SP U RUKOMETU Šest potpuno novih dvorana ugostit će najbolje rukometaše svijeta

Jedini smo s novim dvoranama

28.12.2008.
u 14:18
Pogledaj originalni članak

Svjetsko rukometno prvenstvo u Hrvatskoj igrat će se u šest gradova, u šest novih dvorana. Dugo se čekalo potpisivanje ugovora Hrvatskog rukometnog saveza i gradova Varaždina i Poreča. Čak je postojala mogućnost da se te dvije skupine igraju u Zadru i Zagrebu.

Gotovo u dva dana
– Poreč smo najduže čekali i na kraju smo dočekali dogovor. Oni su se odlučili doslovce u posljednji trenutak jer smo do 14 sati u subotu morali poslati Svjetskom rukometnom savezu konačan popis gradova u kojima će se igrati – rekao je Zoran Gobac, dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza.

Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj ostat će upamćeno po tome što je za ovo prvenstvo napravljeno šest novih dvorana. U povijesti svjetskih prvenstava takvo se što nikad nije dogodilo. Gradila se eventualno jedna dvorana, poput one u Kumamotu 1997., Kairu 1999. ili Radesu 2005. godine.

Prvo Svjetsko prvenstvo igralo se 1938. u Berlinu u samo jednoj dvorani i bilo je završeno za dva dana. Igrale su samo četiri reprezentacije. Nakon 71 godine na Svjetskom prvenstvu igraju 24 reprezentacije i ono traje 15 dana.

Od Svjetskog prvenstva 1958. godine svjetska se prvenstva igraju u četiri skupine po četiri, a od Svjetskog prvenstva na Islandu, 1995., do danas igra se u četiri skupine po šest reprezentacija.

Od 1995. do 2003. nakon razigravanja po skupinama 16 reprezentacija igralo je do kraja na ispadanje. Tu naša reprezentacija nikako nije imala sreće. Ispadali smo četiri puta zaredom u osmini finala. Još i danas se pamti šokantna utakmica protiv Ukrajine 2001. u Francuskoj. Pobijeđeni smo tek nakon dvaju produžetaka. Bio je to oproštaj Patrika Ćavara od reprezentacije.

12 gradova 2007.
U Portugalu 2003. ukida se osmina finala i uvodi se drugi krug sa četiri skupine po četiri reprezentacije. Tu smo se puno bolje snašli i osvojili zlato. Na posljednja dva svjetska prvenstva nakon prvog kruga u drugom igra 12 reprezentacija podijeljenih u dvije skupine.

Najviše gradova domaćina bilo je u Njemačkoj 2007. – dvanaest – a u Portugalu 2003. utakmice su se igrale u devet gradova.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr