Hrvatska suša medalja

Nogomet, košarka, rukomet - tri hrvatska razočaranja

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Mario Mandžukić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Bojan Bogdanović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Domagoj Duvnjak
03.02.2015.
u 15:12
Na svjetskim prvenstvima u posljednjih godinu dana nije bilo zadovoljstva
Pogledaj originalni članak

Tri najpopularnija hrvatska sporta i tri velika razočaranja unutar samo pola godine: najprije nogometaši u Brazilu, pa košarkaši u Španjolskoj, na kraju i rukometaši u Kataru.

Kovačevi izabranici, predvođeni zvijezdama Reala, Barce i Atletica, pokleknuli su pred Meksikom, razvikani Repešini majstori (Tomić, Bogdanović, Rudež, Šarić...) zaustavljeni su u osmini finala SP-a (prethodno izgubivši od Grka i Senegalaca), dok su rukometaši, s prvim igračem svijeta Duvnjakom, tek šesti na svijetu.

Koliko raste natalitet?

Nismo više loptačka sila? Trebamo li se početi navikavati na osrednjost?

– A recite mi koliko se Hrvatima povećao natalitet? Ma, mi smo izgubili narod pa se onda ne trebamo čuditi ni podbačajima u sportu – kazao nam je član Međunarodnog olimpijskog odbora Antun Vrdoljak, dužnosnik koji duboko proživljava sve nastupe hrvatskih sportaša.

Teška srca priznat će kako bi se suša medalja u momčadskim sportovima mogla i nastaviti, premda ga optimizam nije do kraja napustio.

– Ta naša svjetska i olimpijska zlata bila su čudesa, svjetske senzacije. Dva puta dijelio sam švedskim rukometašima srebra na Olimpijskim igrama. U Atlanti 1996. rekao sam Staffanu Olssonu: "Nemojte biti nesretni, srebro je veliki uspjeh." Uzvratio mi je: "Vi ste pristojan gospodin." Četiri godine poslije u Sydneyju, kada me vidio na dodjeli, ispalio je: "Ako mi želite opet reći da je srebro uspjeh, maknite se od mene!" – ispričao je Vrdoljak.

Nogometašima poručuje: svjetski prvak postaje se ako imate pet velikih igrača; golmana, halfa, veznog i dvojicu napadača.

– A mi ih u Brazilu nismo imali, ili smo se nekoga od takvih olako riješili. Košarka? Toni Kukoč 1996. u Atlanti mi je kazao: "Kako ćemo, šjor Tonči, kad njega nema...". Mislio je na neponovljivoga Dražena. Ta nas zla kob u košarci prati i danas – dodaje Vrdoljak.

Najlakše je napasti Golužu

A rukomet? Je li vas iznenadio podbačaj u Kataru?

– Najlakše je sada kritizirati Golužu, a zašto se nije kritiziralo kad je on izabran? Ne, za rukometaše nisam zabrinut. Uspije li Gobac nagovoriti Noku Serdarušića da preuzme reprezentaciju, uz Balića i Metličića u stožeru, u Riju nas vidim u finalu! I da, tko to može reći da Ivano Balić u Kataru nije mogao igrati bar dva puta po 15 minuta? – zaključio je Vrdoljak.

I dok nogometaši, košarkaši i rukometaši "štrajkaju", jedini koji nam još znaju osvjetlati obraz su vaterpolisti, jedini naši aktualni olimpijski pobjednici. No, otkad se povukao Rudić, i njihova slava već polako blijedi...

>> Goluža: Srbi mi daju veću podršku od Hrvata!

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr