STOP IZ AMBASADE Australci odbili izdati vize dvojici igrača

Hrvatski beskućnici u zadnji tren bez SP-a

11.11.2008.
u 16:31
Pogledaj originalni članak

Hrvatska nogometna reprezentacija beskućnika doživjela je ovih dana golemo razočaranje jer je u zadnji tren zaustavljen njezin odlazak na Svjetsko prvenstvo u Melbourne (1. do 7. prosinca). Posrijedi je selekcija od šest igrača regrutiranih iz centara za socijalnu skrb iz cijele Hrvatske.

Mladići koji su mjesecima živjeli za odlazak u Australiju, izlet koji se događa jednom u životu, su: Mate Rajčić (Split), Slobodan Čajkovac (Osijek), Ivan Lučić (Zadar), Danijel Martinčević (Varaždin), Sanjin Dobrec i Andrija Kovačević (Rijeka). Na SP-u se igra mali nogomet, a u ekspediciji su trebali biti i koordinator cijele akcije, Zagrepčanin Nenad Kranjčec, te izbornik, kojega još nisu imenovali.

Zapanjujući rezultati
- Jako smo razočarani jer je naš 15-mjesečni trud pao u vodu. Odlazak je trebala organizirati slovenska agencija Zavod 69, preko koje je njihova selekcija već išla na SP. Nažalost, izvijestili su nas da je australsko veleposlanstvo odbilo izdati vize dvojici reprezentativaca. Jedan od njih treba odraditi jednogodišnju zatvorsku kaznu, a drugi je imao problema s drogom - kazao je Kranjčec i dodao da im je prekasno javljeno za zabranu te da nisu imali vremena pronaći novu dvojicu.

Tako je plemenita ideja pala u vodu, a igrači, koji uglavnom žive od socijalne pomoći, neutješni su. Zapravo se još nisu ni upoznali, a prvo okupljanje trebalo je biti ovaj mjesec u Rijeci. Planirana je i pripremna utakmica sa Slovencima na splitskoj rivi.

- Ponudili smo Zvonimiru Bobanu da bude izbornik ili ambasador, ali je uljudno odbio jer ima mnogo obveza. Zasad je naš jedini ambasador Igor Štimac - kazao je Kranjčec.

SP beskućnika u Melbourneu najavljuje se kao veliki ulični festival i humanitarni spektakl. On ne uključuje samo nogometna nadmetanja nego i različite oblike edukacije i socijalizacije. Dosadašnja istraživanja pokazala su zapanjujuće rezultate. Ona kažu da su priprema i sudjelovanje na tom natjecanju imali pozitivan utjecaj na čak 73 posto sudionika, koji su se izliječili od ovisnosti, zaposlili se, vratili normalnom obiteljskom životu, krenuli u školu, a neki su čak postali profesionalni nogometaši i treneri.

Ambasador Cantona
SP beskućnika održava se pod pokroviteljstvom Uefe, sponzori su Nike, UN, Manchester United, Real, a ambasadori Eric Cantona, Drogba i Rio Ferdinand.

Pogledajte na vecernji.hr