Senzacionalna europska prvakinja

Iva Radoš: Mršavim da se ne bih borila sa sestrom

Foto: Dražen Brajdić
Iva Radoš: Mršavim da se ne bih borila sa sestrom
05.05.2014.
u 10:10
– Iva je djevojka burnih reakcija, no u svim ovim borbama ona je svoje emocije odlično kontrolirala – objasnio je Ivica Klaić
Pogledaj originalni članak

Apsolutna senzacija Europskog prvenstva u te-kvon-dou u Bakuu je 18-godišnja gimnazijalka iz Sesveta Iva Radoš (73 kg). Na svom prvom velikom seniorskom natjecanju osvojila je zlato pri čemu je imponirala sportskom drskošću i golemim samopouzdanjem.

Knjige nosim sa sobom

– Iva je djevojka burnih reakcija, no u svim ovim borbama ona je svoje emocije odlično kontrolirala – objasnio je Ivica Klaić, čovjek koji ju je vodio do zlata.

Poslušna je Iva i kada je u pitanju učenje. Pred njom je državna matura:

– Od početka priprema imam sa sobom knjige za predmete iz državne mature. I meni i sestri, koja studira ekonomiju, roditelji stalno govore da bez škole nema ništa. Nisam ja nogometaš da mogu igranjem osigurati egzistenciju.

Za razliku od sestara Zaninović, Iva i Mia jednom su se borile. Iva je pobijedila, ali nakon toga pristala da skida kilograme kako bi nastupala do 73 kg (Mia iznad 73 kg), te izbjegla buduće obračune sa sestrom na borilištu.

- Mršavim prije natjecanja da se ne bih morala boriti protiv sestre, tako smo se dogovorili - kaže Iva.

Do prije godinu dana Iva i Mia Radoš bile su članice Te-kvon-do kluba Dubrava, no onda su odlučile promijeniti sredinu.

– Ne bih spominjala razloge niti bih se vraćala na neke scene. Tako smo odlučile sestra i ja zajedno, a tata je rekao da je to u redu. Osim toga, tata je bio član Metalca i znao je u čije ruke idemo. On i trener Klaić bili su suborci u reprezentaciji.

A tata je Ivan Radoš, tekvondaš koji je osvojio posljednju medalju za bivšu SFRJ i prvu za samostalnu Hrvatsku (bronce). Njega smo pitali ima li Ivin odlazak iz kluba veze s pljuskom koju je na jednom natjecanju dobila od trenerice.

– Nitko nije idealan, pa tako ni odnosi u klubovima, no bitno je da si sretan u nekom ambijentu. Odnos trenera i sportaša mora biti obostrano kvalitetan. Meni je kao roditelju najvažnije je da one na treninge odlaze s radošću, a ne s grčem u želucu.

Medalju će nositi brat (5)

Radoš je kćeri potaknuo na sport jer je i sport dobar odgojitelj:

– Pravi sportaš postaneš kada pobijediš samog sebe, kada pobijediš svoj karakter. Jednom sam rekao Ivi: "Znaš li tko je najbolji sportaš? Bode Miller. Kada je u birtiji, potuče se sa svima, kada je na stazi, baci se na glavu, a kada ne trenira, čita Tolstoja".

Radoševi će doći večeras u zračnu luku preuzeti zlato za kućni trezor.

– Najviše se radujem zagrljaju mlađeg brata, petogodišnjeg Mihaela uz kojeg sam najviše vezana. Uvijek mu moram nešto donijeti, a kada mu donesem medalju, onda je on nosi doma.

>> Hrvatska ukupno najbolja u Europi, Radoš MVP ženskog netjecanja...

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.