Skijanje

Ivica: Teže je osvojiti Veliki globus nego olimpijsko zlato

Foto: 'nph / EXPA'
Ivica: Teže je osvojiti Veliki globus nego olimpijsko zlato
22.10.2010.
u 19:47
Uoči sezone Kostelić kaže da je teže osvojiti Globus nego zlato na OI
Pogledaj originalni članak

Bez hrvatskih skijašica, ženskim veleslalomom u austrijskom Söldenu počinju natjecanja u Svjetskom skijaškom kupu. Ivici Kosteliću to će biti 13. sezona, nadamo se ne i nesretna.

Jedan od najsvestranijih svjetskih skijaša kreće u nedjelju, veleslalomom.

– Zadovoljan sam veleslalomskom formom, moglo bi biti dobro u nedjelju.

Tražili smo dodatno tumačenje. Što je to za Ivicu dobar plasman u prvoj utrci sezone?

– Kako u kojoj disciplini. U veleslalomu je sve dobro među prvih 15, a najviši plasmani su čista premija.

Spust će biti jako važan

Ivica u karijeri zasad ima pobjede u dvije discipline od njih pet, u slalomu i kombinaciji, a pobjednička postolja još u veleslalomu i superveleslalomu u kojem je bio drugi ove godine u Garmisch-Partenkirchenu, poprištu sljedećega svjetskog prvenstva.

U veleslalomu je među prvih 15 bio 15 puta, a najbolji mu je plasman drugo mjesto iz Alta Badije 2008. godine. Ivici nedostaje još jedino postolje u spustu, u disciplini koju je odredio ključnom za uspjeh u borbi za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu.

– Bit uspjeha u utrci za Veliki globus jest u tome da u disciplinama u kojima niste u vrhu osvajate što više bodova. U mom slučaju to su brze discipline, spust možda više od superveleslaloma jer će biti i više utrka. U tim disciplinama sva mjesta među 15 su vrlo dobra.

Ivica je bio svjetski prvak i pobjednik Svjetskog kupa u slalomu, ima tri olimpijska srebra, a osim ukupne pobjede u Svjetskom kupu nedosanjani san mu je i olimpijsko zlato. Zato i planira voziti do 2014. i Olimpijskih igara u Sočiju. Što mu je od ta dva sna dohvatljivije?

– Osvojiti veliki Kristalni globus puno je teže nego olimpijsko zlato. Ondje se sve događa u jednom danu, a ovdje ovisite o pet mjeseci utrkivanja. Krug onih koji mogu osvojiti olimpijsko zlato puno je veći od kruga skijaša koji mogu pobijediti u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

Po njegovu mišljenju, u tom će krugu i ove sezone biti Janka, Svindal, Raich, Cuche i on. Dolazi li netko novi?

– Ne postoji mladi obećavajući skijaš koji vozi svih pet disciplina. Hirscher je odličan tehničar, no da bi izborio ukupnu pobjedu morao bi biti iznimno dominantan u slalomu i veleslalomu, što je, smatram, nemoguće. S druge strane, samo sa spustom i superveleslalomom moguće je osvojiti veliki Globus. U posljednje vrijeme samo su dvojica ukupnih pobjednika, Raich i Tomba, došla s tehničke strane.

Uz gitaru i dobru knjigu

Uz Ivicu će i ove sezone na većini utrka biti i sestra Janica čiju prisutnost smatra dragocjenom.

– Janičin je doprinos obiteljski, psihološki, stručni. Odlično je u ekipi imati dojučerašnjeg natjecatelja, i to velikog šampiona.

Uz Janicu, Ivicu će pri ruci biti i gitara i dobra knjiga.

– Čitam "Bitku za Vukovar", to mi je dopunska literatura za kolegij o Domovinskom ratu na studiju povijesti u kojem sam dogurao do treće godine – kazao je Ivica.

Ivičina ekipa od sedam članova  

Ivičinu momčad ove će sezone činiti sedam standardnih članova. Glavni trener je i dalje Ante Kostelić, a pomoćnici su Igor Jakopović i Dubravko Lalić.

Ivica ima i servisere Mateja Čuješa i Danijela Andesilića. "Razvoženjem" brzih skija bavit će se Mitja Zupan, a povremeno i Peter Pen koji je službeno u Natkovoj ekipi. S Ivicom će putovati i fizioterapeut Zoran Pršo.

– Mali tim ima prednosti, jer su u njemu svi koncentrirani na jednog ili dva čovjeka. Zadovoljan sam brojem ljudi koji me prate – kaže Ivica.

O Janici:

– Sjajno je u ekipi imati dojučerašnjeg šampiona, veličinu i znalca poput moje sestre Janice.

O ukupnoj pobjedi:

– Bit uspjeha je u tome da u disciplinama u kojima niste u vrhu osvajate što više plasmana u prvih 15.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.