Halilović vs Olmo

Igor Cvitanović: Alen bi u Dinamu postao bolji igrač nego u Barci B

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Igor Cvitanović: Alen bi u Dinamu postao bolji igrač nego u Barci B
09.02.2015.
u 10:55
Katalonci su željeli svoje dijete vratiti nazad i nudili za Danija tri milijuna eura.
Pogledaj originalni članak

Barcelona je stopirala dokumente, pa nije mogao igrati ni za drugu momčad Dinama, osim u prijateljskim utakmicama.

Lud je taj nogometni svijet, tržište nogometaša je sve čudnije. Doduše, odavno se 'kradu' mladi talenti, sve mlađi igrači odlaze u veće klubove u potrazi za što bržom afirmacijom, slavom, velikom scenom pa i novcem. I nije nas nimalo začudilo kad je Alen Halilović (rođen 1996.) otišao u Barcelonu, takav se klub ne odbija. I njegova je obitelj bila izuzetno korektna, nije željela iskoristiti mogućnost bijega bez da Dinamo dobije odštetu. I nema za igrača veće zadovoljštine kad te hoće takav klub. No, onda je u tom ludom nogometnom svijetu ljetos došao još veći šok.

Roditeljska rola

Dinamo je doveo kapetana kadetske momčadi Barcelone, najboljeg igrača, kapetana kadetske španjolske reprezentacije Danija Olma (rođen 1998.).

Iskreno, posumnjali smo da je riječ o baš takvom talentu. Ta zašto bi takav otišao iz Barcelone i došao u Dinamo? I tu su roditelji odigrali veliku rolu. Kao i Halilovići, željeli su za svoje dijete najbolje. Obitelj Olmo procijenila je da će Dani bolje napredovati u Dinamu nego u Barceloni. Kakav je to samo kompliment Dinamu! No, roditelji i Dani znali su kamo idu, znali su da u Dinamu klinci brzo ulaze u seniorski nogomet za razliku od Barce. Odabrali su drukčiji put, nisu željeli prolaziti Barcine faze, juniore, pa B momčad.

Igor Cvitanović radio je s Halilovićem, sad radi s Olmom.

– A ne, neću ih uspoređivati. Prvo, to ne volim, a drugo, igraju na različitim pozicijama – branio se Cvita.

Da je Alen ostao, danas bi sigurno imao mjesto u udarnih 11 Dinama, ovako uglavnom igra za Barcu B, iako je upisao i debi za prvu momčad Luisa Enriquea.

– Radio sam s njim i u juniorima, te u prvoj momčadi. O njemu i njegovu talentu sve je već rečeno. Ne znam kako mu je tamo, ali znam da bi i ovdje imao sve mogućnosti za razvoj i napredak. Barcelona B je dobra stvar, stalno igra u drugoj ligi koja je dobra. No, nekako mislim da bi ovdje brže napredovao, možda je prerano otišao. Ali, ne bih se miješao i pametovao, to je bio njegov izbor i vjerujem da će i tamo uspjeti – veli Cvita.

Dani Olmo radio je s prvom momčadi i dok nije imao pravo nastupa, sprečavala je to Barcelona do zadnjeg časa, željela svoje dijete vratiti nazad, nudila i tri milijuna eura za otkup. Dinamo nije pristao, osjetio je da u rukama ima kapitalca i nije ga se želio odreći. I taj 16-godišnja je obavio pripreme s prvom momčadi, a ove hladne subote i debitirao je za prvu momčad.

– Dani dolazi iz drugog nogometnog svijet i treba mu vremena da se na sve privikne. On je ovdje od ljeta, ali sad se tek susreo s našim načinom rada. Radio je odlično na pripremama, kao i svi naši mladi igrači te je zaslužio priliku, da nije bilo tako, ne bi u subotu debitirao.

U čemu se razlikuje plavi i plavo-crveni nogometni svijet?

– Barcelona puno toga polaže na samu igru, na svoj sustav kojeg njeguju od najmlađih kategorija do prve momčadi. Puno toga zasnivaju na samoj igri, a Dani se sad sreo i fizičkom stranom rada i sigurno će mu trebati još vremena da sve to pohvata. Iako, jako brzo uči.

Alen i Dani su ofenzivci, ali ipak su drukčiji. Olmo je u Barceloni igrao krilnu ili centralnu špicu, no plavi su u njemu prepoznali i druge kvalitete.

Kreator u igri

– Nama se čini da bi više dao kao ofenzivni vezni jer dečko ima kreaciju u igri, znanje, ima odličan pas i mislimo da tu može dati više iako je i kao napadač jako dobar – zaključio je Cvitanović.

Tako će se možda ipak približiti i poziciji Alena Halilovića pa ćemo ih jednog dana moći uspoređivati. I vidjeti tko je napravio bolji posao, Barca ili Dinamo. Kako god, Dinamo je ipak daleko više šokirao nogometni svijet dovođenjem najboljeg mladog igrača iz Barcelone. I ne čudi što će ga, kad god bude moguće, stavljati u igru. Daj Bože da tako počne razmišljati i Luis Enrique u Barci.

U subotu su igrala obojica, Olmo je slavio s Dinamom, Alen tugovao s Barcom B zbog 4:0 poraza. Pa je zasad 1:0 za Olma i Dinamo.

>>Ante Ćorić: Ne bih sada putem Halilovića i Jedvaja

>>Halilovićev gol u stilu Messija izabran je među pet najlješih

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

GA
galaxsor
13:36 09.02.2015.

Cvita sebi malo previse laska... Halilovic u barci ima status najvece mlade nade, a u dinamu bi do 23. Godine bio etiketiran kao mladi talent i otisao bi negdje tipa u inter ili milan kad bi vec bio gotov igrac. Ovako ce se u barci razviti u potpunosti i do svoje 21 godine ce biti nezaobilazan u prvoj momcadi blaugrane

Avatar Uzoran Haški Robijaš
Uzoran Haški Robijaš
14:32 09.02.2015.

Alen bi u Dinamu postao bolji igrač nego u Barci B jer gazdu i dušu hrvatske svetinje gospodina Zdravka igrači brze i bolje stasaju u transfer klasu I pozamašnu provizija masu..