TURNIR U KINI

Trener hrvatskih košarkaša: 'Čestitke igračima koji su pokazali poštovanje prema reprezentaciji'

Foto: Promo
Hrvatska košarkaška reprezentacija
Foto: HKS
Hrvatska košarkaška reprezentacija
12.08.2019.
u 21:46
Na Ljetnoj ligi u Las Vegasu i dvama turnirima u Kini, novi seniorski izbornik Veljko Mršić ovo je ljeto provjerio 26 igrača i sada ima puno jasniju sliku kandidata za kvalifikacije za Eurobasket
Pogledaj originalni članak

Visokim porazom od Angole (73:93) na turniru u Šangaju, završilo je seniorsko reprezentativno ljeto hrvatske košarkaške reprezentacije u kojem je izbornik Veljko Mršić u tri akcije testirao 26 reprezentativnih kandidata.

Nakon prilično iznenađujuće pobjede nad Portorikom i očekivana poraza od domaćina Kine, izabranici Veljka Mršića, zapravo naša mlada reprezentacija pod vodstvom Damira Rajkovića, uvjerljivo su izgubili od jedanaesterostrukog prvaka Afrike.

Visoko vodstvo Angolci su izgradili već u prvom poluvremenu, točnije u drugoj četvrtini (25:10) a u hrvatskim redovima osim Tonija Perkovića (21 koš) nije bilo drugog šuterski raspoloženog igrača za izboriti snošljiviji poraz.

No, treba priznati da je ovo, možda, i realan odnos snaga jer Angolci su igrali sa svojom najjačom vrstom (Cipriano 24 koša, Moreira 14 koševa, Morais 12, Conceicao 10), a Hrvati sa svojom C reprezentacijom odnosno igračima koji su tek zakoračili u seniorsku košarku za je pravo čudo da na ovom turniru nije bilo i većih poraza od ovoga.

- Dali smo sve od sebe, no ostali smo bez energije jer to su sve reprezentacije koje su u jeku priprema za Svjetsko prvenstvo, a mi smo imali samo pet dana priprema za ovaj turnir na kojem smo u tri dana odigrali tri utakmice. Ja sam zadovoljan kako je momčad odreagirala. Zahvaljujem se treneru Rajkoviću i izborniku Mršiću na ovoj prilici. Bilo je super sudjelovati u ovom programu. Imali smo lijepu priliku vidjeti na kojoj su razini druge reprezentacije i uvidjeti koliko još puno moramo trenirati, posebice na tjelesnoj spremi da bi dostigli tu razinu - kazao je Perković uz kojeg su strijelci za Hrvatsku bili još i Domagoj Proleta (13), Mateo Čolak (10), Karlo Uljarević (7), Dario Drežnjak (7), Lovro Buljević (5), Ivan Vrgoč (3), Antonio Jordano (3), Bruno Rebić (3) i Josip Barnjak (1).

Jan Palokaj je ostao bez koša, a Luka Tomas ni ovaj put nije ulazio u igru i on je jedini hrvatski igrač koji na cijelom turniru nije zaigrao niti minute.

Uostalom, i u ovoj utakmici, kao i u prethodne dvije, naši su ispalili više trica (34) nego dvica (28) što samo govori da u sastavu nismo imali unutarnje igre odnosno klasičnih centara na koje bi se takva igra mogla osloniti kao što je to bio slučaj na srpanjskom turniru u Kini kojeg su dobro iskoristili centri Vranković i Marić.

Nakon svega, izbornik Mršić sada ima puno bolji uvid u mogućnosti svih ovih igrača i bit će mu lakše sastaviti popis igrača za veljaču i početak kvalifikacija za Eurobasket, stoga ističe:

- Zadovoljan sam s ovim ljetnim programima, a reprezentaciju u kvalifikacijama činit će 60 do 70 posto igrača koji su igrali za Hrvatsku ovo ljeto.

A trener Damir Rajković je pak imao za dodati sljedeće:

- Čestitke igračima koji su se odazvali u ovaj program i pokazali poštovanje prema reprezentaciji i to treba cijeniti.

Vjerojatno mu je negdje na vrhu jezika bilo i ono što nam je rekao prije polaska u Kinu, a to je da ne razumije zašto se igrači poput Darka Baje i Tonija Nakića nisu odazvali za ovu akciju, no to je već neka druga priča. Ona u kojoj je sve manje igrača koji su spremni svrstati se pod nacionalni stijeg, a sve više onih koje ne zanima ništa drugo osim njihova uskog osobnog interesa.

>>> Pogledajte što je o novom ugovoru rekao Bojan Bogdanović

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar chelios
chelios
05:11 02.09.2019.

Svetsko prvenstvo 1. Kolo Srbija - Angola 105 : 59

Avatar comandante
comandante
08:56 13.08.2019.

naravno da su se odazbvali kada nizu niti sanjali da će jednom igrati za repku i besplatno putovati u Kinu... ne budalite

DH
dalibor.hren
15:49 15.08.2019.

Jesu li igrači Angole imali tenisice ili samo nacrtan "NIKE" znak na stopalima? Oni su svjetska velesila, odmah iza Samoe!