ODLAZAK U TOKIO

Hrvatski dragulji ciljaju na zlato i kažu: Odmah bismo potpisali hrvatski finale!

20.07.2021.
u 20:00
Među konkurentskim parovima bit će im i jedan hrvatski kojeg čine Marin Čilić i Ivan Dodig. Odlazeći za Tokio, Čilić je kazao da sanjari o hrvatskom olimpijskom finalu
Pogledaj originalni članak

Put Tokija jučer su iz Zagreba krenuli hrvatski sportski kapitalci. Dvostruki svjetski prvaci vaterpolisti, kao naša jedina momčad na Olimpijskim igrama, te teniski tandem Mate Pavić i Nikola Mektić, prvorangirani svjetski par. Mate i Nikola najsvježiji su wimbledonski pobjednici pa ih mnogi stoga vide i s olimpijskim zlatom oko vrata. A ni oni sami ne skrivaju tu ambiciju.

– Naše su ambicije maksimalne. Želimo osvojiti zlato. Zapravo, želimo prije svega medalju, a ako Bog da i zlato. Očito smo u dobroj formi, dobro nam ide i valjda se imamo pravo nadati uspjehu – kazao je Nikola, a ono što bi mogao biti manji problem naznačio je pak Mate:

– Nismo se baš uspjeli odmoriti od osvajanja Wimbledona, nismo za to imali dovoljno vremena. Odmarali smo nekoliko dana, a trenirali smo dva posljednja dana uoči puta pa moram reći da i nismo u nekom treningu. No, imamo to neko samopouzdanje koje vučemo tijekom cijele sezone, posljednjih šest mjeseci, pa se nadam da s tim samopouzdanjem možemo nastaviti dobro igrati i u Tokiju.

Idu po bilo kakvu medalju

Hoće li u tome uspjeti, ovisit će i o konkurenciji, a ona će biti drukčija nego što je to na ATP Touru.

– Neki dan sam pogledao parove koji igraju. Neki od najboljih parova svijeta nisu iz iste zemlje, igraju izmiješano, pa to u neku ruku može biti i bolje za nas – kaže Nikola.

– Kao što je Nikola rekao, to uglavnom nisu timovi s ATP Toura, već izmiješani parovi, no ako pak izvrtimo film unazad na posljednjih nekoliko Olimpijskih igara, dosta je “singlaša” osvajalo medalje u paru, a manje “dublaša”, povrh braće Bryan – ističe Mate kojeg smo pitali za druge nacionalne parove na ATP Touru poput njih dvojice koji su upareni prije olimpijske godine.

– Nekoliko je vrsnih parova iz iste zemlje kao što su Francuzi Herbert i Mahut, odnosno Kolumbijci Cabal i Farah koji su 2019. završili kao najbolji par svijeta. Jesu li se oni uparili s idejom igranja na Olimpijskim igrama, to ne znam.

Je li to bio razlog njihova združivanja? Pitali smo Nikolu:

– Nije to bio ključan razlog. Puno puta smo to već rekli da smo to učinili zbog ATP Toura, a ovo je samo bonus.

U jednoj prognozi, a takvih je ovih dana na pretek, upravo su spomenuti Kolumbijci naznačeni kao budući olimpijski pobjednici. A Pavića i Mektića nemaju ni na postolju. Pa kakav su to truli grah dotični “vidovnjaci” bacali?

– Super, neka je tako – kazuje Mate i dodaje:

– Nije mi to ni veća ni manja motivacija. Čitali smo neke prognoze i prije sezone gdje nas nitko nije vidio da ćemo biti konkurentni, pa u ovom trenutku oni nisu konkurenti nama.
Postoje i one koje kažu da će Pavić i Mektić biti olimpijski pobjednici na što Pavić ponavlja:

– Znamo koliko smo dobri, koje su naše kvalitete pa nas prognoze ne diraju.

Među konkurentskim parovima bit će im i jedan hrvatski kojeg čine Marin Čilić i Ivan Dodig. Odlazeći za Tokio, Čilić je kazao da sanjari o hrvatskom olimpijskom finalu.

– Uh, ja to odmah potpisujem – ispalio je Pavić.

– To bi bilo nešto fantastično – dodao je Mektić kojeg smo pitali mogu li im doista Dodig i Čilić biti konkurentni u Tokiju ako nisu tako uigrani kao što su Mate i Nikola.

– Nisu uigrani toliko, no imaju neku posebnu energiju. Osim toga, igrali su puno za Hrvatsku u Davisovu kupu. Ivan igra odlično ove sezone, a Čila će nastupiti s posebnim nabojem i ja vjerujem da oni mogu odigrati jako dobro.

S obzirom na to da nikad nisu bili na Olimpijskim igrama Mate i Nikola zapravo i ne znaju koliko je to nešto posebno. Priznaje to Mate pa kaže:

– U našem sportu Wimbledon je nešto najveće, nešto što se ne može mjeriti i to zasad ne mogu ni s čim uspoređivati pa tako ni s olimpijskim iskustvom koje još nemam.

Lakše će zadržati fokus

Ono što će u Tokiju biti drukčije jest da će biti u prilici više igrati za Hrvatsku nego za sebe. Za razliku od Wimbledona gdje igraju i za neki nagradni fond, dakle zarađuju svoj kruh, na Olimpijskim igrama se igra “pro bono”, za svoju državnu zastavu.

– Već sama činjenica da se Olimpijske igre održavaju svake četiri godine, a mi jednom u godini imamo četiri Grand Slama, daje posebnu draž. Baš kao i kada igrate za svoju reprezentaciju u Davisovu kupu– naglašava Mate, a Nikola dodaje:

– Neće to biti samo prilika da igramo za Hrvatsku nego i za nas same pa nam motivacije neće nedostajati. Kod nas je prisutna i jako velika doza osobne želje.

Imali su je i Ivan Ljubičić i Mario Ančić, prije 17 godina kada su osvojili broncu na Olimpijskim igrama u Ateni, a u tom slavlju Nikola je primijetio nešto posebno. Nešto što se ne događa na teniskim turnirima jer se na njima ne igra za medalje, već se slavi samo prvaka.

– Ivan i Mario slavili su svoju broncu s ogromnom količinom radosti. Sjećam se slika njihova slavlja. Bile su to lijepe slike. Nadam se da ćemo i mi takvo što doživjeti.

Ono što Nikola i Mate neće doživjeti jesu “minglanje” po Olimpijskom selu i odlasci na nastupe drugih hrvatskih sportaša jer sve to bit će, ovaj put, zabranjeno.

– Nisam bio pa ne mogu govoriti iz vlastita iskustva, no čuo sam zato savjet nekih igrača koji su nastupali na Igrama. Kazali su mi da ta socijalizacija oduzima usredotočenost na nastup jer je tu mnogo događanja na koje niste naviknuli. Stoga, možda nam ove restrikcije i zabrane izlazaka iz Olimpijskog sela i pomognu da zadržimo fokus – zaključio je Pavić.

POGLEDAJTE VIDEO: Ivanišević u teniskoj Kući slavnih

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.