Ćorićev poraz u umagu

Ivanišević: Vidjelo se 
da se Borna ne osjeća najbolje


Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Ivanišević: Vidjelo se 
da se Borna ne osjeća najbolje

26.07.2015.
u 13:34
Umag je Borni bio 18. turnir sezone, a čeka ga još 12. Đoković je odigrao samo 10, Federer i Murray po 12 turnira
Pogledaj originalni članak

Izgubiti od 22. igrača svijeta, k tome još specijalista za zemlju, ne bi trebao biti poražavajuće ni za kojeg tenisača pa ni za Bornu Ćorića. Španjolac Roberto Bautista Agut u velikom je naletu, lani je proglašen igračem koji je najviše napredovao, odlično se kreće (trenirao je više sportova) a i devet je godina stariji od našeg 18-godišnjaka. No, nije problem u tome što je Borna izgubio u četvrtfinalu umaškog turnira od drugog nositelja (3:6, 3:6), nego je problem što je najbolji tinejdžer svijeta u tom meču izgledao umorno, iscrpljeno, kao da nema snage.

Borna je to i priznao:

- U prvom setu sam se još solidno držao, ali me u drugom svladala iscrpljenost i nisam se mogao vratiti. Malo mi se vrtjelo u glavi, zato sam zatražio pomoć fizioterapeuta, ali to nije utjecalo na meč - kazao je Borna.

Ćorić nije odigrao dobar meč

Goran Ivanišević, koji dobro poznaje Ćorića, ovako je komentirao viđeno u umaškoj "školjci" u petak navečer:

- Treba biti pošten i reći da Borna nije odigrao dobar meč. Iako ni protiv Bedenea nije bio na najvišoj razini, u četvrtfinalu je to bilo još skromnije izdanje. Vidjelo se da se ne osjeća najbolje, lopte su mu letjele na sve strane, nije bio opušten kod servisa... Htio je biti agresivan, ali je pritom napravio previše pogrešaka. Nije to bio pravi Borna, ali moramo se naviknuti i na ovakve mečeve jer će ih, bez obzira na njegov izvanserijski talent i kvalitetu, biti s vremena vrijeme - napomenuo je Goran.

E, sad, zašto je Borna izgledao iscrpljeno, umorno, potrošeno... Neki misle da je to zbog toga što je Borna izrauban, što i kad (navečer) ima mečeve, (ujutro) također trenira žestoko. Na neki način to bi bilo žrtvovanje sadašnjosti (i sadašnjih rezultata) zarad budućnosti. Drugi, koji se malo više razumiju u govor tijela, objašnjenje nalaze u teškim uvjetima za igru u Umagu (na koje se svi igrači ne prilagođavaju na isti način) koji su možda načeli i njegovo zdravlje (spominje se crijevna viroza).

Nabijen žestoki ritam

Bilo kako bilo (uostalom, sve to može biti povezano), nadamo se da su u pitanju privremeni problemi. Ali mora se priznati da je Borni nabijen žestoki ritam, "germanski" način rada (kondicijski trener mu je Švicarac Berthold Hobi), koji ne može podnijeti svatko, posebno ako je još junior. Umag je tako Borni bio 18. turnir sezone (26. u posljednjih 12 mjeseci) a čeka ga još 12 (uključujući i Davisov kup i Azijsku ligu), odigrao je 37 mečeva i ostvario učinak 19-18. Novak Đoković ili Roger Federer nikad ne igraju više od 20 turnira godišnje. Od početka godine Đoković je odigrao samo 10, Federer i Murray po 12 turnira. Više od Ćorića odigrali su samo Bautista (21), Vesely (20) i Troicki (19), ali oni su znatno stariji i iskusniji.

Ćorić je istinski teniski dragulj i s njim treba oprezno. I odgovorno!

Draganja: Sad mogu ugodno živjeti od tenisa

Iste večeri kad i Ćorić, iz umaškog turnira su ispali i Marin Draganja i njegov partner Finac Henri Kontinen u konkurenciji parova. Doduše, oni su stigli do polufinala, ali dalje nisu mogli, Poljak Fyrstenberg i Meksikanac Gonzalez bili su bolji sa 6:4, 6:2. Unatoč tome, Draganja može biti zadovoljan, on i Kontinen ove su godine osvojili tri turnira (Zagreb, Marseille i Barcelona) i trenutačno su 14. kombinacija svijeta (Dodig i Melo druga).

- Nekad mi je bilo teško, za putovanja sam posuđivao novac, no sada je to druga priča. Zadovoljan sam s karijerom, odustao sam od singla i sasvim se posvetio parovima. Sad mogu ugodno živjeti od tenisa, nadam se da će to potrajati barem još šest-sedam godina - kaže 24-godišnji Splićanin.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Point_of_view
Point_of_view
09:04 27.07.2015.

Nije isto igrati Wimbledon dva tjedna ili ispasti u prvom tjednu. Kad vec spominjes Djokovica, Wawrinku, Federera, Murry-ja...ti ljudi na svakom turniru igraju polufinale ili finale. Zato usporedjivati broj turnira, odnosno samo ucesce, nema nikakva smisla. Sto se Borne tice, on se jednostavno previse znoji i kad je hladnije vrijeme a ne pri temperaturi od preko 30 °C. Pri tome gubi puno energije, tako da ga i grcevi cesto hvataju. Sto treba napraviti znaju strucnjaci u svakom slucaju, ovako dalje nema smisla.