Tomislav Dasović

Hipoteka Ćirinih brončanih teži suparnik od Argentine, možemo li olakšati Daliću i Modriću

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Hrvatska - Grčka
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Hrvatska - Grčka
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Hrvatska - Grčka
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Hrvatska - Grčka
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Hrvatska - Grčka
04.12.2017.
u 00:15
U očekivanju smotre u Rusiji malo skromnosti i objektivnosti ne bi nam škodilo. Olakšali bismo i neiskusnome izborniku Daliću i perjanici Modriću.
Pogledaj originalni članak

Prije 37 godina, u vrijeme nogometnoga romantizma, kada je olimpijski nogometni turnir imao snagu i naboj Svjetskoga prvenstva, reprezentacija tadašnje SFRJ, zastupljena sa sedmoricom Hrvata, bila je otkriće turnira u tadašnjem Sovjetskom Savezu. Ivković, Cukrov, Hrstić, Krstičević, Gudelj i braća Vujović bili su dio lepršave jugoslavenske ekspedicije koja je na Igrama u Moskvi došla do polufinala, u kojemu je bila poražena od Čehoslovaka, a potom i za treće mjesto od favoriziranih domaćih Sovjeta.

Trideset osam godina poslije, učenici legendarnoga Gudelja, krenut će putem svoga učitelja, u osvajačku misiju po ruskim prostranstvima, pritisnuti megalomanijom domaće javnosti. Nogometnu reprezentaciju, vječito opterećenu hipotekom Ćirinih brončanih, ponovno ispraćamo na Svjetsko prvenstvo s letvicom podignutom barem do polufinala zaboravljajući pritom kako ona, nakon zadivljujuće Ćirine francuske epopeje 1998., nijednom nije prošla skupinu na SP-u, čak ni 2014. u Brazilu kada su njezini najplemenitiji izdanci Ćorluka, Rakitić, Modrić i Mandžukić bili četiri godine mlađi, orniji, potentniji, očuvaniji...

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Hrvatska nogometna reprezentacija - Ukrajina
Hrvatska
Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL
Hrvatska SP 98
Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL
Hrvatska SP 2002
Foto: Printscreen Youtube
Hrvatska Euro 2004
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Hrvatska Sp 2006
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Hrvatska Euro 2008
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Hrvatska Euro 2012
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Hrvatska SP 2014
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Hrvatska Euro 2016
Foto: Printscreen Youtube
Dres

Kao što euforični Argentinci Messijevu genijalnost dovode u neravnopravan položaj s Diegom Maradonom stavljajući mu na teret što s gaučima nije bio svjetski prvak, ni grandioznost Luke Modrića nije kod nas izuzeta od odgovornosti za podbačaje vatrenih na velikim natjecanjima. S teretom te blasfemije, majstor Luka, duboko u 33. godini, odlazi na svoj posljednji veliki turnir, kao vojskovođa pred kojega se poput dogme postavlja teza o “Hrvatskoj kao nogometnoj velesili predodređenoj za svjetsku medalju”. I ne priznaje mu se ništa ispod polufinala. Do Moskve ili Sankt Peterburga ili – ništa!

U očekivanju smotre u Rusiji malo skromnosti i objektivnosti ne bi nam škodilo. Olakšali bismo i neiskusnome izborniku Daliću i perjanici Modriću. I možda bismo, uz dozu sreće koja je pratila Ćiru, mogli ugledati i 
Crveni trg.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr