačka odluka uzeti ili donijeti pobjedu! Eto, takva je i kao takva će suditi Svjetsko prvenstvo U17 za žene u Zaragozi od 22. lipnja do 2. srpnja ove godine. Ne sumnjamo da će biti uspješna! To zna i Fiba.

* Cijelu priču pročitajte u Maxu!

>> Sutkinja Jelena: S lakoćom sam cijepala i drva

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

KO
komilica
23:08 23.03.2016.

pa jel nam nije sudila oduvijek?

HH
helgin@hogar
18:22 23.03.2016.

zasto bi bila sutkinja pojava na terenima, garantiram da mogu past teze pod utjecaj kojekakvih mamica od muskih kolega!